U knjizi "50 bolesti" saznajte kako ublažiti simptome alergija te što sve treba sadržavati set za samopomoć koji vama i vašoj djeci može spasiti život
Alergije oko nas: Organizam slabi zbog prečestog čišćenja
Ljudi koji žive u gradu češće pate od alergija od onih na selu, pa neki stručnjaci pretpostavljaju da su za to krivi pretjerano čišćenje i nedostatak kontakta s vanjskim alergenima.
Upala sluznice nosa, tj. alergijski rinitis, najčešći je u djece i mladih
- Među najčešće alergene iz vanjskog okoliša ubrajamo pelud, npr., pelud stabala, trava i korova te plijesni, a od alergena iz unutarnjeg okoliša najčešće se razvija senzibilizacija na grinje iz kućne prašine, plijesni, dlake kućnih ljubimaca, žohara, perje itd. Najčešći potencijalni alergeni koje unosimo putem probavnog sustava su proteini iz hrane (kravlje mlijeko, jaja, kikiriki, riba, pšenično brašno), dodaci hrani (aditivi, konzervansi, umjetne boje) i lijekovi.
Alergijske reakcije na hranu puno su rjeđe nego što se vjeruje, a češće se pojavljuju u ranijoj životnoj dobi. U djece mlađe od tri godine najčešća je alergija na proteine kravljeg mlijeka, koja se u 80 posto slučajeva izgubi u dobi od pet godina - napominje dr. sc. Mirjana Turkalj iz Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu.
Savjete o ublažavanju simptoma i posljedica ove bolesti ili što sve treba sadržavati set za samopomoć koji vam može spasiti život u slučaju anafilaktičkog šoka na svim kioscima potražite u knjizi “50 bolesti” koju potpisuju Jasmina Sarić te 50 liječnika i specijalista.
Ubod kukca može biti opasan za život
Više od tri posto ljudi alergično je na otrove ose, pčele ili stršljena. Kod njih je mnogo veći rizik od za život opasnih anafilaktičkih reakcija - u Hrvatskoj oko 1-2 bolesnika na godine umre zbog gušenja od oteklina u grlu ili anafilaktičkog šoka.
Alergija na mlijeko često nestane, a na kikiriki ostaje
Alergijske reakcije na hranu češće se pojavljuju u ranijoj životnoj dobi. U djece mlađe od tri godine najčešća je alergija na proteine kravljeg mlijeka koja u 80 posto slučajeva nestane u dobi od pet godina za razliku od alergije na kikiriki na koji se u samo 20 posto djece tijekom odrastanja razvije tolerancija, napominje dr. Mirjana Turkalj.