Isprobajte ove recepte za prefine deserte, koji će poslužiti kao savršeni slatki zalogaj u svakom trenutku. Mekani, lagani za žvakanje, s hrskavim rubovima - poigrajte se omiljenim okusima i sastojcima
9 recepata za domaće kekse koje možete peći cijelu godinu
Kolačići od smeđeg šećera
Ovi kolačići od smeđeg šećera su slatki, i peku se dok se rubovi tek ne stvrdnu, a kako se hlade, počnu se gužvati, dok će sredina biti mekana za žvakanje s hrskavim rubovima.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Tako ih je jednostavno zamijesiti, a ostavljanje tijesta u hladnjaku daje im vremena da razviju duboki okus. Mogu se čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana. Mogu se i zamrznuti do 3 mjeseca.
Sastojci
- 300 g višenamjenskog brašna
- 1 1/4 žličice soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 320 g pakiranog svijetlo smeđeg šećera
- 1 čaša neslanog maslaca, otopljenog i ohlađenog
- 1 veliko jaje
- 1 veliki žumanjak
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema: U srednjoj posudi pomiješajte brašno, sol i sodu bikarbonu. U velikoj zdjeli pjenasto izmiksajte smeđi šećer i maslac dok smjesa ne postane glatka. Dodajte jaje, žumanjak i vaniliju i miksajte dok se ne sjedini. Dodajte suhe sastojke i promiješajte kuhačom. Pokrijte i stavite u hladnjak dok se tijesto ne stvrdne, najmanje 2 sata ili najviše 12.
Zagrijte pećnicu na otprilike 175 stupnjeva. Obložite lim za pečenje papirom. Koristeći veliku lopaticu za kekse, grabite tijesto i posložite na pripremljene listove, s malim razmakom. Pecite dok se rubovi ne stvrdnu i lagano porumene, 10 do 12 minuta. Pustite da se ohlade na papiru za pečenje.
Kolačići s kokosom
Mekani, lagani za žvakanje, s hrskavim tostiranim kokosom posvuda, ovi kolačići ističu svoj glavni sastojak. Bademovo brašno čini ovaj recept bezglutenskim, iako bi zamjena s 1:1 višenamjenskim brašnom također odgovarala. Ključ pečenja bez glutena je strpljenje u smislu puštanja tijesta da se odmori prije pečenja, kao i puštanje kolačića da se potpuno ohlade prije konzumiranja. Prije pečenja obilato pospite ljuspicama kokosa kako biste bili sigurni da imate prekrasan zlatni okus utisnut u svaki kolačić. Kada izađu iz pećnice bit će mekani - neka vas to ne navede da ih pečete duže, osim ako volite tanke i hrskave kolačiće.
Sastojci
- Pola šalice neslanog maslaca, otopljenog
- 70 g smeđeg šećera
- 70 g granuliranog šećera
- 1 veliko jaje
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 180 g bademovog brašna
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 2 1/2 šalice nezaslađenih pahuljica kokosa
Priprema: U veliku zdjelu, električnom miješalicom na srednje jakoj brzini, dodajte maslac, smeđi šećer i granulirani šećer dok ne postane svijetlo i pjenasto. Dodajte jaje i vaniliju i tucite dok ne postane glatko. Umiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol i 1 šalicu kokosa dok se ne sjedini.
Pokrijte zdjelu i stavite u hladnjak najmanje 1 sat ili preko noći. Zagrijte pećnicu na oko 170 stupnjeva i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Preostalu 1 1/2 šalicu kokosa stavite u srednju zdjelu.
Odmjerite tijesto u kuglice pomoću mjerne žlice i uvaljajte ih u kokos. Rasporedite na pripremljeni papir za pečenje, s razmacima. Pecite dok rubovi ne porumene, 11 do 13 minuta. Pustite da se potpuno ohlade prije posluživanja. Kolačiće čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi ili ih zamrznite najviše mjesec dana.
Kolačići od limuna
Kolačići od limuna omiljena su poslastica. Okus limuna je toliko osvježavajući. Osim toga, kolačići uvaljani u šećer daju svjetlucavu koricu. Oni su mekani i slatki. Za njih je potrebno vrlo malo truda, a najteže će biti ostaviti ih da se ohlade u hladnjaku. To vrijeme odmora će se isplatiti zbog naborane teksture koju pruža.
Sastojci
- 2 1/2 šalice višenamjenskog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 3/4 šalice omekšalog maslaca
- 3/4 šalice granuliranog šećera, plus još za valjanje
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- korica od 2 limuna
- 1 veće jaje
- 1 žumanjak
- 3 žlice soka od limuna
Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu i sol. U drugoj zdjeli ručnim mikserom izmiksajte maslac, šećere i koricu limuna. Dodajte jaje i žumanjak i tucite dok se ne sjedini. Ostružite stranice pa dodajte sok od limuna. Dodajte suhe sastojke i miješajte dok se ne sjedine. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak dok se dobro ne ohladi, najmanje 2 sata.
Zagrijte pećnicu na otprilike 170 stupnjeva. Obložite lim za pečenje papirom i odvojite šećer u malu zdjelu. Velikom žlicom za kekse grabite tijesto i uvaljajte ga u šećer. Stavite na lim za pečenje. Pecite dok se rubovi ne stvrdnu, a sredina još uvijek bude mekana, 12 do 14 minuta. Pustite da se ohlade na papiru za pečenje.
Digestiv keksi preliveni čokoladom
Tijesto ne treba odmor prije pečenja i brzo se i lako sjedini. Sve što vam treba je okrugli kalup za kekse koji se lako može zamijeniti poklopcem za staklenku ako ga nemate pri ruci. Kada se pomiješa sa šećerom u prahu, kolačić dobiva prozračniju teksturu. Šećer muscovado daje blago hrskavu teksturu i okus poput melase, a tamno smeđi šećer ovdje će dobro poslužiti kao zamjena. Najlakši i najčišći način da otopite čokoladu na kolačiće je da pustite da se nekoliko komadića čokolade ili komadića nasjeckane čokolade otopi na vrhu kolačića dok su tek izvađeni iz pećnice. Preostala toplina pretvorit će čokoladu u tekućinu za nekoliko minuta, nakon čega možete upotrijebiti lopaticu kako biste je zagladili u ravnomjeran sloj.
Preporučuje se čuvanje ovih kolačića odvojenima, u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku ili zamrzivaču. Niže temperature spriječit će topljenje čokolade, posebno tijekom toplijih mjeseci u godini.
Sastojci
- 1/2 šalice neslanog maslaca, otopljenog
- 40 g muscovado šećera
- 30 g šećera u prahu
- 20 g kiselog vrhnja
- 1/2 žličice sitno ribane narančine korice, po želji
- prstohvat naribanog svježeg muškatnog oraščića
- 120 g integralnog pšeničnog brašna
- 90 g zobenog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice sode bikarbone
- 1/4 žličice soli
- 1 šalica komadića mliječne ili tamne čokolade
Priprema: Zagrijte pećnicu na oko 160 stupnjeva. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje. U velikoj zdjeli pjenasto izmiješajte maslac, muscovado šećer, šećer u prahu, kiselo vrhnje, narančinu koricu ako ju koristite i muškatni oraščić dok smjesa ne postane glatka. Umiješajte integralno pšenično brašno, zobeno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol dok ne dobijete glatko, čvrsto tijesto. Pomoću okruglog kalupa za kekse izrežite krugove i rasporedite ih na pripremljene listove. Pecite kolačiće dok rubovi ne porumene, 13 do 15 minuta. Čim ih izvadite iz pećnice, na svaki kolačić stavite nekoliko komada čokolade. Pričekajte da se otopi, nekoliko minuta, a zatim je ravnomjerno rasporedite pomoću lopatice. Ostavite da se čokolada djelomično stegne i ne stvrdne prije posluživanja.
Savršeni kolačići s maslacem od kikirikija
Kolačići s maslacem od kikirikija jedna su od onih slastica za koje smo uvijek raspoloženi. Slani su, slatki i bogatog okusa. Ako ste netko tko voli jesti maslac od kikirikija na žlicu, ovo su kolačići za vas.
Sastojci
- 2 1/2 šalice višenamjenskog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 šalica maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 1 šalica smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 1 1/2 šalica kremastog maslaca od kikirikija
Priprema: U zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Koristeći ručni mikser, tucite maslac i šećer na srednjoj brzini dok ne postanu vrlo pjenasti, otprilike 2 minute. Umutite jedno po jedno jaje, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Dodajte maslac od kikirikija i nastavite miksati dok smjesa ne postane potpuno glatka i pahuljasta, još 2 do 3 minute. Dodajte postepeno mješavinu brašna i nastavite miješati, stružući stijenke zdjele. Ohladite tijesto sat vremena. Kada ste spremni za pečenje, zagrijte pećnicu na oko 175 stupnjeva i obložite lim za pečenje papirom. Stavite žlice tijesta na pripremljene listove. Pecite dok ne porumene, 15 do 18 minuta. Prebacite na rešetku da se ohlade prije posluživanja.
Kolačići od zobenih pahuljica, brusnica i bijele čokolade
Ovaj nevjerojatni kolačić ima notu brusnice uravnotežene s kremastom, slatkom bijelom čokoladom, a sve je zaokruženo hranjivom zobi.
Sastojci
- 1 šalica maslaca sobne temperature
- 3/4 šalice šećera
- 3/4 šalice smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 1/2 šalica višenamjenskog brašna
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 3 šalice valjane zobi
- 1 šalica zaslađenih sušenih brusnica
- 1 šalica komadića bijele čokolade
Priprema: Postavite rešetku u središnji položaj i zagrijte pećnicu na oko 175 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. U zdjeli samostojećeg miksera ili velikoj zdjeli ručnim mikserom na srednjoj brzini miksajte maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje i dodajte vaniliju dok se ne sjedine. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu i cimet. Dodajte suhe sastojke i zob u smjesu kremastog maslaca i miješajte dok se potpuno ne sjedini. Umiješajte brusnice i komadiće bijele čokolade. Podijelite kolačiće na lim za pečenje. Pecite dok rubovi ne porumene, 10 do 12 minuta. Nježno prebacite kolačiće na rešetku za hlađenje. Ovi kolačići se mogu čuvati u hladnjaku do 1 tjedan u hermetički zatvorenoj posudi.
Kolačići od zobenih pahuljica bez pečenja
Zobene kolačiće bez pečenja jednostavno je napraviti i gotovo ih je nemoguće pokvariti. Oni su savršeni ako niste baš najspretniji i najsigurniji u kuhinji, ali su ipak jako ukusni. Dodajte zob na pravi način. Lako je ubaciti cijelu količinu zobi odjednom, ali za najbolje kolačiće dodajte zob po šalicu. Ako želite malo mekše dodajte malo manje zobi, ali ako želite krepki kolačić s više zobi, dodajte ju više. Pomiješajte ga sa zabavnim sastojcima. Nezaslađeni nasjeckani kokos, ekstrakt badema, maslac od kikirikija ili čokolade te sjeckani orašasti plodovi dodaju dodatnu dubinu ovim kolačićima. Najbolji dio ovih kolačića je to što ostaju dobri danima. Za najbolje rezultate ostavite ih da se potpuno ohlade nakon što su pečeni. Možete ih zamrznuti na mjesec dana.
Sastojci
- 2 1/2 šalice šećera
- 1/4 šalice nezaslađenog kakao praha
- 1 šalica maslaca
- 3/4 šalice mlijeka
- 1 šalica maslaca od kikirikija
- 1/4 žličice soli
- 5 šalica zobenih pahuljica
Priprema: U srednje jakoj tavi na srednjoj vatri otopite zajedno šećer, kakao prah, maslac i mlijeko. Zakuhajte smjesu i pustite da kuha 1 minutu. Maknite s vatre i umiješajte maslac od kikirikija i sol, zatim umiješajte zob. Pomoću žlice napravite kolačiće i stavite ih na papir za pečenje i ostavite dok se ne ohlade i stvrdnu, otprilike 2 sata.
Kolačići s komadićima čokolade
Ovi kolačići ostaju najpoznatiji i najukusniji s vrlo dobrim razlogom. Tako su jednostavni, a uistinu savršeni zalogaj. Keks s komadićima čokolade trebao bi imati mekanu unutrašnjost s oštrim rubovima i puno čokolade. Za još bolji okus možete koristiti dvije vrste čokolade.
Sastojci
- 320 g višenamjenskog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 1 1/4 šalice neslanog maslaca, otopljenog
- 150 g svijetlo smeđeg šećera
- 100 g granuliranog šećer
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 170 g komadića čokolade
- 120 g krupno nasjeckanih čokoladnih napolitanki po mogućnosti sa 70% kakaa ili više
Priprema: U zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol. Zatim pjenasto izmiješajte maslac, smeđi i granulirani šećer dok se ne sjedine i postane kremasto. Dodajte jaja i vaniliju i umutite da se sjedini. Dodajte suhe sastojke i miješajte lopaticom dok se otprilike napola ne izmiješaju. Dodajte čips i napolitanke i miješajte. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata ili najviše 24 sata. Zagrijte pećnicu na oko 170 stupnjeva, obložite lim za pečenje papirom. Koristeći veliku lopaticu za kekse, grabite tijesto na pripremljene listove. Pecite kolačiće dok rubovi ne porumene i malo se stvrdnu, a središta gotovo stvrdnu, 12 do 14 minuta.
Čudovišni kolačići
Kada tražite zadovoljavajuću poslasticu, ovi čudovišni kolačići savršeni su za tu priliku. Prepuni zobi, M&M-a, kikirikija i pereca, kolačićima možete dati poseban štih. Drugi orašasti plodovi kao što su tostirani pekan orasi ili bademi te bijela čokolada dobro bi poslužili u ovom tijestu za kolačiće. Tijesto možete zamrznuti do 3 mjeseca. Podijelite ga u pojedinačne kuglice, a zatim zamrznite na plehu obloženom papirom za pečenje. Kad se stvrdnu, kuglice možete prebaciti u vrećicu s patentnim zatvaračem koja se može staviti u zamrzivač. Ili izvadite nekoliko porcija odjednom i pecite prema receptu, ili ih pecite sve odjednom.
Sastojci
- 210 g višenamjenskog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 3/4 žličice mljevenog cimeta
- 3/4 žličice soli
- 3/4 šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 150 g šećera
- 100 g svjetlosmeđeg šećera
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 170 g M&M’s bombona
- 140 g neslanog kikirikija
- 90 g zobenih pahuljica
- 30 g mljevenih pereca
Priprema: Zagrijte na oko 170 stupnjeva. Obložite lim za pečenje papirom. U srednjoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, cimet i sol. U velikoj zdjeli, električnom miješalicom na srednje jakoj brzini, tucite maslac, šećer i smeđi šećer dok ne postane svijetlo i pjenasto, 2 do 3 minute. Dodajte jaja i vaniliju i miksajte da se sjedini. S mikserom na niskoj brzini polako umiješajte suhe sastojke dok se ne sjedine. Umiješajte M&M's, kikiriki, zob i perece na maloj brzini. Zagrabite 1/4 šalice tijesta i rasporedite na listove s razmakom. Lagano spljoštite kuglice dlanom. Pecite kolačiće, okrećući listove sprijeda prema nazad, dok ne porumene i rubovi se stvrdnu, 16 do 18 minuta. Pustite da se potpuno ohladi, prenosi MSN.