Preporučuje se uzimanje dodataka prehrani poput selena, cinka, beta krotena, vitamina C i E te metionina. Dijeta treba biti bogata ugljikohidratima i bjelančevinama, a umjerena u masnoćama
Akutni pankreatitis izliječit će pureći ujušak te pečene jabuke
Akutni pankreatitis najčešće je povezan sa žučnim kamencima ili povećanom konzumacijom alkoholnih pića, u 45 do 80 posto slučajeva.
Akutna upala gušterače može se javiti i kao nuspojava primjene nekih lijekova, antibiotika, kortikosteroida, diuretika ili estrogena i citostatika. Simptomi su jaka bol, mučnina i povraćanje te povišena tjelesna temperatura. Bol najčešće nastaje nekoliko sati nakon masnog obroka ili prekomjernog uživanja u alkoholu. Dolazi naglo, a maksimalno traje tri do četiri dana i popušta pri savijanju prema naprijed.
U više od 85 posto slučajeva riječ je o blagom obliku akutne upale koja završava potpunim oporavkom nakon nekoliko dana. Kod blagog i srednje teškog oblika ključna je potporna terapija nadoknadom elektrolita te prekid normalne prehrane tijekom dva do četiri dana.
Kod blage upale, nakon kratkotrajnog gladovanja, obično se polako počinje normalno jesti. Tu uvelike pomaže prehrana, prema smjernicama Europskog društva za parentalnu i enteralnu prehranu.
Nakon gladovanja, započinje faza gotovo normalnog hranjenja, a prema savjetu liječnika dijeta mora biti bogata ugljikohidratima, umjerena bjelančevinama i masnoćama (naredna tri do sedam dana).
Prvih dana pije se čaj od šipka ili indijski s limunom uz dvopek potom se uvodi kuhana riža ili krupica na vodi, protisnuta mrkva te kompot o jabuka. Postupno se od tekuće hrane, koja dokazano brže oporavlja, napreduje prema krutoj hrani. Ako se dobro osjećate nakon hranjenja se jelovnik nadopunjuje s purećim i pilećim ujuškom i pečenim jabukama te pudingom kuhanim na vodi.
- Oksidativni stres se smatra bitnim čimbenikom kod pankreatitisa, osobito kroničnog. Tada je niža razina serumskih antioksidansa, viša razina markera za antioksidacijski stres te deficit vitamina i minerala. Uz pretjeran unos alkohola moguć je deficit tiamina, folne kiseline, cinka i vitamina D, K, E, A i B. Stoga se savjetuje uzimanje suplemenata poput selena, cinka, beta karotena, vitamina E i C te metionina za koje se pokazalo da olakšavaju stanje - stoji u knjižici dr. med. Lidije Prka Prehrana kod pankreatitisa u izdanju KBD Dubrava.
Rizični faktor
Studija je pokazala da je gotovo polovica kroničnih upala gušterače uzrokovana konzumacijom alkohola. Važno je naglasiti da oboljeli kod kojih je alkohol povezan s razvojem kroničnog pankreatitisa imaju znatno više komplikacija i kraći životni vijek.
Rizik se povezuje s učestalošću ispijanja alkohola pa tako pijenje više od pet pića na dan povećava rizik za više od tri puta. I pretilost se smatra rizičnim faktorom, a nedavne studije su pokazale da ljudi sa šećernom bolešću tipa 2 imaju povećani rizik od razvoja akutnog pankreatitisa.
Ideja za dnevni meni
Doručak:
Preporučuje se kuhana riža na mlijeku, pire od jabuka ili biljni čaj uz dvopek i marmeladu te kompot od kruške. Izvrsni su i žganci s probiotičkim jogurtom ili acidofilnim mlijekom, a ako se odlučite za skutu, jedite ju uz prosušeni bijeli kruh. Kada se želudac malo oporavi na kruh možete namazati malo light margarina uz šnitu pureće šunke i obavezan biljni čaj.
Ručak:
Ne preporučuje se pripremanje jela sa zaprškom, jela s roštilja, kao i prženje, prelijevanje jela grijanom, kuhanom i prženom masnoćom. Stoga se glavni obrok u danu bazira na juhama. Goveđa juha, juha od mrkve ili bundeve su poželjne, a unutra nipošto ne dodajte vrhnje već poslužite uz pire krumpir, a u bistrije ukuhajte tjesteninu.
Večera:
Večera svakako treba biti lagana. Pripremite varivo od miješanog povrća s junećim mesom uz krišku polubijelog kruha. Izvrstan odabir je i oslić “a la bakalar” uz zelenu salatu s malo limuna i maslinova ulja, te kuhana teletina u umaku od mrkve i dodatak restanog krumpira te cikla salate. Možete se pogostiti i purećim perkeltom s makaronima i salatom po želji.
Top 10 namirnica
Ugljikohidrati i proteini
Namirnice koje se preporučuju su nemasne juhe od pasiranog povrća i mesa u koje možete ukuhati tjesteninu, rižu, krupicu, kao i riblja nemasna juha i sluzava juha od riže. Jede se i nemasno mlado meso pirjano u vlastitom soku ili kuhano (teletina, junetina, kunić, puretina, piletina).
Kvercetin
Ovaj sastojak jabuka, grožđa, krušaka i luka, je prirodan flavonoid s protuupalnim i antioksidativnim svojstvima.
Zeleni i crni čaj pokazali su učinkovitost u liječenju pankreatitisa. Prehrana bogata ekstraktom tog čaja je dovela do poboljšanja razine amilaza i lipaza.
Crno grožđe
Ekstrakt sjemenki crnog grožđa ima antioksidativna i protuupalna svojstva te utječe na smanjenje simptoma kroničnog pankreatitisa. Sjemenke i kožica crnog grožđa sadrži aktivne komponente, flavonoide (rezervatrol), antocijane i proantocijanide s dokazanim antioksidacijskim djelovanjem.
Borovnice
Borovnice sadrže visoku razinu polifenolnih spojeva pterostilibena za koje je poznato da imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Borovnice su bogate karotenima i vitaminom C. Dodajte ih sokovima i jogurtu.
Maslinovo ulje
Ima povoljan učinak na jetru i crijeva na taj način što aktivira kontrakciju žučnog mjehura te time pojačava peristaltiku tankog i debelog crijeva. Oleokantal djeluje kao prirodno protuupalno sredstvo a ima i snagu i karakteristike lijekova protiv bolova.
Anis
Čaj od anisa djeluje protiv nadimanja, pospješuje lučenje žuči, smiruje grčevite boli, smiruje živce i mišiće. U četvrt litre vode kuha se žličica anisa (20 g), procijedite i zasladite sa žlicom meda. Pomažu i čajevi od kima, komorača i metvice. protiv nadimanja
Čaj od sikavice
Aktivna tvar zaslužna za pozitivne učinke na gušteraču je flavonoglikan silibinin koji potiče obnovu njenih stanica.
Riža (i riža na mlijeku)
Od slastica možete pripremiti puding ili rižu na mlijeku, biskvit s bjelanjkom ili grickati nemasne kekse poput petit buerre.
Povrće i salata
Preporučuje se da umjereno jedete i sirovu hranu - primjerice zelenu salatu začinjenu s malo limunova soka. kao i naribanu ciklu ili zrelu rajčicu, te na pari kuhanu brokulu, korabicu i mlade mahune.
Likopen
Likopen može ublažiti simptome pankreatitisa te spriječiti ponavljanje napada, a ti fitonutrijenti mogu zaštititi stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala - uzimajte špinat, mrkvu, blitvu, breskve i rajčice.