Blagotvorni kuhinjski prašak služi i kao zamjena za kvasac ili prašak za pecivo kod pripreme kruha ili kolača od prhkog tijesta, a ona pomaže i lakše ispeći tanje palačinke
Ako nemate prašak za pecivo ili kvasac, ovo će vam pomoći
Ostanete li bez praška za pecivo, poslužit će soda bikarbona, savjetuje nutricionistica i stručna suradnica portala Gastro.hr Sandra Krstev Barać.
- Kod pripreme peciva ili kruha žličicu sode bikarbone zamijenite s dvije žličice praška za pecivo. Slično, soda bikarbone mijenja prašak za pecivo i u pripremi kolača od prhkog tijesta. Također, može zamijeniti i kvasac na način da se pomiješa s limunskom kiselinom u jednakim omjerima, što uz dodatak brašna daje brzo dizajuće tijesto - predlaže Krstev Barać.
Doda li se soda bikarbona u smjesu bit će lakše ispeći tanje palačinke koje će biti lagane i prhke. Isto pravilo vrijedi i za omlet - na tri jaja dodajte 1/2 žličice soda bikarbone.