Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Aluloza je novi skriveni šećer u hrani, evo što o njemu znamo

Aluloza je novi skriveni šećer u hrani, evo što o njemu znamo
1

Aluloza je zaslađivač koji je na tržištu od 2015. godine i do sad je postigao veliku popularnost jer ima čak 90 posto manje kalorija od običnog kristalnog šećera

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Sve više predijagnosticiranih karcinoma štitnjače u svijetu

Prirodno se nalazi u namirnicama poput pšenice, grožđica, javorovog sirupa, jabukovače i sličnih, a sve je češće koriste u industriji prilikom pripreme pića, jogurta, sladoleda, preljeva za salatu, žvaka i još puno drugih artikala, piše TheHealthy.

Teško smanjujete unos šećera? Vjerojatno vam nedostaje sna
Teško smanjujete unos šećera? Vjerojatno vam nedostaje sna

POGLEDAJTE VIDEO: Kako znati na unosite previše šećera u organizam

Pokretanje videa...

00:43

Što je aluloza

- To je jednostavni šećer, koji se sintetizira iz fruktoze, dakle voćnog šećera prirodno prisutnog u voću i povrću. Može ga se dobiti i industrijski jer je riječ o jednostavnom monosaharidnom šećeru kao što je glukoza, no ipak postoji velika razlika između ta dva šećera - pojašnjava dipl. nutricionistica Karmen Matković Melki navodeći kako je razlika u načinu na koji naše tijelo metabolizira te različite vrste šećera. Glukoza i fruktoza čine konzumni bijeli šećer čija povećana konzumacija može voditi do metaboličkih poremećaja i bolesti poput dijabetesa, a ima i visoku kalorijsku vrijednost pa pogoduje gomilanju viška kilograma.


- Aluloza, za razliku od glukoze i fruktoze, nema negativnih učinaka na zdravlje jer je utječe na glikemiju, a bitno je manja kalorijska vrijednost. Tako je, primjerice, u odnosu na klasični bijeli šećer, aluloza sa čak 90 posto manje kalorija - pojasnila je Matković Melki.

Kakve su smjernice stručnih službi

U travnju 2019. godine američka Food and Drug Administration je objavila smjernice kojima je proizvođačima dopustila da iskazuju nižu kalorijsku vrijednost, a aluloza u jednom gramu sadrži samo 0,4 kalorije. Ranije, 2016. godine, morali su na deklaracijama isticati da sadrži četiri kalorije po gramu, jednako kao i stolni šećer.

- Budući da naša tijela različito reagiraju na stolni šećer i na alulozu, FDA je odlučila da se alulozu više ne mora deklarirati kao šećer - objasnila je dijetetičarka iz Atlante Sarah Marjoram.

Što sve sadrži alulozu

- Znanost je nedavno otkrila način kako proizvesti veće količine aluloze iz kukuruza. To je otkriće omogućilo da ona postane sastojak hrane. Osim što okusom nalikuje šećeru, djeluje na sličan način. Može se koristiti kao zaslađivač u slasticama, pečenim, zamrznutim ili tekućim delicijama - kaže Marjoram.

Thinkstock

Kako se razlikuje od drugih zaslađivača

- Postoji više vrsta šećera, uključujući monosaharide, disaharide i oligosaharide. Monosaharidi su najjednostavniji šećeri koji uključuju fruktozu i glukozu, od čega se sastoji i stolni šećer - pojašnjava dijetetičarka iz Louisiane Stephanie Ambrose

Kaže kako disaharidi nastaju spajanjem dva monosaharida, a aluloza je monosaharid, jednostavni šećer.

Zašto biste željeli jesti hranu s alulozom

- Zbog sve većih problema s prehranom, zdravljem i svijesti o štetnosti prekomjernog unosa konzumnog bijelog šećera, diljem svijeta stručnjaci traže zamjene koje odgovaraju teksturom i okusom. Cilj je da tvar nema negativna učinak na zdravlje i ne podiže glikemiju, a istovremeno pruža dobar okus sličan ili jednak šećeru. Nekoć su prirodne šećere zamjenjivali umjetnim tvarima za koje se kasnije pojavila sumnja da imaju negativnih učinaka na zdravlje i zato se industrija okrenula šećernim alkoholima i drugim prirodnim sastavnicama - pojašnjava Matković Melki.

Ambrose se nadovezuje kako je riječ o izvrsnoj alternativi za ljude koji pokušavaju skinuti višak kilograma ili se hraniti zdravije, a dodatno aluloza ne oštećuje zubnu caklinu i nema utjecaj na propadanje zuba kao što to ima konzumni šećer.

Fotolia

Postoje li mjere opreza

Američki stručnjaci smatraju kako nema razloga za zabrinutost jer je riječ o proizvodu koji se može konzumirati bez ikakvih negativnih učinaka na zdravlje, nutricionistica Karmen Matković Melki preporučuje oprez.

- Aluloza, kao i drugi prirodni zaslađivači, može izazvati probavne smetnje jer blokira razgradnju drugih složenih ugljikohidrata u probavnom sustavu. Mogu se javiti bolovi u abdomenu, nadutost ili proljevaste stolice, no sve je to vrlo individualno i dok netko neće uopće reagirati, kod drugih će takvi problemi biti izraženi i već kod vrlo malih doza. Generalno gledano, riječ je o tvari koja je preporučljiva za konzumiranje, osobito kod funkcionalne prehrane i dijetoterapije i za sada nema dugoročnih negativnih utjecaja na zdravlje - zaključila je ona.

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Sezona krpelja: Pazite kako ih vadite i ima li simptoma zaraze

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU SERIJALA 'DESERTI OD OKA': Lorena je Deanu Kotigi zaprijetila nožem!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dnevni horoskop za ponedjeljak 16. rujna: Ribe će pogaziti riječ, a Strijelci steći povjerenje šefa
UZBURKANI POČETAK TJEDNA

Dnevni horoskop za ponedjeljak 16. rujna: Ribe će pogaziti riječ, a Strijelci steći povjerenje šefa

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 16. rujna i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje