Američki stručnjaci upozorili su kako je manje od 0,1 posto obroka u restoranima dobro za zdravlje. Analizirali su podatke za više od 35.000 ljudi koji su redovito jeli vani
Amerikanci uglavnom jedu fast food i zato se bore s pretilošću
Više od pola obroka posluženih u američkim restoranima nutritivno je siromašno, a gotovo nijedan nije postigao idealnu kvalitetu. Znanstvenici kažu kako su zabrinuti jer obroci iz restorana čine petinu ukupnog kalorijskog unosa za petinu Amerikanaca, a njih 12 posto jede u fast food restoranima, piše Daily Mail.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Autor studije prod. Dariush Mozaffarian iz Sveučilišta Tufts u Massachusettsu tvrdi da su obroci koje ljudi jedu izvan kuće recept za nezdravu prehranu.
- Poboljšanje nutritivne vrijednosti hrane u restoranima trebao bi postati prioritet kako bi Amerikanci mogli birati između zdravih namirnica, a da to ne umanjuje doživljaj takvog obroka - kazao je.
Njegovo istraživanje dodatak je krizi pretilosti u SAD-u u kojem je pretilo 93 milijuna ljudi, odnosno 39 posto populacije. Situacija nije bolja ni u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje se četvrtina odraslih smatra pretilima, a šest od deset ljudi ima pretjeranu tjelesnu težinu. Ovo istraživanje pokazalo je da bi poboljšanje restoranskih obroka pomoglo u borbi s viškom kilograma. Mozaffarian i njegovi kolege prikupili su podatke za više od 35.000 ljudi.
Sudionike istraživanja tijekom 13 godina u više navrata ispitivali su o prehrambenim navikama unutar 24 sata. Ispitanici su govorili da su uglavnom jeli u restoranima ili fast foodovima, uključujući i pizzerije. Znanstvenici su potom usporedili podatke s prehrambenim smjernicama za zdravlje krvožilnog sustava koje je objavio American Heart Association.
Smjernice podrazumijevaju unos voća i povrća, cjelovitih žitarica, smanjenje unosa soli i masti te šećera i zaslađenih napitaka. Nutritivne vrijednosti pretočili su u tablicu u kojoj hrana donosi određene bodove, a ukupni unos varira u rasponu do 50, pri čemu je idealna brojka 40. Tijekom trajanja studije više od 50 posto ispitanika jelo je nutritivno siromašnu hranu te postiglo rezultat manji od 20.
Više od 70 posto hrane iz restorana bilo je loše kvalitete. Dodatno, autori studije navode kako je manje od 0,1 posto hrane konzumirane u restoranima bilo idealne kvalitete s rezultatom 40. Ostali obroci bili su osrednje kvalitete, između 20 i 30. Istraživali su i u kojoj se mjeri Amerikanci oslanjaju na hranu pripremljenu u restoranima te su ustanovili da takvi obroci predstavljaju devet posto ukupnog kalorijskog unosa kod ispitanika. Gotovo jedan od deset Amerikanaca doručak ne jede kod kuće nego uglavnom u fast foodovima. Pojavila se i razlika u etničkim grupama, pa su tako otkrili da se tijekom godina popravila kvaliteta hrane koju jedu bijelci i Amerikanci hispanskog podrijetla, dok je kvaliteta hrane koju konzumiraju Afroamerikanci ostala ista.
Također, oko 60 posto ljudi višeg obrazovnog statusa hrani se slabije, dok je 76 posto onih koji jedu lošu hranu bez završene srednje škole. Mozaffarian i njegovi kolege pokušali su identificirati prioritete kojima bi se hrana u restoranima mogla popraviti.
- Prehrana je glavni uzrok slabog zdravlja građana ove zemlje i ima veliki potencijal u smanjenju bolesti povezanih s prehranom te troškova u zdravstvu povezanih s tim bolestima. U restoranima nalazimo dva problema: jedan uključuje ono što je u ponudi, a drugi ono što Amerikanci najradije biraju. Upravo bi se na ta područja trebale usmjeriti snage prehrambene industrije, potrošača, vlade i aktivista - kazao je on.
Njegov kolega i suradnik dr. Junxiu Liu kaže da bi bilo idealno kada bi se takvoj hrani dodale cjelovite žitarice, orašidi i povrće, riba te voće i povrće uz smanjeni unos soli.
Autori studije ipak su ustanovili da su imali i ograničenja u realizaciji istraživanja jer su sudionici namjerno izbjegavali reći istinu o nezdravoj hrani koju su pojeli predstavljajući svoje izbore društveni prihvatljivijima. Kazali su i kako je činjenica da su ljudi sami prijavljivali što su jeli ostavila mogućnost pogreške u podacima, iako su koristili anketare te upitnike za razdoblje od 24 sata.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...