Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Bakine čarolije od oraha i lješnjaka kriju eliksir mladosti

Bakine čarolije od oraha i lješnjaka kriju eliksir mladosti
5

Orašasti plodovi, bogati zdravim masnoćama, otvaraju ukusnu i mirisnu sezonu zimskih kolača koji se tope u ustima, a puno su zdravija varijanta grickalica

Ukusni orašasti plodovi, kojima su se gostili još stari Rimljani, zdrav su i vrlo važan dodatak koji upotpunjuje okus mnogobrojnih jela. Orasi, bademi, lješnjaci, brazilski oraščići i drugi plodovi obiluju vitaminom E - “eliksirom mladosti”, omega-3 kiselinama važnim za srce i krvožilni sustav, vitaminima kompleksa B te bitnim mineralima. Zbog visokog udjela masnoća često ih se naziva kalorijskim bombama. No njihova je glavna masnoća važna oleinska kiselina, koju sadrži i maslinovo ulje, a koja pomaže snižavanju lošega (LDL) kolesterola u krvi. 

Stoga su orašasti plodovi puno zdravija varijanta grickalica od čipsa, tortilla i štapića, a preporučuje se šalica na dan. Iako se dobro slažu i sa slanim jelima, najčešće se koriste kao dodatak desertima. Tako su orasi čest sastojak kolača i voćnih salata, lješnjaci se odlično slažu s čokoladom te tijestima za torte i kolače, a bademi se mogu kombinirati s voćem i različitim slasticama.

Budući da sadrže puno masnoća, orašasti plodovi brzo užegnu u toplim ili vlažnim uvjetima te postanu žućkasti. Zato ih je najbolje čuvati na hladnom, suhom i prozračnome mjestu - u smočnici ili hladnjaku. Dok neočišćeni plodovi mogu stajati mjesecima, oni očišćeni (ako su dobro zatvoreni) u hladnjaku mogu stajati najdulje četiri tjedna.

Lješnjak umjesto brašna

Osim s čokoladom, lješnjak se odlično slaže s medom, marmeladom te savijačama od jabuka i višanja, a mljeveni lješnjaci čak mogu zamijeniti brašno u kolačima.

Sjemenke za alergične

Ljudi koji su alergični na orašaste plodove mogu dodati jelima nasjeckane ili samljevene bundevine i suncokretove sjemenke. One imaju okus sličan orasima, a sadrže i važne hranjive tvari, ističu nutricionisti.

Kolač s bademima i narančama

Sastojci: 2 naranče, 5 jaja, prstohvat soli, 200 g šećera, 250 g mljevenih badema, 2 žlice bademovih listića, šećer u prahu

Operite i narežite naranče. Stavite ih u posudu za kuhanje, dodajte žlicu vode te na slaboj vatri poklopljeno kuhajte 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180°C, a oblik za pečenje obložite papirom. Mikserom usitnite naranče. Razdvojite žumanjke i bjelanjke. Posolite bjelanjke i istucite čvrst snijeg. Dodajte 100 g šećera te tucite još minutu. Umutite žumanjke i preostali šećer. Dodajte narančinu kašu, bademe i snijeg. Stavite tijesto u oblik, pospite ga bademovim listićima i pecite 50-55 minuta. Ako je potrebno, nakon pola sata prekrijte ga aluminijskom folijom. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Kolač s datuljama i orasima

Sastojci: 200 g suhih datulja, 50 g maslaca, žlica sode bikarbone, 150 g šećera, 2 jaja, 300 g brašna, 2 žlice praška za pecivo, žličica i pol začina za medenjake, prstohvat soli, 120 g oraha

Zakuhajte 250 ml vode. Izvadite datuljama koštice. Stavite u posudu datulje, maslac i sodu bikarbonu te ih prelijte vrućom vodom. Miješajte da se maslac rastopi te ostavite da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite maslacem oblik za pečenje te na dno stavite papir. Pjenasto umutite šećer i jaja. Umiješajte mješavinu s datuljama, prosijano brašno, prašak za pecivo, začine za medenjake i sol. Stavite tijesto u oblik za pečenje te ga u prethodno zagrijanoj pećnici pecite od 60 do 90 minuta da se kolač dobro digne i ispeče.

Kuglof s bademima

Sastojci: 40 g badema, limun, 40 g svijetlih grožđica, 220 g maslaca, 120 g šećera u prahu, 4 žumanjka, žličica ruma, 220 g brašna, 45 g škrobnog brašna, vrećica praška za pecivo, 125 ml mlijeka, 3 bjelanjka, šećer u prahu

Prelijte bademe vrućom vodom i ostavite da stoje nekoliko minuta. Ogulite ih i narežite na štapiće. Operite i obrišite limun te naribajte koru. Operite i posušite grožđice. Zagrijte pećnicu na 180°C. Izmiješajte maslac, šećer u prahu i žumanjke. Dodajte rum, limunovu koricu, bademe i grožđice. Izmiješajte brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. S mlijekom ih postupno žlicom dodajte masi. Istucite snijeg od bjelanjaka i umiješajte ga u tijesto. Oblik za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom. Stavite u njega tijesto i pecite oko 60 minuta. 

Torta od lješnjaka

Sastojci: tijesto: 140 g lješnjaka, 10 jaja, 170 g šećera; nadjev i ocaklina: vrećica ocakline od lješnjaka, 250 g slatkog vrhnja, 40 g nasjeckanih lješnjaka, 20 g šećera, vrećica vanilin šećera

Zagrijte pećnicu na 180°C. Popržite lješnjake u pećnici, ogulite im kožu i sitno ih sameljite. Razdvojite žumanjke i bjelanjke. U posudi izmiješajte žumanjke, lješnjake i šećer. Istucite snijeg od bjelanjaka i umiješajte ga u tijesto. Oblik za pečenje obložite papirom, stavite tijesto te ga 50 minuta pecite u prethodno zagrijanoj pećnici. Nakon što se sat vremena hladi, izvadite kolač iz oblika. Rastopite ocaklinu u posudi uronjenoj u vruću vodu. Istucite slatko vrhnje pa dodajte orahe, šećer i vanilin šećer. Poprečno prerežite tortu na dva dijela. Nadjevom premažite donju polovicu pa na nju stavite gornju. Tortu premažite ocaklinom. Prema želji, ukrasite orasima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Dnevni horoskop za četvrtak 21. studenog: Vagu čeka slavlje, a Ribe neka paze kako troše...
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za četvrtak 21. studenog: Vagu čeka slavlje, a Ribe neka paze kako troše...

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 21. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje