Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

7 kućnih recepata u borbi protiv korova: Pravilnom primjenom rast će samo biljke koje vi želite

7 kućnih recepata u borbi protiv korova: Pravilnom primjenom rast će samo biljke koje vi želite

Glavni krivci koji uzrokuju da korovi iznenada prekinu mirovanje i rastu kao ludi su poremećaji tla, golo tlo, nedovoljno vode, loša drenaža, nagle promjene temperature tla i prekomjerna gnojidba

VIDEO

Kažu da je ljepota bol, a kada je u pitanju vrtlarstvo, ova popularna fraza odjekuje mnogim hobistima i hortikulturistima. Prekrasno cvjetanje i slikoviti krajolici ne postoje bez napornog rada. I uglavnom, svi oni koji imaju vrtove imaju jednu veliku prepreku koju moraju prevladati: korov.

POGLEDAJTE VIDEO: Prirodno protiv buba i korova

Pokretanje videa...

Vrt bez kemikalija 02:00

Što uzrokuje korov?

Većina vrtnih korova počinje sjemenom, prema Tashi Greer, epikurejskoj seoskoj domaćici i autorici knjige Vrtlarstvo bez korova: Sveobuhvatni i organski pristup upravljanju korovom. 

- Dok neki korovi zimi miruju s prvim vjesnicima proljeća oni se ponovo bude i šire - kaže. 

- Glavni krivci koji uzrokuju da korovi iznenada prekinu mirovanje i rastu kao ludi su poremećaji tla, golo ili nedovoljno zasađeno tlo, nedovoljno vode, loša drenaža, nagle promjene temperature tla i prekomjerna gnojidba - dodaje Greer.

Drugim riječima, korov s vremenom može utjecati na cjelokupno zdravlje vašeg vrta. 

- Neki korovi mogu čak utjecati na dugoročno zdravlje tla potičući razmnožavanje populacije određenih bakterija ili gljivica. Te gljivice i bakterije tada mogu promijeniti pH tla i dostupnost hranjivih tvari, ugrožavajući čak i dobro uhodane trajnice poput grmlja i drveća - objašnjava.

Ipak, ne brinite. Postoje načini za borbu protiv korova kod kuće. I dok je prvi instinkt za one koji ne žele kupovna sredstva okrenuti se jabučnom octu, to je samo jedna od opcija.

Za vrt i kućne biljke: Prirodna gnojiva od ostataka iz kuhinje i pripravci protiv nametnika
Za vrt i kućne biljke: Prirodna gnojiva od ostataka iz kuhinje i pripravci protiv nametnika

1. Alkoholni ocat

Sastojci:

  • 4 šalice destiliranog alkoholnog octa
  • 1/2 šalice Epsom soli
  • 1 jušna žlica tekućine za pranje posuđa 

Metoda:

Uz pomoć velike boce s raspršivačem pomiješajte sve sastojke i dobro protresite. Pustite bocu da odstoji nekoliko minuta da se sastojci slegnu. Velikodušno poprskajte korov, pokrijte cijelu biljku i tlo kako biste napali korijenje. Ostavite sredstvo za ubijanje korova neometano do sljedećeg dana. Zatim izvucite mrtvu travu!

Kako funkcionira:

Ovaj je recept učinkovit iz nekoliko razloga, kaže stručnjakinja za vrtlarstvo Erinn Witz za mbg. 

- Ocat sadrži octenu kiselinu, koja je kaustična za biljne stanice. Epsom sol dehidrira biljku blokirajući je da apsorbira vlagu. A sapun za suđe djeluje kao surfaktant koji omogućuje da ocat i sol bolje prodru u biljno tkivo - kaže.

2. Kipuća voda 

Sastojci:

  • Veliki lonac
  • Voda
  • Zaštitne rukavice za ruke

Metoda:

Zagrijte lonac vode do vrenja. Budite vrlo oprezni i nosite rukavice za pećnicu, odmah ga iznesite van i izlijte izravno na korov, natopivši što je moguće više zemlje. Ostavite biljku neometanu do sljedećeg dana. Zatim uklonite korov.

Čini vam se da nemate mjesta za vrt? Razmislite, jer i vrlo malo prostora može poslužiti
Čini vam se da nemate mjesta za vrt? Razmislite, jer i vrlo malo prostora može poslužiti

Zašto je uspješna? 

- Kipuća voda djeluje zato jer oštećuje stanice korova toplinom. Vruća voda u biti 'kuha' biljne stanice, što rezultira smrću. Ovo je još jedan neodređeni ubojica biljaka, stoga budite oprezni oko biljaka koje želite zadržati - objašnjava Witz.

3. Razrijeđeni alkohol izopropil 

Sastojci:

  • 4 šalice vode
  • 2 jušne žlice izopropila

Metoda:

U bočici s raspršivačem pomiješajte vodu i alkohol izopropil. Protresite da se sjedini. Velikodušno prskajte, ciljajući izravno na lišće i tlo biljke. Ostavite biljku neometanu do sljedećeg dana. Zatim uklonite korov.

Kako funkcionira?

- Alkohol isušuje biljna tkiva, što dovodi do fatalne dehidracije. Efekti alkohola najbolji su na toplom, sunčanom danu, kada sunčeva svjetlost može dodati svoj vlastiti učinak sušenja - kaže Witz.

4. Votka 

Sastojci:

  • 3 šalice votke
  • 2 žličice tekućine za pranje posuđa

Metoda:

Pomiješajte votku i tekućinu za pranje posuđa u boci s raspršivačem i dobro protresite. Prskajte izravno na lišće korova i ostavite korov na miru do kraja dana. Zatim uklonite mrtvi korov.

Do ljeta je džungla: Biljke se presađuju do dva puta godišnje
Do ljeta je džungla: Biljke se presađuju do dva puta godišnje

Kako funkcionira? 

Witz kaže da 'votka djeluje kao sredstvo za sušenje, oduzimajući biljci vlagu koja joj je potrebna za život. Kada biljne stanice previše dehidriraju, one umiru. Ovo je posebno učinkovito za širokolisne korove i neće naštetiti travi koliko će to činiti neka druga sredstva protiv korova'.

5. Soda bikarbona 

Sastojci:

  • Soda bikarbona

Metoda:

Provjerite je li korov na koji želite ciljati vlažan. Po potrebi ga poprskajte crijevom. Pospite sodu bikarbonu izravno na korov. Upotrijebite metlu kako biste sodu bikarbonu stvarno nanijeli preko korova i u tlo ako je potrebno. Možda ćete morati ponoviti primjenu za nekoliko tjedana ako korov ustraje.

storyeditor/2021-12-29/dreamstime_l_75519983.jpg

Zašto je učinkovito? 

- Soda bikarbona djeluje tako da usisava vlagu iz biljnog tkiva, suši biljku do točke u kojoj više ne može fotosintetizirati svoju hranu. Ovaj tretman najbolje djeluje na prilazima i nogostupima ili drugim tvrdim površinama gdje korov voli probijati kroz najmanju pukotinu - kaže Witz.

6. Glutensko kukuruzno brašno

Sastojci:

  • 1 pakiranje glutenskog brašna od kukuruznog brašna (posebno napravljeno za vrtove)
Priprema lončanica za novu sezonu: Maknite ih s južnih prozora i presadite ako treba
Priprema lončanica za novu sezonu: Maknite ih s južnih prozora i presadite ako treba

Metoda:

Pospite malo kukuruznog brašna po travnjaku ili korovu u vrtu, pazeći da to područje ne bude prezasićeno. Dobro zalijte područje nakon nanošenja. Ponovno nanesite svakih nekoliko tjedana ili prema potrebi.

Kako funkcionira?

Rodger St. Hilaire, osnivač i urednik Gardening Boosta, predlaže ovaj recept jer će 'glutenski obrok od kukuruznog brašna spriječiti klijanje sjemenki korova. On napominje da je važno 'pobrinuti se za kupnju glutenskog brašna od kukuruznog brašna koji je posebno označen za upotrebu na travnjacima i vrtovima. Neki proizvodi nisu namijenjeni za tu svrhu i zapravo mogu naštetiti vašim biljkama.'

7. Borax DIY recept za ubijanje korova

Sastojci:

  • 1/2 šalice boraksa
  • Voda
  • Škare za orezivanje

Metoda:

Pomiješajte boraks u prahu s malom količinom vode, tek toliko da napravite ljepljivu pastu. Otprilike pola šalice boraksa bi trebalo biti dovoljno, ali možete udvostručiti ili utrostručiti recept ako ga nanesete na veću površinu korova. Iako je boraks prirodni mineral, trebate biti oprezni da ne dođe u doticaj s kožom ili očima. Prilikom miješanja nosite rukavice.

Nakon što ste pronašli pravu konzistenciju, uzmite par škara za orezivanje i odrežite korov koji želite uništiti do tla. Treba ostati samo mali dio stabljike. Uzmite pastu od boraksa i nanesite izdašnu količinu na svježe odrezanu stabljiku.

Napravite održivi vrt usred urbane sredine: I mali stan dovoljan je za eko sadnice
Napravite održivi vrt usred urbane sredine: I mali stan dovoljan je za eko sadnice

Kako funkcionira? 

- Ovo se zove metoda rezanja i lijepljenja i najbolje se primjenjuje na velike poludrvenaste korove poput čička - kaže za mbg Brody Hall, certificirani hortikulturist, ovlašteni konzervator i upravitelj zemljišta i suosnivač u The Indoor Nursery. Boraks ima visoku pH vrijednost i dovoljno je lužnat da ubije korov (kao i druge biljke, pa pazite gdje ga stavljate).

POGLEDAJTE I KAKO IZGLEDA DOM IZ BAJKE NETFLIXOVE OBITELJI KRETZ: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'
PROMIJENILA TIJELO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'

Upoznala je gospodina X četiri godine ranije, nakon što joj je poslao e-mail u kojem je rekao da je želi rezervirati na sat vremena. Iako više nisu u kontaktu, jako mu je zahvalna