Himalajska sol je bogata mineralima pa je mnogi koriste u prehrani. No, ako ste potpuno izbacili klasičnu sol morate uzimati jod dodatno, kao dodatak prehrani ili iz algi
Ako koristite samo himalajsku sol, izvor joda potražite u ribi
Himalajsku sol razlikujemo jer je krupnija te je ružičaste boje. Tu boju duguje udjelu željeza. Isto tako, ona sadrži čak 84 različita minerala poput kalija, kalcija, stroncija i molibdena.
POGLEDAJTE VIDEO (Berba soli u Stonu):
Pokretanje videa...
Himalajska sol je dobra alternativa kuhinjskoj soli, osobito ako u svojoj prehrani pokušavate izbjegavati aditive. Inače, sol je glavni izvor joda u prehrani pa ako koristite himalajsku sol, dobro je pronaći i alternativni izvor joda. Možete ga uzimati kao dodatak prehrani, ali i nadoknaditi ga iz morskih algi ili ribe.
Kada organizmu nedostaje joda, često otiče tkivo na području vrata, jer je tamo štitnjača. Naime, ako u organizmu ponestane joda, štitnjača ne može proizvesti dovoljno hormona i tada dolazi do problema. Simptomi se mogu povući, ali dugotrajan nedostatak može trajno oštetiti štitnjaču. Himalajska sol se ne preporučuje trudnicama i dojiljama koje imaju veliku potrebu za jodom.