Bakalar na bijelo može se pripremiti kao namaz, tako da se kuhani usitnjeni bakalar pomiješa s maslinovim uljem, češnjakom, peršinom i solju
Bakalar: Može na crveno, na bijelo ili kao složenac
Bakalar na bijelo izvorno je talijansko jelo a sprema se s tučenim vrhnjem. U Dalmaciji, taj naziv označava dva različita jela. Može se pripremiti kao namaz, tako da se kuhani usitnjeni bakalar pomiješa s maslinovim uljem, češnjakom, peršinom, solju i paprom. Ili se bakalar na lešo poslužuje s kuhanim krumpirom. Kod pripreme bakalara na crveno, kuhani bakalar dodaje se na proprženi luk s maslinovim uljem, kratko propirja i zalije vodom u kojoj se kuhao bakalar. Potom se dodaje nasjeckani češnjak, peršin, papar i koncentrat rajčica. Na kraju se stavlja krumpir narezan na ploške i kuha na laganoj vatri. No bakalar se također može pržiti, pohati, slagati kao složenac te pripremati u juhi s mrkvom i porilikom.
BAKALAR NA FIRENTINSKI
Sastojci: kg bakalara, 1/2 šalice malsinova ulja, 2 režnja češnjaka, svježe mljeveni papar, bijelo vino, 250 g rajčica iz limenke, sjeckani peršin
Na ulju popržite češnjak. Dodajte bakalar izrezan na komade. Čim jedna strana potamni, oprezno je preokrenite. Dodajte prstohvat papara (sol nije potrebna) i podlijte s malo bijelog vina. Dodajte rajčice i nastavite pirajti nekoliko minuta da se umak zgusne. Pospite peršinom. Obično se poslužuje uz kuhani grašak.
BAKALAR S UMAKOM OD PAPRIKE
Sastojci: 750 g namočenog bakalara, paprika srednje veličine ili 2 male različitih boja, 2 režnja češnjaka, 4 žlice octa, sol i papar po ukusu, brašno, suncokretovo ulje za prženje
Očistite ribu od kože i kostiju te je narežite na komadiće. Uvaljajte ih u brašno, pržite ih dok ne postanu hrskavi, ocijedite na upijajućem papiru i držite na toplom. U međuvremenu, nasjeckajte papriku i češnjak, kratko prokuhajte u octu i prelijte po ribi.
BAKALAR S KRUMPIROM
Sastojci: 400 g bakalara, kg krumpira, 2,5 dl maslinova ulja, sol i papar po ukusu, češnjak listovi peršina
Kuhani bakalar očistite od kože i kostiju. Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške. U namašćeni lim za pečenje slažite red krumpira pa red bakalara. Svaki red pospite sitno nasjeckanim češnjakom i peršinom, prelijte s malo maslinova ulja, posolite i popaprite. Na kraju prelijte s malo vode od bakalara i pecite u pećnici da krumpir omekša.