Zbog oporog okusa plodovi aronije iscijeđeni u sok obično se miješaju s drugim, slađim voćem, a bobice se suše za pripremu čajeva koji povoljno djeluju na jetra
Aronija daje novi okus likeru, muffinima, pecivima i umacima
Aronija je stigla iz Sjeverne Amerike - poznavali su je tamošnji Indijanci koji su njezine plodove sušili i mljeli te miješali s mašću i osušenim mesom. Danas se mesnim jelima dodaje na profinjeniji način - umak od jabuka i aronije prikladan je za prelijevanje pečene piletine ili svinjetine, a nekoliko suhih plodova oplemenit će i gulaš od divljači.
Ipak, aronija je mnogo češći “gost” u slatkim jelima - dodaje se tijestu za peciva, pužiće i muffine, a katkad i slatkom kruhu, npr. onom od banana. Od aronije se mogu pripremati i desertni umaci, džemovi, pekmezi, kompoti i želei. Dobra je i kao sirup ili dodatak sokovima od svježeg voća.
Liker od aronije
Sastojci: 90 bobica aronije, 500 g šećera, 4 klinčića, zvjezdasti anis, prstohvat sjemenki kardamona, 400 ml vode, 700 ml votke, 1/2 žličice limunske kiseline
Priprema: Bobice stavite u vodu sa šećerom i limunskom kiselinom, dodajte anis te u mužaru usitnjene klinčiće i kardamon. Lagano kuhajte da se bobice raspucaju. Maknite s vatre, usitnite štapnim mikserom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu smjesu procijedite i lagano umiješajte votku. Ulijte u boce. Možete odmah upotrijebiti liker.
Pekmez od aronije
Sastojci: 2 kg aronije, 1,5 kg šećera
Priprema: Šećer prelijte s pola litre vode i stavite kuhati. Kad postane sirupasto, dodajte oprane aronije i nastavite kuhati, neprestano miješajući, dok se ne stvori jednolična masa. Vruć pekmez ulijte u zagrijane staklenke, zatim ih vratite u mlaku pećnicu da se stvori korica. Kad se pekmez ohladi, zatvorite staklenke.
Sirup od aronije
Sastojci: kg aronije, 600 g šećera
Priprema: Bobice aronije operite, očistite od peteljki i zgnječite. Dodajte 200 g šećera, izmiješajte i ostavite pokriveno na hladnome mjestu do idućeg dana. Ocijedite sok od voća, dodajte šećer i zagrijavajte miješajući. Kuhajte sok pet minuta i vruć stavite u boce te odmah zatvorite.
Tekst preuzet iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute koji uz 24 sata možete nabaviti svake subote po cijeni od 1,99kn.