Vlasac daje specifičan okus jelima, ali dostojno će ga zamijeniti i mladi luk te poriluk. Peršin može stajati uz bok korijandru, a zamjena mažuranu je bosiljak
Ako u kuhinji nemate bosiljka, možete se poslužiti origanom
Tablica zamjenskog bilja “izvući” će situaciju ako za recept ponestane specifičnog začina. Pa ako u kuhinji nemate bosiljka, slobodno se poslužite origanom ili majčinom dušicom. U nedostatku krasuljice odlično će poslužiti estragon ili peršin, savjetuju gastroznalci. Vlasac daje specifičan okus jelima, ali dostojno će ga zamijeniti i mladi luk te poriluk. Peršin može stajati uz bok korijandru, a dobra zamjena mažuranu su bosiljak, majčina dušica ili čubar. Ako vam, primjerice, ponestane metvice, dobar posao odradit će i bosiljak, mažuran ili ružmarin.
Sjeme komorača poslužit će u nedostatku sjemena anisa, a ako vam ponestane kardamoma, đumbir će ga odlično zamijeniti. Klinčići se mogu nadomjestiti cimetom ili muškatnim oraščićem. Najbliži okusu kumina je prah čilija, a dobar “imitator” za najskuplji začin na svijetu - šafran, je kurkuma.
Origano i kumin umjesto čilija
Ako vam za pripremu jela nedostaje limuna, posegnite za crvenim ili bijelim vinskom octom. U nedostatku praha čilija gastroznalci predlažu “trojedinstvo” origana, kumina i tabasca. Za žlicu te smjese potrebno je pola žlice origana, četvrtina žlice kumina i nekoliko kapi tabasca. Finu košer sol može zamijeniti obična morska.
Korijandar se lako "pretvara" da je svježi bosiljak
Neki kao odličnu zamjenu za svježi bosiljak navode svježu metvicu ili korijandar. U nedostatku ružmarina posegnite za majčinom dušicom, estragonom ili čubrom, a kadulju će najbolje nadomjestiti mažuran, ružmarin ili čubar. Dobra zamjena za estragon je krasuljica ili sjeme komorača.
Dobra zamjena za kopar su kumin i komorač
Okus crvene paprike teško je zamijeniti, ali poslužit će crni papar. Ako vam za recept treba ljupčac, dobra zamjena je celer. U nedostatku kopra okuse koji su njemu najbliži daju kumin i komorač. Umjesto muškatnog oraščića može poslužiti cimet ili đumbir.
Začin možete zamijenit sa:
bosiljak - origano;
metvica - bosiljak ili mažuran;
krasuljica - estragon ili peršin;
vlasac - mladi luk ili poriluk;
peršin - korijandar;
mažuran - bosiljak ili čubar;
sjeme anisa - sjeme komorača;
kardamom - đumbir.