Nesvjestica, glavobolja, osip, crvenilo, aritmije, promjena krvnog tlaka, kao i promjena raspoloženja, mogu nastati kao posljedica netolerancije na histamin
Alergični na histamin trebaju izbjegavati sir, čokoladu i vino
Intenzivna glavobolja nakon pijenja crnog vina može biti prvi znak netolerancije na histamin, upozorava dr. Peter Bongiorno za Fox.
Objašnjava kako se histamini prirodno nalaze u tijelu, no ako je tijelo u upalnom procesu, tzv. masa stanice proizvode sve više granula histamina. To je na neki način znak upozorenja za tijelo, koji govori drugim stanicama imuniteta da se aktiviraju i posljedično, one stvore dodatnu upalu.
Te upale mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, zbog čega je nužno prepoznati znakove alergije na histamin, poput crvenila, osipa i ekcema koji liči na konjuktivitis.
Moguće je vidjeti i promjenu raspoloženja, glavobolje, nesvjestice, promjene u srčanom ritmu, padu ili povećanju krvnog tlaka.
- Ukoliko sumnjate da imate netoleranciju na histamine, odite dnevnik u koji ćete zapisati sve što ste pojeli i obavijestite svog liječnika ako vidite zdravstvene promjene povezane s određenom vrstom hrane.
Namirnice u kojima ima najviše histamina
- špinat
- crveno vino
- špinat
- rajčica
- tvrdi sir
- čokolada
- orasi
- jagode
- citrusno voće
- konzervirane salame
Probleme mogu stvarati i određeni lijekovi, pa liječniku treba naglasiti alergiju na histamin.