Ljekovita svojstva rotkvica vrlo su poznata jer su se ovim povrćem prije pojave modernih lijekova liječile brojne tegobe. Mnogi ih koriste i danas kao alternativu modernoj medicini
Blagodati jedenja rotkvica: Odlične su za mršavljenje, čiste bubrege, uklanjaju loš zadah...
Uzgajaju se već više od 3000 godina. Stari Grci prinosili su ih kao žrtvu bogovima, a Rimljani su radnicima davali plaću u rotkvicama. Ne bez razloga. Naime, postoje istraživanja koja ukazuju na to da imaju niz zdravstvenih prednosti, zbog čega su odličan prilog proljetnom sendviču s povrćem, dodatak salatama, ili osnova za pripremu ljekovitih smoothija.
POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako poslužiti rotkvice
Pokretanje videa...
Pune su vitamina i minerala kao što su bakar, mangan, kalij, vitamina C, K i B6, a sadrže i kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij. Ljekovita svojstva rotkvica vrlo su poznata jer su se ovim povrćem prije pojave modernih lijekova liječile brojne tegobe. Mnogi ih koriste i danas kao alternativu modernoj medicini.
Ipak, treba znati da su crne rotkvice ljekovitije od crvenih. Crna rotkva, poznatija kao Raphanus sativus L. var. niger, spada u obitelj i kupusnjača i vrlo je bogta antioksidansima i prehrambeni vlaknima. Studije su dokazale da ima značajnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja karcinoma prostate, dojke, debelog crijeva i jajnika te niza drugih bolesti.
U kineskoj medicini ističe se kao lijek koji:
- pomaže kod tegoba dišnih puteva, posebno kod kašlja i astme
- kod izlučivanja sluzi iz dišnih organa
- djeluje kao prirodni diuretik.
- u sluaju žutice normalizira proizvodnju bilirubina
- potiče stvaranje crvenih krvnih stanica
- pomaže mršavljenje jer ima malo kalorija, a puno vlakana
- potiče probavu
- smanjuje rizik od upale urinarnog trakta te čiste bubrege
- uklanjaju loš zadah iz usta
- ublažavaju menstrualne bolove
- sjemenke rotkvice pomažu kod vitiliga
- maska od zgnječenih rotkvica hidratizira lice i uklanja osip
- ublažava reakciju kod uboda kukaca, poput pčela, stršljena i osa jer smanjuje bol i oteklinu
Recept za sirup za iskašljavanje
Sastojci: 900 g rotkvica, 250 g meda, sok od dva limuna
Priprema: Nasjeckanu rotkvicu pomiješajte s medom i sokom limuna. Stavite u staklenu posudu, poklopite pa ostavite 24 sata na hladnom mjestu. Procijedite u sterilne boce i dobro zatvorite. Pijte tri puta dnevno po jednu žlicu prije jela.
Pomaže i kod uboda kukaca
Sok od rotkvica neki ljudi koriste kao odličan tretman kod uboda pčela, stršljena i osa jer smanjuje bol i oteklinu. Iscijedite sok i nanesite ga na mjesto uboda više puta. Možete i namočiti komad vate u sok i držati na oteklini.