Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Avantura kod oftalmologa: Uz Vida će djeca lakše na pregled

Avantura kod oftalmologa: Uz Vida će djeca lakše na pregled
3

Uoči Tjedna miopije predstavljena je slikovnica 'Vid kod doktorice za vid', koja je namijenjena najmlađima s ciljem demistifikacije iskustva oftalmoloških pregleda, prikazujući ih kao avanturu ili igru

VIDEO

Miopija ili kratkovidnost nepravilnost je vida zbog koje predmete koji su vrlo blizu vidimo čisto, dok su oni udaljeni mutni. Ovisi o dioptriji, ali već malo udaljen predmet može biti mutan, a slova nečitljiva. Nasreću, klasičnim pomagalima poput naočala ili kontaktnih leća na miopiju se tijekom dana može gotovo i zaboraviti. Pregled dioptrije uobičajena je stvar odraslima, no mališanima se može činiti kao strašan i nepotreban izlet predaleko udaljen od njihovog omiljenog parka. Upravo tome želi doskočiti edukativna slikovnica "Vid kod doktorice za vid", koja je namijenjena najmlađima s ciljem demistifikacije iskustva oftalmoloških pregleda, prikazujući ih kao avanturu ili igru. Na taj način nastoje značajno smanjiti strah kod djece i učiniti stvarno iskustvo pregleda manje zastrašujućim.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Ana Bišćan Tvrdi VIDEO

Slikovnica je rezultat suradnje dr. sc. Jelene Škunce Herman iz KBC-a Sestara milosrdnica i književnice Rosie Kugli, koje su stvorile lik simpatičnog dječaka Vida. Vid doživljava posjet oftalmologu kao uzbudljivu avanturu punu otkrića i zabave, čime se nastoji prikazati pregled očiju kao nešto pozitivno i bez straha.

Dijete možda ni ne zna da je slabovidno, a bez liječenja vid mu se nepovratno pogoršava
Dijete možda ni ne zna da je slabovidno, a bez liječenja vid mu se nepovratno pogoršava

- Iako slikovnica direktno nema veze s kratkovidnošću, to je globalni zdravstveni epidemiološki problem. U slikovnici je predstavljeno ponašanje koje bi trebali prihvatiti i roditelji i djeca s ciljem prevencije - naglašava dr. Škunca Herman.

Suautorica slikovnice, Rosie Kugli, priznaje da je pisanje slikovnice bio izazovan, ali izuzetno vrijedan zadatak:

Uvrstite ove vježbe u svoju rutinu i oči će vam biti zahvalne
Uvrstite ove vježbe u svoju rutinu i oči će vam biti zahvalne

- Kad su moja djeca bila mala, uvijek sam im pričala zabavne priče prije pregleda i na taj način razbijala bih njihove strahove. Sad sam to pretočila u slikovnicu. Prikazivanje oftalmologa kao prijateljskog i brižnog lika može smanjiti strah i povećati spremnost djece za posjete doktoru.

Na stranicama slikovnice djeca će učiti o važnosti redovitih pregleda očiju i što se događa kod oftalmologa, od gledanja kroz neobične naočale pa sve do čarobnih kapljica i liječničkih preporuka. Čitat će o važnosti pravilne prehrane, koja je bitna za zdravlje vida te zašto je važno ograničiti vrijeme provedeno pred ekranima. Interaktivni elementi priče, poput pitanja postavljenih djeci, potiču razmišljanje i aktivno sudjelovanje, omogućavajući im da se povežu s pričom na osobnoj razini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'
PROMIJENILA TIJELO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'

Upoznala je gospodina X četiri godine ranije, nakon što joj je poslao e-mail u kojem je rekao da je želi rezervirati na sat vremena. Iako više nisu u kontaktu, jako mu je zahvalna