Domaća će juha biti krepka skuhate li u njoj kosti, a kad je gotova, dodajte joj malo hladne vode. Tako ćete lako ukloniti višak masnoće s površine
Bakine tajne za pripremu ukusnih i brzo gotovih jela
Najvažniji bakin savjet za pripremu slasnih jela domaćeg okusa je kupnja svježih namirnica. Kupujte prema određenom planu i ne odstupajte od zadanog popisa. Osim što ćete uštedjeti, neće vam se dogoditi da dugim stajanjem na policama namirnice izgube svježinu. Gotova jela s polica supermarketa mogu vam poslužiti kao inspiracija, no recepte pronađite u kuharicama, na internetu ili upitajte mame i bake. Uvježbajte pripremu nekoliko osnovnih vrsta jela koja mogu poslužiti kao dodatak ostalima i uvelike ćete si olakšati kuhanje. Za bijeli umak dovoljne su dvije žličice ulja, žličica brašna i šalica mlijeka, a od njega možete napraviti brojna ukusna jela. Koristite ga kao temelj za umake sa začinskim biljem, kremaste juhe od gljiva, sira, mesa ili povrća, a možete ga rabiti i za zgušnjavanje brojnih jela.
Dodate li bijeli umak u juhu od povrća uz komadiće mesa ili slanine te posipate li ju parmezanom, dobit ćete ukusno varivo koje je odlična zamisao za spravljanje brzog ručka. Povrće popečeno na malo maslinova ulja možete poslužiti kao prilog mesu, a izmiksano postaje slasni lagani i zdravi pire. Uz dodavanje vode možete ga poslužiti i kao okrepljujuću krem juhu koja obiluje hranjivim tvarima.
>>> Kuhajući povrće, uvijek ga stavite u vruću vodu, a sol nemojte dodati prije kraja; vodu sačuvajte za juhe i umake
>>> Domaća će juha biti krepka skuhate li u njoj kosti, a kad je gotova, dodajte joj malo hladne vode. Tako ćete lako ukloniti višak masnoće s površine. Mesne juhe najbolje je kuhati polako, na “tihoj vatri”, kako ne bi postale mutne
PROLJETNE PAPRIKE S MLJEVENIM MESOM
Sastojci: 6 srednje velikih paprika, 150 g riže, 250 g mljevenog mesa, 120 g gorgonzole, 2 žlice svježe naribanog parmezana, 100 ml maslinova ulja, sol, papar, bosiljak
Priprema: Dobro promiješajte sol, papar, mljeveno meso, rižu, usitnjenu gorgonzolu i naribani parmezan, bosiljak te maslinovo ulje. Paprike operite, odrežite im peteljke i očistite od sjemenki. Napunite ih pripremljenom smjesom i poklopite s odrezanim peteljkama. Složite ih u vatrostalnu posudu, podlijte sa 300 ml vode i prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u pećnici na 200 C oko sat vremena.