Na slatkom festivalu u Rougemarin parku možete isprobati više od 15 vrsta palačinki, ima slanih i slatkih, a tu je i bogata ponuda finih koktela te zabavnih aktivnosti za djecu i mlade
Bili smo na Palačinka Festu u Zagrebu: Evo što morate probati
Za sve ljubitelje palačinki imamo odlične vijesti! U utorak, 27. kolovoza, otvoren je prvi Palačinka Fest u Zagrebu u Rougemarin Parku, a začetnik ovog slasnog festivala je chef i ugostitelj Marin Medak. Festival će trajati do 8. rujna, a ponuda se bazira na tri kućice koje nude i slane i slatke palačinke.
Cijeli događaj je nastao u suradnji sa slastičarem Robertom Hromalićem i slastičarkom Petrom Jelenić, od kojih je svatko u svojoj kućici pripremao svoje verzije palačinki.
POGLEDAJTE VIDEO: Atmosfera na Palačinka Festu u Zagrebu
Pokretanje videa...
- Ja sam ovakav festival htio napraviti još prije tri, četiri godine ali nikako da to ostvarim. Ove godine sam čvrsto odlučio to napraviti i odabrali smo baš ovaj period krajem kolovoza, kad su se već svi ljudi vratili s mora - kaže Medak.
- Prvo je bila ideja organizirati to u lipnju, ali su mi sve žene rekle da neće stati u kupaći i da je bolje da to ostavim za kasnije, pa sam odlučio festival otvoriti prije škole - našalio se i dodao kako je do suradnje između Hromalića, Petre i njega došlo spontano jer se već dugo znaju i rade skupa na raznim projektima.
POGLEDAJTE VIDEO:
Kućice su raspoređene tako da se na jednoj velikoj nalaze zanimljivi kokteli i razna pića, palačinke od slastičara Hromalića i palačinke u raznim sladolednim kombinacijama, dok su posebno odvojene kućice Petre Jelinić i ona Rougemarina.
- Kod Hromalića možete pronaći kornet palačinke koje se pune slastičarskom kremom, to je klasični 'crepe'. Imamo varijante s lješnjacima, pistacijom, tiramisuom i creme bruléeom. Tu je i Dosa, slana bezglutenska i veganska palačinka, indijska palačinka koja se radi od brašna leće i riže te puni umakom od kokosa i mente. Jako je specifična i zanimljiva okusom - kaže nam.
Što se tiče dijela sa sladoledima, tamo se nudi Njofra na kvadrat, odnosno palačinka punjena sladoledom njofra, čokoladom i posipom od cornflakesa. Pripremili su čak i tortu od palačinki s mascarponeom koja se servira s umakom od slane karamele, cvijetom soli i sladoledom. Tu je i Blinčik, ruska palačinka koja se radi s ukvasanim tijestom i zatim razrijedi s ukuhanim mlijekom, punjena je šlagom, a prelije se vrućim umakom od čokolade i šumskim voćem.
Kako bi poslužili sladoled, odlučili su napraviti i kornet od palačinki, odnosno Palačinkornet koji se prži u vrućem ulju, a u njega se slaže sladoled s okusom po želji.
- Po meni je najbolji proizvod s festivala češka ajvarčinka s kućice Petre Jelinić, a radi se s krumpirovim tijestom i ide ajvar unutra, nešto kao muhammara, stvarno je genijalno - naglasio je Medak.
U ponudi također imaju i neizostavne američke palačinke, koje pune pekmezima i raznim umacima te ukrašavaju posipima.
No ako ste više za tradicionalnije okuse, onda svakako s Petrine kućice morate isprobati Crepe Suzette, palačinku s džemom od marelice te sirupom od karamele i naranče.
- Posebna nam je i čipkasta palačinka koja je bez ikakvih dodataka, odnosno ima samo u sebi slatko vrhnje i kakao posip - tvrdi Medak, a tu je i kukuruzna palačinka s tri različita umaka, jedan od vlasca, mente i jedan ljuti. Dvije su sa sirom i rade se tako da se sir (cheddar ili dimljeni) zaprži na roštilju i onda se na njega stavi palačinka punjena pršutom ili kulenom. Sve njih možete pronaći na Rougemarin kućici, a cijene se kreću od 1,5 do četiri eura.
Slastičar Hromalić je zadovoljan kako je protekao prvi dan festivala, a objasnio je i zašto je baš ovu vrstu palačinki odlučio poslužiti na festivalu.
- Otvaranje festivala je zaista prošlo izvanredno po posjećenosti i to nas je sve jako iznenadilo. Palačinke koje smo ponudili na našoj kućici su lagane i nisu teške, a pripremljene su s 'mainstream' okusima koji su svima dobro poznati u mojoj verziji posluživanja u kornetu. Favorit na našoj kućici je bila, naravno, palačinka s okusom pistacija - rekao nam je Robert Hromalić.
Da nisu očekivali toliku gužvu potvrdio nam je i sam Medak, koji kaže kako je bilo previše ljudi te da su prodali oko 800 palačinki, a bilo je planirano samo 300 komada.
Osim fine hrane i pića, na ovom festivalu možete se dobro zabaviti i ponešto naučiti, a pogotovo ako sa sobom povedete djecu. Saznajte kako pripremiti najbolje tijesto za palačinke, koje dodatke staviti te s kojim namazima stvoriti najbolje okuse. A sve to, naravno, ide uz zabavno pečenje palačinki pa će ovo biti prilika da se posjetitelji okušaju u bacanju palačinki u vis. Kako napraviti palačinke u raznim oblicima i ukrasiti ih slatkim dodacima, djeca će učiti uz pomoć slastičarskih animatora. Bit će tu i paint&fun, dječja inačica poznatog koncepta učenja slikanja uz zabavu, a kalendar događanja bit će pun dječjih predstava i animacijskih igara.
Također, svakog radnog dana od 17 do 19 sati, a vikendom od 12 do 14 za djecu je organiziran face painting. Među brojnim atrakcijama, posebno zanimljive za sve uzraste bit će pop-up eventi poput vatrenog žongliranja i svjetlećeg hula-hopa. Radno vrijeme Rougemarin Parka je od ponedjeljka do četvrtka od 17 do 23, petkom od 17 do 00, subotom od 10 do 00 i nedjeljom od 10 do 23 sata.
Recept za palačinku s pistacijom
Smjesa za palačinke: 200 g brašna, 2 g soli, 60 g šećera, 200 g jaja, 600 g mlijeka, 1 štapić vanilije, 80 g maslaca
Slastičarska krema s pistacijom: 1000 g mlijeka, 200 g šećera, 150 g paste od pistacija, 180 g žumanjka, 120 g gustina, 180 g maslaca
Priprema: Mlijeko i pistaciju pastu prokuhajte do 100 Celzijevih stupnjeva. Šećer, gustin i žumanjke izmiješajte te prelijte s polovicom ugrijanog mlijeka. Sve zajedno prokuhajte konstantno miješajući. Maknite kremu s vatre i dodajte maslac. Ohladite. Kremu kao takvu poslužite u palačinku i posipajte sa sjeckanom pistacijom.