![ANKETA Kako vi radite sarmu, jeste li među onima koji stavljaju jaje u smjesu ili ne?](https://img.24sata.hr/0Tmw0MeAoDk1ti3fMArhCR_W1B8=/414x267/smart/media/images/2020-50/dreamstime-m-165565852.jpg)
Svaka domaćica ima svoju malu tajnu kad priprema neko jelo, ali kod pripreme sarme velikih tajni ne bi trebalo biti. Ipak, strasti na webu uzburkala je rasprava - ide li jaje u smjesu ili ne?
Lifestyle
Komentari 129Svaka domaćica ima svoju malu tajnu kad priprema neko jelo, ali kod pripreme sarme velikih tajni ne bi trebalo biti. Ipak, strasti na webu uzburkala je rasprava - ide li jaje u smjesu ili ne?
Po društvenim mrežama se povela rasprava vezana za sarmu. Jedni kažu da stavljaju jaje u smjesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi pak protestiraju i tvrde da jaje nema što tražiti u sarmi. Zanima nas kako je vi pripremate.
Ovaj recept smo pronašli u 'Knjizi za svaku ženu' koja je izdana davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj tiskari. Po njoj ispada da u sarmu ide jaje.
Sastojci:
Postupak:
Sve što je navedeno pod 'Nadjev za sarmu' treba u zdjeli dobro izmiješati. Od svake glavice zelja listovi se skinu i malo porežu rebra, da budu tanja, a da se ne ozlijedi list. Metni list kiselog zelja na dlan, a na list jednu žlicu ovog nadjeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži bilu, primi i zamotaj nadjev. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.
Napravi svijetli zapržak, zalij ga vodom ili juhom, dodaj izrezano zelje, posoli, prokuhaj, složi sarme na vrh zelja, pokrij posudu i kuhaj polagano 3 do 4 sata. Ako je zelje prekiselo, metni 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš sirutke, dodaj je umjesto vode.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+