Priprema svježeg soka od povrća ne oduzima puno vremena, dovoljno je malo dobre volje i nekoliko minuta posla, a vlastitom tijelu time radite veliku uslugu jer postaje zdravije i otpornije
5 recepata za zdrave sokove od povrća: Dobro ih je piti redovito
Kad je priprema sokova od povrća u pitanju, možete ga praviti od svega i svačega, osim namirnica poput, recimo, krumpira koje se ne jedu sirove.
POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj prehrani:
Pokretanje videa...
U sokove od povrća je dobro katkad ubaciti malo limunovog soka i mrvicu neke masnoće kako bi se vitamini i minerali bolje iskoristili u organizmu.
Donosimo vam 5 recepata kao inspirativne ideje, a vi u svoje varijante dodajte sastojke po želji:
Sok od rajčice i bosiljka
Ovo je sok koji biste redovito trebali piti. Naime, rajčica ima više likopena, antioksidansa iz skupine karotenoida, od drugog voća, a to je odlična hrana za srce i krv. Likopen dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti. Rajčica ima i puno C vitamina što je, također, važno za zdravlje srca.
Osim toga, djeluje blagotvorno i na kožu, posebno kuhana jer tada likopen lakše ulazi u stanice kože i tako popravlja eventualna oštećenja, a odličan je i u prevenciji nastanka bora jer koži daje elastičnost.
S druge strane, bosiljak je odličan za pamćenje, pomaže kod prehlade, smiruje želudac, blagotvorno djeluje na funkciju bubrega...
Priprema: Ubacite u blender 2 šalice narezanih rajčica, malo svježeg bosiljka, vode po potrebi i dobit ćete svježi sok. Ukoliko ga želite prokuhati, tada tu smjesu stavite na laganu vatru i ostavite neka se kuha oko pola sata do 45 minuta. Po potrebi dodajte vode. Na kraju sipajte u boce i čuvajte na hladnom. Pripremate li veću količinu, tad nije loše sok pasterizirati.
Sok od mrkve i celera
Nakon što prerežete mrkvu, možete vidjeti kako njezina unutrašnjost nalikuje oku, preciznije zjenici. Beta-karoten iz mrkve, koji joj daje tipičnu narančastu boju, pomaže u održavanju zdravog vida, štiti od makularne degeneracije i razvoja sive mrene.
Celer pak sadrži silicij koji je doprinosi čvršćim kostima.
Priprema: Ubacite u sokovnik (ili blender) 4 mrkve, nekoliko stabljika, sok jednog limuna i malo meda. Nakon par minuta dobit ćete zdrav i ukusan sok.
Od špinata, mrkve i celera
Nije velika tajna da je špinat posebno dobar za ljude koji pate od anemije, jer je bogat željezom. Također, sadrži i dosta kalcija zaslužnog za dobre i jake kosti.
Priprema: U blenderu usitnite dvije šake svježeg špinata, malo celera, mrkvu, malo soka od limuna i žličicu maslinovog ulja. Također, dodajte vodu kako biste dobili tekuću teksturu.
Sok od cikle
I cikla je jako bogata vitaminima i mineralima, posebno željezom što pogoduje jačanju krvi, a odlična je i za ljude izložene većem fizičkom naporu da lakše izdrže i brže se oporave.
Priprema: Ogulite i narežite na kocke 4 cikle pa ih ubacite u blender. Dodajte dvije šalice vode i malo meda.
Sok od krastavca
Krastavci su odlični za dobru hidratizaciju organizma, a i jako su dobar prirodni diuretik. Kad radite ovaj sok svakako ubacite još neko povrće ili čak voće.
Priprema: U sokovnik ili blender ubacite narezani krastavac, malo celera, jabuku i vode po potrebi. Izradite i dobili ste svježi sok na kojemu će vam vaše tijelo biti zahvalno.