Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ako ti zmija plazi dvorištem na Gornjem gradu, zovi Drageca!

Ako ti zmija plazi dvorištem na Gornjem gradu, zovi Drageca!

Donosimo vijesti i priče kakve su prije sto godina uzbuđivale Zagrepčane u onodobnim novinama i magazinima. Prenosimo ovdje i tekstove rekonstruirane iz tadašnjeg tiska uz autentične fotografije!

Dragec, ili kako ga u selu zovu Zmijar, živi kraj Sutinskih Toplica, obradjuje svoja čedna polja, hrani koju kravicu i nekoliko svinja, toči litricu vina umornom putniku ili kakovom izletniku iz Zagreba, koji sjedne u hlad pred njegovom krčmom, kad se je nagazio prašnih cesta romantičnog Zagorja. Dragec ima i senzaciju, koja mu privlači goste, a to je njegov prijateljski odnos prema zmijama. Još kao malen dječarac opazio je da može dozvati zmiju te da ga zmija ne će ujesti.

Pošli smo s njim u okolicu, do kamenoloma, da nam pokaže što umije. A što je pokazao začudilo nas je veoma. Kao iz narodnih priča, pojavio se pred nama nerazjašnjiv, neprotumačen dogadjaj. Dragec zove zmije! Mi napeto gledamo, slušamo i radi prirodjenog nepovjerenja kontroliramo.

Tanki zvižduk i smjesta, neko desetak metara daleko, zašušta nešto u travi. "Evo je!", viknu Dragec. Na prvi zov žuri se zmija ravno k Dragecu, premda nas je desetak stajalo oko njega. Ridjovka. Duga malo ne metar, krasan primjerak! Dragec se sagne, zmija mu odmah plazi na ruku. Podigne je i pokazuje nam je sasvim potanko. Radi s njom što ga je volja. Kad je pusti, ona se polako vraća u šumu. Neki su izražavali sumnju, nije li to možda "dresirana" zmija. Ali Dragec kaže da nije, poručuje da se po njega uvijek može ići i ako kakva zmija doplazi u dvorišta na Gornjem gradu, pa će on spašavati Zagrepčane od kače!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'
NEOBIČNA ODLUKA

'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'

Svi znamo da novac ne može kupiti sreću, ali mnogima od nas mogao bi znatno olakšati život, osobito ako bi to značilo preseljenje u dom iz snova, otplatu dugova i prestanak brige oko troškova života