Tzv. zatvoreni tipovi bakterija nerijetko ne djeluju na antibiotike i tijekom vremena se vraćaju te ponovno uzrokuju bolest. No ukoliko se piju sa šećerom postaju efektniji
Antibiotici djelotvorniji uz žlicu šećera, posebno protiv E. coli
Šećer poboljšava djelotvornost antibiotika, pokazalo je istraživanje u Sveučilištu Boston. Otkriveno je da glukoza i fruktoza, šećeri iz biljaka, oslabljuju bakterije koji uzrokuju kronične i rekurentne infekcije.
Takve infekcije često se javljaju ukoliko je bakterija "zatvorena" i antibiotici tada postaju neučinkoviti. Tijekom vremena, bakterije, poznate kao perzisteri, vraćaju se u život i uzrokuju bolest. Znanstvenici su testirali učinke antibiotika ukoliko se doda žlica šećera i pokazalo se da su bakterije tada pod puno većim utjecajem antibiotika.
Testiranja su provedena na bakteriji Eschericia coli (E. Coli), čestom uzroku urinarnih infekcija, a istraživači su u roku od dva sata uspjeli ukloniti 99,9 posto perzistera. Bez šećera, korišteni lijekovi nisu imali nikakvog učinka.
Daljnja istraživanja trebala bi pokazati pomaže li šećer u borbi protiv tuberkuloze.