Grah je bogat vlaknima, otpornim škrobom i složenim šećerima pa može biti teže probavljiv, a nadimanje je obično uzrokovano neravnotežom dobrih i loših bakterija u vašim crijevima
5 super trikova za izbjegavanje nadutosti od graha koji djeluju
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ljekoviti maslačak: Čisti jetru, snižava šećer, poboljšava vid ...
Puno ljudi voli grah, ali ga izbjegavaju zbog onog teškog, neugodnog osjećaja naditosti. Ukoliko i vi imate problema sa stvaranjem plinova nakon dobrog tanjura graha, iskušajte ovih pet savjeta stručnjaka za prehranu i zdravlje - trebali bi pomoći da se ne nadimate toliko.
POGLEDAJTE VIDEO kako se riješiti nadutosti:
Pokretanje videa...
1. Namačite ga preko noći
- Grah je bogat vlaknima, otpornim škrobom i složenim šećerima pa može biti teže probavljiv. Kako bi se razbile teško probavljive komponente i grah bio lakši za probavu, namačite suhi grah preko noći ili koristite onaj konzervirani - kaže dijetetičarka Abby Cannon.
Ukoliko nemate vremena namakati suhi grah cijelu noć, posegnite za loncem koji hranu kuha pod pritiskom. To je dobra alternativa namakanju u vodi koja smanjuje pojavu neželjenih plinova.
2. Isperite ga
Sol se često koristi kao konzervans za mnoge konzervirane namirnice, a to može sabotirati hidrataciju u tijelu i dovesti do nadimanja.
- Konzervirani grah isperite prije jela ili kuhanja. Ispiranje može smanjiti fitinsku kiselinu i plinovite polisaharide na grahu - dodaje Abby Cannon.
3. Uzmite probiotske dodatke
- Nadimanje je obično uzrokovano neravnotežom dobrih i loših bakterija u vašim crijevima. Probiotska hrana i dodaci mogu pomoći jer se u crijeva unose zdrave bakterije koje su odgovorne za održavanje ravnoteže u mikrobiomu - pojasnila je Amy Shah, liječnica funkcionalne medicine.
- Dobra mješavina sojeva laktobacila i bifidobakterija može pomoći u razgradnji otpornog škroba i smanjenju stvaranja plinova u crijevima - pojasnila je.
4. Pijte dosta vode
Pijenje vode nakon što jedete hranu bogatu vlaknima, poput graha, može pomoći u probavi i i smanjenju nadimanja, kažu stručnjaci. Ipak, treba paziti kada pijete i koliko.
- Previše tekućine može razrijediti probavne kemikalije potrebne za razgradnju škroba. Stoga vam preporučujem uzimanje malih gutljaja za vrijeme obroka - kazala je dijetetičarka Ali Miller.
Abby Cannon predlaže nešto drugo - da zaobiđete hidrataciju tijekom obroka i umjesto toga pijete vodu 30 minuta prije i 30 minuta nakon obroka. Stoga, iskušajte obje metode pa obratite pažnju koja je bolja za vas.
5. Budite aktivni
- Lagana fizičko aktivnost nakon obroka pomaže hrani da brže prođe kroz vaš probavni sustav, što vam omogućava izbjegavanje onog teškog osjećaja nadutosti - kaže Cannon.
- Kratka šetnja nakon obroka koji uključuje grah ili bilo koju drugu hranu doista podržava optimalni rad probave - dodala je, a prenosi mindbodygreen.com.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Začini u vrtu: Kako ih posaditi, održavati i koristiti u jelima...
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:
Pokretanje videa...