Pripreme za Uskrs u punom su jeku, a ukrašavanje jaja nezaobilazna su tradicija. Međutim, ako jaja imaju tamnu ljusku, boja neće biti toliko intenzivna, ali je možete na prirodan način izbijeliti
Bijela jaja su puno bolja za ukrašavanje: Izbijelite ih octom
Boja će se bolje primiti ako je ljuska od jajeta bijele boje, neovisno o tome hoćete li jaja bojati prirodnim bojama (luk ili cikla) ili onim gotovima u prahu iz trgovine.
POGLEDAJTE VIDEO: Uskrsni običaji
Pokretanje videa...
Jaja s bijelom ljuskom mogu se kupiti i u nekim većim trgovinama, no ipak se ne mogu naći baš svugdje pa je ih možete pokušati izbijeliti običnim bijelim octom. Pritom se ona neće oštetiti niti će takvo 'izbjeljivanje' utjecati na kasniji okus kuhanog jajeta.
Sve što vam treba za ovaj postupak izbjeljivanja je običan alkoholni ocat i voda. Naime, alkoholni ocat je prirodni izbjeljivač i sadrži između 5 i 15,5 posto octene kiseline pa je kao takav idealno sredstvo za čišćenje, izbjeljivanje te uništavanje bakterija.
Lako je dostupan u svakom kućanstvu pa je zato idealan za izbjeljivanje uskršnjih jaja, i to u tri jednostavna koraka:
- Ovisno o tome koliko jaja želite izbijeliti, stavite potrebnu količinu vode. Ono što je najvažnije jest da vodi dodate ocat u jednakom omjeru. Ako stavite u lonac za kuhanje pola litre vode, onda dodajte i pola litre octa.
- Jaje kuhajte u toj otopini desetak minuta. S vremenom ćete primijetiti da ljuska postaje sve svjetlija, a na površinu otopine će izlaziti pjena smećkaste boje. Nju možete odstranjivati žlicom kako se ne bi prelila preko ruba.
- Nakon kuhanja, jaja isperite pod mlazom hladne vode uz pomoć nježne krpice. Također, budite pažljivi jer je nakon izbjeljivanja ljuska jaja tanja. Pustite ih nekoliko minuta da se ohlade na sobnoj temperaturi.
- Nakon ovog postupka možete krenuti na ukrašavanje šarenim bojama, piše Zadovoljna.hr