Najbitnije u cijelom postupku kod pripreme ovog ajvara je da rajčicama dobro iscijedite vodu. Zato bi bilo najbolje da nabavite veliko plastično cijedilo s krupnijim rupicama
Ajvar od zelenih rajčica i hrena
Na jesen u vrtu zna ostati brdo zelenih rajčica koje nisu stigle dozreti pa bi zaista bila prava šteta ne iskoristiti to obilje. Uz ovaj recept ćete iskoristiti sve zelene rajčice i napraviti pravu deliciju. Ovaj ajvar je izuzetno ukusan i pomalo pikantan, a svi koji vole okus hrena, doći će na svoje.
POGLEDAJTE VIDEO: Sve tajne soje
Pokretanje videa...
Sastojci:
- 2 - 3 kg zelenih rajčica
- 1 kg svježeg hrena
- 3 žlice šećera
- 3 žlice senfa
- 3 žlice bijelog vinskog octa
- 3 dl ulja
- sol
Priprema:
Najbitnije u cijelom postupku je da rajčicama dobro iscijedite vodu. Nabavite veliko plastično cijedilo s krupnijim rupicama. Rajčice izmiksajte u blenderu. Blendajte ih najminimalnije moguće. Bitno je dobiti kašu, ali nikako ne presitnu. Nakon toga sadržaj blendera prebacite u cijedilo. Voda iz rajčica će se odmah početi cijediti. Najbolje je sadržaj ostaviti u cjedilu preko noći da se dobro ocijedi.
Nakon što ste preko noći iscijedili rajčice, pripremite hren. Ako nemate svježi hren možete koristiti različite pripravke od hrena iz trgovine. Tražite pripravak s najvećim udjelom hrena, barem 75 posto. Svježi hren očistite i narežete na krupnije komade. Njega također izmrvite u blenderu. To će jako peći za oči pa se odmaknite od smjese.
Zatim na ulje stavite kašu od paradajza i hrena i polako počnite kuhati. Dodajte sve ostale sastojke i obavezno probajte da li vam okus odgovara. Kuhajte otprilike 45 min do jedan sat. Za to vrijeme sterilizirajte staklenke u pećnici na 100°C. U vruće staklenke stavite pripremljenu kašu i uživajte u ukusnom ajvaru.