Ovakve juhe vam mogu poslužiti kao lagani samostalni obrok, posebno kada je vani jako vruće i jede vam se nešto laganije za probavu. Osim toga, ove juhe su pune korisnih nutrijenata
5 recepata za prefine krem juhe: Od poriluka i cvjetače, brokule, piletine, rajčice i od špinata
Krem juha od cvjetače i poriluka
SASTOJCI: 2 poriluka, pastrnjak, 1 cvjetača, 2 krumpira, 4 žlice maslaca, 5 češanja češnjaka, 4 dl pilećeg temeljca, malo timijana i vlasca, muškatni oraščić, sol, papar
PRIPREMA: Pirjajte usitnjen češnjak na maslacu pa dodajte na kolutiće narezane poriluk i pastrnjak. Kuhajte dok povrće ne omekša, desetak minuta pa ubacite narezanu cvjetaču, kockice krumpira i pileći temeljac. Kad provrije, smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta. Dodajte timijan, muškatni oraščić, sol i papar pa izblendajte dok ne dobije kremastu teksturu. Pospite je vlascem prije posluživanja.
Krem juha od brokule
SASTOJCI: 1 žlica maslinovog ulja, 1/8 žličice naribanog muškatnog oraščića, 30 g zobenih pahuljica, 1 manji luk, 4 šalice pilećeg temeljca (cca 950 ml), 700 g cvjetova brokule
PRIPREMA: U loncu zagrijte ulje pa dodajte narezani luk i pirjajte dok ne omekša. Potom na luk naribajte muškatni oraščić, promiješajte i pirjajte još oko pola minute. Dodajte temeljac, 400 ml vode i zobene pahuljice. Posolite, popaprite i pričekajte da prokuha.
Potom smanjite vatru, dodajte brokulu i kuhajte dok ne omekša. Usitnite štapnim mikserom i dodajte po potrebi još tekućine.
*ovaj recept je preuzet sa portala miss7gastro
Krem juha od leće i špinata
SASTOJCI: 2 žlice maslinova ulja, 3 mrkve, tikvica, 220 g mladog špinata, luk, 4 češnja češnjaka, 450 ml pilećeg temeljca, 450 g pelata, 1 i pol šalice zelene leće, malo svježeg bosiljka, po pola žličice sušenog timijana i origana, po prstohvat soli i papra, žlica limunova soka
PRIPREMA: Pirjajte nasjeckane mrkvu i luk na vrućem ulju dvije minute pa dodajte isjeckan češnjak. Ulijte temeljac i usitnjene pelate. Promiješajte pa ubacite leću i sve začine i ostavite da zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte još 35 minuta. Dodajte na kocke narezanu tikvicu, a pet minuta kasnije usitnjen špinat. Usitnite štapnim mikserom pa dodajte sok od limuna i malo vode ako je potrebno.
Krem juha od rajčica
SASTOJCI: 5 sušenih rajčica, 400 g pelata, celer, luk, češanj češnjaka, 3 žlice maslinova ulja, žličica šećera, sol, papar, bosiljak, povrtni ili mesni temeljac, malo tostiranih pinjola
PRIPREMA: Pržite luk i celer na maslinovom ulju pa dodajte protisnuti češnjak, pelate, sušene rajčice, šećer, sol, papar i listić bosiljka. Pirjajte oko 15 minuta, a nakon toga usitnite štapnim mikserom. Dodajte temeljac i vratite juhu na štednjak dok ne prokuha. Pospite paprom, bosiljkom i pinjolima pa poslužite.
Krem juha od piletine
SASTOJCI: 250 g pilećih prsa, malo ulja, dva sitno nasjeckana luka, nasjeckani poriluk, manja vezica peršina, malo kiselog vrhnja, sol, papar, muškatni oraščić
PRIPREMA: Na ulju prepržite luk i poriluk pa dodajte kockice piletine, malo propržite i ulijte vodu. Dodajte peršin i začine i kuhajte na laganoj vatri dok piletina ne bude mekana. Potom sve usitnite štapnim mikserom i dodajte još malo vode kako bi dobili dobru gustoću juhe. Na kraju stavite malo kiselog vrhnja i ostavite da prokuha pa maknite sa štednjaka.