Samostalna ili u ulozi dodatka jelu, blitva je idealnog okusa, lagana i vrlo zdrava. Jednostavna za pripremu nudi jako puno mogućnosti pri kuhanju i smišljanju jela
7 recepata za jela s blitvom: Složenac, rižoto, krem juha...
Ovo lisnato zeleno povrće nedovoljno je korišteno i često zanemareno. Blitva obiluje antioksidansima, željezom, magnezijem, vitaminima K, A, E i C te folnom kiselinom. Njezin potencijal iskoristite u receptima koji ne zahtijevaju puno muke i vremena, a obroke će učiniti ukusnijima i zdravijima.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Blitva savršeno pristaje mnogim jelima - uz ribu, meso, jaja ili kao samostalan obrok, a popularno ju je dodavati salatama i smoothieju.
Donosimo sedam ukusnih recepata od blitve:
1. Složenac od tjestenine, blitve i sira
Sastojci:
- 300 g tjestenine
- 250 g blitve
- 4 režnja češnjaka
- 200 ml kiselog vrhnja
- 200 g sira (gauda)
- sol
- papar
- peršin
- maslinovo ulje
Priprema: Skuhajte tjesteninu po želji u posoljenoj vodi, možete izabrati primjerice lazanje ili penne. Blitvu kratko blanširajte, otprilike pet minuta u kipućoj vodi pa procijedite. Na maslinovom ulju propržite malo češnjak, dok ne zamiriše. Ugasite vatru i dodajte sir koji ste prethodno naribali te blitvu, vrhnje, češnjak i peršin. Začinite sa soli, paprom i umiješajte tjesteninu. Zatim sve prebacite u vatrostalnu posudu i pecite 20-tak minuta na 180 stupnjeva dok jelo ne poprimi zlatnu koricu.
2. Rižoto s blitvom
Sastojci:
- 2 glavice luka
- 4 vezice blitve
- 1 naribana mrkva
- malo ulja
- malo soli i papra
- 1 šalica riže (možete koristiti i proso)
- 400 ml vode
- Vegeta
Priprema: U dublji lonac zagrijte malo ulja pa propržite luk i naribanu mrkvu. Kada luk postane staklenast dodajte blitvu te posolite i ostaviti da se lagano krčka. Zatim operite rižu i ubacite ju u lonac i promiješajte. Dodajte vodu i pustite da prokuha. Maknite posudu s vatre i poklopite ju te još par puta promiješajte sve kako bi se ravnomjerno skuhalo i rasporedilo jelo.
3. Blitva s jajima
Sastojci:
- 4 jaja
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 1 vezica blitve
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica ulja
- sol, papar
- sjeckani peršin
Priprema: Blitvu operite, odstranite zadebljane dijelove i isijecite ju na trakice. Posolite i ostavite da stoji oko 5 minuta, potom zagrijte ulje, a blitvu dobro ocijedite i dinstajte dok ne uvene malo. Začinite sve po ukusu i dodajte propasirani češnjak. Jaja posolite i pomiješajte s kiselim vrhnjem, prelijte ga preko blitve i miješajte dok se ne uprži. Gotovo jelo pospite peršinom, servirajte dok je toplo.
4. Krem juha od blitve
Sastojci:
- 20 g maslaca
- 40 g luka
- 2 češnja češnjaka
- 250 g krumpira
- 500 g blitve
- 1 žličica Vegete
- sol
- papar mljeveni
- 100 g slatkog vrhnja
Priprema: Na ugrijanom maslacu ispecite nasjeckani luk, dodajte protisnuti češnjak i zalijte s oko 800 ml vode. Kada zakuha, dodajte narezani krumpir, narezanu blitvu i Vegetu. Sve kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, a zatim sve sastojke usitnite da dobijete krem juhu. Na kraju posolite, popaprite i umiješajte slatko vrhnje. Juhu poslužite toplu i pospite ribancem.
5. Salata od slanutka i blitve
Sastojci:
- pola vezice blitve
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 400 g konzerviranog slanutka
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Priprema: Blitvu kratko blanširajte u posoljenoj i kipućoj vodi, potom ju narežite na trakice. Na maslinovom ulju stavite dinstati luk i češnjak. Kada poprime boju dodajte ocijeđeni slanutak i blanširanu blitvu te posolite i popaprite. Sve dobro promiješajte i kuhajte par minuta dok se svi sastojci lijepo povežu. Servirajte kao samostalno jelo ili prilog glavnom jelu.
6. Salata od svježe blitve
Sastojci:
- 2 vezice blitve
- 4 - 5 svježih krastavaca
- 4 - 5 komada mladog luka
- 2 mlade mrkve
- 150 g svježeg ili feta sira
- ocat, limun
- sol, papar
- rajčice
Priprema: Pripremite svježe i zdrave, prethodno očišćene, listove blitve, mladi luk, svježe krastavce i mrkvicu. Blitvu izrežite na tanje rezance, mladi luk i krastavce na kolute, a mrkvu izribajte. Salatu začinite sa soli i paprom, maslinovim uljem, te smjesom jabučnog i balsamico octa, potom dodajte kockice sira, svježeg ili feta sira, ako preferirate intenzivniji okus. Salatu možete obogatiti i kolutima svježe rajčice.
7. Zeleni smoothie
Sastojci:
- šalica blitve
- banana
- jabuka
- pola žličice cimeta
- 100 ml jogurta
Priprema: Sastojke ubacite u blender i dobro izmiksajte. Ovo je odličan obrok za vruće dane, jer će vas zasititi, osigurat će vam potrebne nutrijente, a lagan je za probavu.