Beba stječe preferencije prema hrani za vrijeme trudnoće i dojenja, pa je bitno da trudnice jedu što raznovrsniju hranu te voće i povrće kako bi se i dijete zdravo hranilo
Bebin okus i sklonost prema hrani definira se već u trbuhu
Djeca više prihvaćaju hranu koju je majka jela u trudnoći zbog toga što im je taj okus poznat, pokazala je studija američkog Centra za istraživanja Monell. Znanstvenici su otkrili da trudnice koje jedu raznoliku hranu s puno voća i povrća, rjeđe imaju problema s prehranom djeteta, dok izbirljivije majke rađaju izbirljivu djecu, piše Daily Mail.
- Djeca koja su biološki navikla na slane i slatke namirnice neće voljeti gorku hranu poput zelenog povrća - rekla je voditeljica studije, dr. Julie Mennella.
Objašnjava kako majke već u trudnoći trebaju razmišljati o zdravoj prehrani djeteta tako da ga upoznaju sa zdravim namirnicama koje same jedu. Osim toga, vrlo je bitno i razdoblje dojenja jer na okus majčina mlijeka utječe prehrana.
- Istraživanje jasno pokazuje da djeca majki koje su u trudnoći i za vrijeme dojenja jela puno voća i povrća kasnije i sami preferiraju tu hranu.
Djeca koja se ne doje lako prihvaćaju voće i povrće ako im se ono daje čim prijeđu na krutu hranu.
- Već u dobi od dvije godine ne postoji razlog zbog kojeg dijete ne bi jelo sve što jedu i odrasli, a najbitnije što raznovrsnije - ističe Mennella.