Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Anina slatka poezija: Proljetna torta od jagoda i mascarponea

Anina slatka poezija: Proljetna torta od jagoda i mascarponea
2

Profesorica biologije piše pjesme i prozu, a ljubav prema hrani pretočila je u sonete o čokoladi i ovčjem siru. Bez mašte, kaže Ana, nema ni dobrog kolača

Ana Mišković (31) iz Orašja nakon završenog fakulteta počela je raditi u školi kao profesorica biologije. Iako kaže da nije morala nikad kuhati jer je to radila njezina majka od koje je naslijedila talent za kuhanje, počela je prije četiri godine kada se udala i preselila u Zagreb. Kako nije mogla naći posao posvetila se kuhanju. Njezina jela, ističe, imaju priču te jako pazi na detalje. Obožava kuhati jela prema receptima koje sama smisli te peći slastice s najfinijom čokoladom. Svoje recepte i fotografije jela objavljuje na Facebook stranici Anini kolačići. Na radost rodbine, susjeda i prijatelja svaki dan ispeče kolač. Za kvalitetnom organskom namirnicom nije joj teško, ističe, obići cijeli grad, a često otputuje i do Kutine gdje u vrtu svoje svekrve ubere ekološko voće i povrće.

- Omiljene namirnice su mi kvalitetna crna ili bijela čokolada te ovčji tvrdi sir pa su u svakom mom receptu - dodaje profesorica. Supruga Svena često iznenadi jelima u kojima mu, priznaje, “podvali” namirnica koje on baš ne voli pa kad mu na kraju objeda kaže da su u rižotu bili mango i komorač on se ne naljuti nego oduševi skladom okusa. Ljubav ide kroz želudac u našem slučaju - smije se Ana koja obožava eksperimentirati s namirnicama. Voli tradicionalna jela pretvarati u moderna pa je tako sa svojom kremšnitom od čokoladnog lisnatog tijesta i želeom od manga oduševila žiri showa “Tri, dva, jedan - peci” u kojem se prošle godine natjecala. Najdraže mi je kad mi se ljudi oduševljeno jave i kažu da su kod kuće uspjeli napraviti kolač ili jelo prema mom receptu. Moj najbolji recept, za koji mi se po nekoliko ljudi na tjedan javi je kruh od palente s ovčjim sirom. A pašteta od orade i šparoga  je delicija koju čitatelji mog bloga posebno hvale - kaže Ana koja provodi besane noći dok  smišlja najbolje omjere. Njezinom daru, sa šarenim personaliziranim kolačima, vesele se svi kojima dolazi u goste. Ana bi željela hobi pretvoriti u posao te pripremati personalizirana jela i kolače za razna događanja, a turistima ponuditi jestive suvenire, poput licitarskog srca.

Proljetna torta od jagoda, mascarponea i bijele čokolade

Sastojci:  Biskvit: 2 jaja, 2 žlice šećera, 3 žlice brašna, 1 žlica vode X 3; KREMA: 350 g mascarpone sira, 250 ml slatkog vrhnja,  250 g bijele čokolade, 2 vanilin šećera, 700 g jagoda

Priprema: 

Jaja i šećer izmiksati u pjenastu smjesu, prosijati brašno i lagano umijesiti pjenjačom te na kraju dodati žlicu vode i još jednom promiješati. Biskvit peći u namašćenom i pobrašnjenom kalupu oko 15 minuta na 180 stupnjeva. Postupak ponoviti još 3x kako biste dobili 3 biskvitne kore za tortu. 

Čokoladu otopiti na pari i ostaviti da se ohladi.

Za to vrijeme izraditi mascarpone, šećer i vrhnje za šlag u čvrstu i glatku kremu, te kada je krema skoro gotova, dodati otopljenu čokoladu i izmiksati kremu do kraja.

Kremu podijeliti na dva dijela, u veći dio, oko 3/4 kreme dodati jagode narezane na komadiće, te složiti tortu tako da se dva biskvita premažu kremom s jagodama, a na treći, završni biskvit i ostatak torte nanijeti kremu bez jagoda i ukrasiti prema želji.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0