Malo tko ne voli sočne i slatke breskve, ali ne znaju svi da je mnogo razloga zašto bi ih bilo dobro uvrstiti u svakodnevnu prehranu, barem dok im je sezona
7 odličnih razloga da prehranu obogatite sočnim breskvama...
1. Vitamin A
Već sama boja breskve nagovještava da je puna vitaminom A, ključnim za zdravlje očiju i dobar vid. Vitamin A je inače antioksidans koji brine i za očuvanje dijela stanice oka koji je osjetljiv na svjetlost (retina ili mrežnica), a koji je smješten u stražnji dio oka.
2. Vitamin C
Ono zbog čega je breskva tako dobra za organizam jest velika količina C vitamina, koji je i moćan antioksidans koji stanice štiti od slobodnih radikala (neutralizira oštećene molekule). Vitamin C je inače jako dobar i kao zaštita kože od preranog starenja, a utječe i na kasniju pojavu bora.
3. Imunitet
Osim što kožu čini mlađom i zdravom, vitamin C štiti i imunitet, a u vrijeme kad se svi hranimo manje više nepravilno, i kad smo pod velikim stresom, C vitamin je jako bitan. Loša i neredovita prehrana i stres ruše imunitet, a svakodnevna konzumacija breskvi će ga opet podići.
4. Mršavljenje
Planiranje što unosimo u organizam je ključno svakom tko želi mršavjeti. Umjesto za sladoledom, kad vas uhvati želja za slatkim posegnite za breskvom; jedna breskva ima svega 60-ak kalorija, nema masnoća i bogata je vlaknima.
5. Kardiovaskularni sustav
Zahvaljujući većoj količini vlakana koju sadrži, breskva pomaže u uklanjanju lošeg kolesterola koji se nakuplja u organizmu, a bogata je i antioksidantima koji brane molekulama sala ulazak u krvotok. Budući da ne sadrže nikakve zasićene masnoće, breskve su sasvim sigurne da ih se uvrstiti u svakodnevnu dijetu kakva se provodi za kardiovaskularno zdravlje.
6. Probava
Zbog vode i vlakana breskva sprječava zatvor, a prehrana bogata breskvama pomaže u redovitijoj stolici i rješavanju svih negativnih tvari koje se mogu sakupiti u tijelu i uzrokovati bol u želudcu. Osim toga, vlakna smanjuju mogućnost za obolijevanje od raka debelog crijeva.
7. Antioksidansi
Različite upale mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema, od srčanih bolesti, karcinoma, osteoporoze, artritisa, povećane tjelesne težine, pa do dijabetesa. A antioksidanti koje sadrže breskve mogu pomoći da se upala smanji ili da potpuno prođe, a upravo su breskve za mnoge najukusniji izvor toliko korisnih antioksidanta, kažu na 1mhealthtips.com.