Obavijesti

Lifestyle

Komentari 61

Ante iz Zagvozda: Kod mene se uvijek traži koja kobasica više

Ante iz Zagvozda: Kod mene se uvijek traži koja kobasica više

Nisu samo iz Slavonije dobri čvarci, Ante iz Zagvozda poslat će ih i poštom. A kobasica napravi i 5000 komada. Tko kod Ante proba, nikad ne ode praznih ruku

Nije Antu Buljubašića strah slavonske konkurencije. Ima on svoje konje za dobru trku, odnosno mesne delicije za koje kupce ne traži. Jer od vlastitih svinja radi zagvozdski domaći pršut, pečenice, pancete i nadaleko poznate kobasice čiji recept čuva i detalje ne otkriva.  

POGLEDAJTE VIDEO (Otkrijte čari kobiljeg mlijeka):

Pokretanje videa...

opg 01:15

- Ma traži se uvijek kobasica više - u šali nam govori Ante, koji već šesnaest godina isključivo od svojih vlastitih svinja na svom OPG-u radi suhomesnate proizvode.

Pomaže cijela obitelj, supruga Marija i četvero djece. 

Sve što ove godine roditeljima treba je malo vremena za sebe
Sve što ove godine roditeljima treba je malo vremena za sebe

- Prodajemo na sajmovima i na kućnom pragu, a šaljemo i poštom. No kod nas se prvo sve proba, a tek onda kupi. Tako mi radimo. To je naša tradicija i naši kupci nam se godinama vraćaju - zadovoljno će Ante. Svoje svinje hrani isključivo žitom koje melje u vlastitom mlinu. Svake godine uzgoje 50-ak svinja. 

- Solimo samo s kvalitetnom morskom kuhinjskom soli, bez dodataka. Sada uz zagvoški pršut ide domaća pečenica koja je idealna onako pečena na tavi, na gradele. Panceta ide najviše od lipnja kad krenu domaće rajčice i mladi luk. E to su ti onda gušti - govori Ante i nutka nas kobasicama.

Vrijeme je za mene: Samo sami sa sobom se možemo resetirati
Vrijeme je za mene: Samo sami sa sobom se možemo resetirati

Razlikuju se od slavonskih delicija, ali nimalo ne zaostaju. Za domaću papriku pobrinu se njegovi prijatelji Slavonci, uz dobro svinjsko meso tek je sol, papar i luk i to je dovoljno za ukusnu i kvalitetnu kobasicu koje ovih dana Ante ne može pripraviti kolika je potražnja.

A ove godine napravio ih je oko 5000 i kilogram je 80, pečenice su 130 kuna, panceta 100 kuna, a domaća mast 20 kuna. A njegovi čvarci mogu uz bok slavonskima i cijena je, kaže, umjerena od 100 kn/kg. Za zrenje ima posebno izgrađeni prostor, a ako ćemo po pravilu, zagvoški pršuti zrije godinu dana. Tada je dovoljno suh i kvalitetan. Onda mu je kilogram 250 kn, a ako se kupuje u komadu onda je kila 130 kn. 

Stalno vam je dosadno? Evo što to zapravo znači po psiholozima
Stalno vam je dosadno? Evo što to zapravo znači po psiholozima

- I ne mogu ga pripraviti kolika je potražnja - kaže. Pitamo ga koja je tajna njegovih proizvoda, a on će skromno samo slegnuti ramenima.

Moćni kiseli kupus je kao metla za probavu, a čuva i od raka: Jedite ga ujutro i za ručak
Moćni kiseli kupus je kao metla za probavu, a čuva i od raka: Jedite ga ujutro i za ručak

Kad zapušu hladni vjetri i bure sa svetog Jure i s biokovskih vrhova dolepršaju prve pahulje uz vatru s Buljubašića ognjišta te dim od kvalitetnog domaćeg drva graba, jasena, bukve koji daje posebnu aromu ovim proizvodima, malo je onih koji će odoljeti, a ne kušati pravi domaći proizvod koji svojom cijenom, ali i kvalitetom udovoljava ponajprije izbirljivom nepcu kupca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 61
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču