Postoje milijuni recepata s jelima od riže koje pripremaju ljudi diljem svijeta, a mi smo danas odabrali ova tri koja će vas odvesti na putovanje Mediteranom, Grčkom i Perzijom
Basmati riža na drugačiji način - isprobajte ova 3 ukusna recepta
Riža je zahvalna namirnica jer je možete pripremiti na više načina, a jednako je ukusna u slanim i u slatkim jelima. Ovisno o umaku o dodacima uz koje je poslužujete, okusnim pupoljcima možete organizirati put oko svijeta, piše TheGuardian.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako ispravno kuhati rižu
Pokretanje videa...
1. Mediteranska riža
Za Mediteranski recept riža dolazi s umakom od limuna i inćuna, a odličan je za lagani ručak ili međuobrok. Za pripremu vam treba 20 minuta, oko 25 minuta se jelo kuha, a recept je za dva serviranja. Najprije pripremite umak. Inćune, češnjak, kumin, ulje i papar stavite u malu tavicu na umjerenu vatru. Čim se pojave mjehurići, isključite grijanje, dodajte limunov sok i ostavite da se ohladi. U hladan umak umiješajte peršin i pričekajte do serviranja.
U žličici maslinova ulja u velikoj tavi s poklopcem dodajte narezanu papriku na umjerenoj vatri. Sotirajte oko četiri minute, povremeno promiješajte dok ne omekša. Dodajte još dvije žličice ulja, češnjak, chilli i bijeli dio luka, pa kuhajte još dvije minute. Sad dodajte zeleni dio luka, timijan i limunovu koricu te kuhajte još minutu. U to dodajte rižu s četvrt čajne žličice soli i paprom te miješajte dok se ravnomjerno ne zagrije i dobije lijepu boju.
Žlicom napravite dvije udubine u mješavini riže kako biste došli do dna posude i u svaku udubinu ulijte maslinovo ulje. Zatim razbijte jaje i ubacite ga u udubinu da se ispeče. Lagano začinite solju i paprom te stavite poklopac i pričekajte četiri do pet minuta dok se bjelanjak nije ispekao, a žumanjak je još lagano tekuć. Dodajte umak koji ste ranije pripremili i odmah servirajte iz tave.
Sastojci:
60 ml maslinovog ulja
1 svježa zelena paprika, narezana na kockice
6 malih režnjeva češnjaka, oguljenih
1 umjereno ljuta chilli papričica, prerezana po pola
4 mlada luka, narezana na kolutiće debele oko tri centimetra, sa odvojenim zelenim i bijelim dijelovima
6 žlica timijana
1 limun, sok i korica. Sok oko 1 i pol žlicu, korica posebno naribana
350 grama kuhane basmati ili neke druge riže
2 jaja
Za umak:
15 grama fileta inćuna, ocijeđene i narezane na komadiće
2 režnja češnjaka, oguljena i zgnječena
1/2 žličice kumina, lagano zgnječenih sjemenki
2 žličice maslinovog ulja
1 i pol žličica limunovog soka
1 čajna žličica narezanog peršina
sol i papar
2. Grčka riža
Ovo je jelo osobito popularno među djecom, a kad ga se servira s mesom onda se može izbaciti sir iz recepta. Za pripremu vam treba oko 15 minuta, a jelo će se kuhati još 40 minuta i recept je za šest serviranja.
Veliku tavu s poklopcem stavite na jaku vatru i kad se zagrijala dodajte cherry rajčice te ih pecite oko pet minuta. Povremeno tresite posudu kako bi se lijepo ispekle sa svih strana. Preselite rajčice u zdjelu i stavite sa strane da se ohladi. Potom smanjite temperaturu na srednju vatru, dodajte maslinovo ulje, papriku, luk, sol i papar. Kuhajte sedam minuta povremeno miješajući dok povrće ne omekša, a zatim dodajte češnjak i kuhajte još tri minute.
Zatim dodajte koncentrat rajčice, šećer i začine te još minutu i pol kuhajte miješajući, a zatim dodajte rižu i rajčice te svije umiješajte zajedno. Dodajte 750 mililitara kipuće vode, prekrijte poklopcem i kuhajte 15 minuta. Isključite vatru i ostavite posudu sa strane prekrivenu još 10 minuta.
Zatim preko toga iscijedite limun, dodajte feta sir, još maslinovog ulja, korijandar i pahuljice chillija.
Sastojci:
200 gr cherry rajčica
120 ml maslinova ulja
2 crvene paprike, narezane na trakice debljine jedan centimetar
1 veliki luk, narezan na trakice debljine oko jednog centimetra
sol i papar
4 režnja češnjaka
40 grama koncentrata rajčice
2 čajne žličice šećera
1/2 čajne žličice mješavine začina All spice
1 čajna žličica cimeta
8 mahuna kardamoma, mljevenih
2 čajne žličice mljevene paprike
350 grama basmati riže
1 limun
200 gr feta sira, narezanog na kockice
4 žlice listova korijandra, grubo sjeckanih
1/2 čajne žličice chilli pahuljica
3. Perzijski kofteh u umaku od rajčice
Mesne okruglice u umaku od rajčica mnogi vole, a njima se lako nahrani cijela gladna obitelj. Tradicionalno u recept ulazi i suhi grašak, no umjesto njega možete dodati gram brašna. Recept se može prilagoditi začinima koji su vam na raspolaganju i svaki put uspije, a jelo poslužite uze zelenu salatu i jogurt. Kuha se oko sat i pol, a recept je za šest serviranja.
Na srednje velikoj tavi zakuhajte vodu i dodajte rižu te je kuhajte 10 minuta. Ocijedite rižu i pričekajte da se ohladi. U hladnu rižu dodajte meso, začine, brašno, jaja i rukom zgnječite sastojke dok ne dobijete gustu pastu. Oblikujte 12 velikih kuglica, a potom ih stavite u hladnjak. U međuvremenu napravite umak. U velikoj tavi s poklopcem zagrijte ulje na umjerenoj vatri i dodajte luk. Uz miješanje ga pecite oko sedam minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Dodajte češnjak i pecite još 30 sekundi, a onda dodajte rajčicu i pasiranu rajčicu te začine i marelice. Kuhajte povremeno miješajući oko četiri minute, a zatim dodajte 850 mililitara vode, sol i papar te kuhajte na laganoj vatri. Kad je umak spreman, dodajte u njega okruglice, smanjite vatru i kuhajte oko 45 minuta dok se umak ne reducira. Poslužite toplo, a ukrasite svježim začinima.
Sastojci:
250 gr sirove basmati riže
500 grama mljeven junetine ili janjetine, ili mješavina
1/2 luka krupno sjeckanog
40 gr peršina, sitno sjeckanog
40 gr listova korijandra, sitno sjeckanog
40 gr kopra, sitno sjeckanog
1 jaje
30 gr brašna
1 čajna žličica pahuljica chillija
1 čajna žličica kumina
1 čajna žličica cimeta
1 1/4 žličica mljevene kurkume
sol, papar, maslinovo ulje
Za umak od rajčice:
3 žlice maslinovog ulja
1 veliki luk, sitno nasjeckan
6 režnjeva češnjaka
350 gr rajčica
70 gr pasirane rajčice
10 mahuna kardamoma, mljevenih
60 gr mekih sušenih marelica narezanih na četvrtine