Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

5 recepata za moćne šparoge: Ne trebaju im posebni začini

5 recepata za moćne šparoge: Ne trebaju im posebni začini
1

Njihov okus do izražaja najbolje dolazi u jednostavnim jelima poput kajgane ili začinjene octom, maslinovim uljem, soli i paprom te s kuhanim jajima, no vrlo ukusne su i u krem juhama, pitama ili kao prilog

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Savršena piletina s roštilja baš uvijek: Polako okrećite meso...

Šparoge će zasjati već uz malo soli, papra i maslinova ulja. Budući da su vrlo aromatične, nisu im potrebni jaki začini. Njihov okus do izražaja najbolje dolazi u jednostavnim jelima poput kajgane, tj. fritaje. Dovoljno ih je kratko propirjati na maslinovu ulju i preliti razmućenim jajima. Sladokusci mogu ubaciti i malo pršuta, domaće kobasice, očišćenih škampa ili čak naribanih tartufa.

Duško Marušić/Pixsell

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto volimo šparoge?

Pokretanje videa...

šparoge 00:31



EGZOTIČNA SALATA OD ŽITARICA I BADEMA

Sastojci: 300 g dinkela (ili pšenice), 300 g kus-kusa (ili riže), 500 g šparoga, maslinovo ulje, šalica prženih badema, 150 g kozjeg feta sira, 1/4 šalice maslinova ulja, 1 žlica bučina ulja, sol

Priprema: Skuhajte dinkel ili pšenicu s trostrukom količinom vode. Kus-kus kuhajte nekoliko minuta na pari. Šparoge narežite na veće komade i propirjajte na maslinovom ulju 1-2 minute. Pomiješajte sa žitaricama, dodajte bademe, kozji sir, sok od limuna, ulje, sol i papar. Dobro promiješajte i stavite u hladnjaki.

Evo kako od jednoga komada mesa napraviti 4 različita jela
Evo kako od jednoga komada mesa napraviti 4 različita jela



IZDAŠNA KREM-JUHA S MAJČINOM DUŠICOM

Sastojci: 400 g šparoga, 1 veliki luk, 3 žlice maslaca, 5 šalica pilećeg temeljca, prstohvat majčine dušice, 100 ml vrhnja, 1 žlica vermuta, sol, papar



Priprema: Odrežite vrhove šparoga, prepolovite ih po dužini i ostavite za ukras. Sjeckani luk propirjajte na maslacu, dodajte nasjeckane šparoge, sol i papar te pirjajte pet min. Dodajte temeljac i majčinu dušicu te kuhajte 20 min. Propasirajte, vratite u posudu, dodajte vrhnje i vermut. Posolite i popaprite, dodajte vrhove šparoga i kuhajte još četiri min.

PEČENE ŠPAROGE U UMAKU HOLLANDAISE

Sastojci: 750 g šparoga, 3 žlice maslinova ulja, sol i crni papar, 50 ml majoneze, 15 ml zelenog pesta, 75 g sitno nasjeckanih pinjola ili pistacija, 1 češanj češnjaka (nasjeckan).

Priprema: premažite lim za pečenje maslinovim uljem, u njega poslažite očišćene šparoge i polijte ih maslinovim uljem. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 C 20-25 minuta. Pomiješajte majonezu, pesto, pinjole i češnjak te prelijte preko pečenih šparoga.

QUICHE OD SVJEŽEG SIRA I ŠPAROGA

Sastojci: 700 g šparoga, 2,5 šalice svježeg sira, 100 g mozzarelle ili gaude, 1 mladi luk, svežanj svježega kopra ili peršina, 1 jaje, 3 bjelanjka, 1 žličica senfa, 2 žličice ribanog parmezana


Priprema: Uljem premažite okrugli lim. Šparoge prepolovite i kuhajte ih na pari dok ne omekšaju, oko pet minuta. Ohladite ih i nasjeckajte. U mikseru promiješajte svježi sir, mozzarellu, sjeckani luk, sjeckani kopar, jaje, bjelanjke i senf. Umiješajte šparoge. Ulijte u lim, pospite parmezanom i pecite 1 sat na 150 C.

Četiri malo neobična recepta s jagodama, a opet tako ukusna
Četiri malo neobična recepta s jagodama, a opet tako ukusna



RIŽOTO SA ŠKAMPIMA I BIJELIM VINOM

Sastojci: litra pilećeg temeljca, 150 g očišćenih škampi, pola luka, 30 g maslaca, 180 g riže, 100 ml suhog bijelog vina, 6 šparoga, sok pola limuna, peršinovo lišće za ukras

Priprema: Rastopite maslac s malo maslinova ulja. Kratko propirjajte nasjeckani luk i dodajte rižu. Promiješajte i ulijte bijelo vino. Kad se tekućina gotovo upije, postupno dolijevajte temeljac. Nakon 15 minuta dodajte šparoge, škampe i limun pa kuhajte dok se tekućina ne upije.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Savršena piletina s roštilja baš uvijek: Polako okrećite meso...

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Jedno od najzdravijih povrća još je bolje ako je prije smrznuto
OMILJENI PRILOG

Jedno od najzdravijih povrća još je bolje ako je prije smrznuto

Iako se svježe povrće često smatra najhranjivijim, jedno zeleno lisnato povrće zapravo je zdravije u smrznutom obliku i često je omiljeni prilog u mnogim jelima.