Njihov okus do izražaja najbolje dolazi u jednostavnim jelima poput kajgane ili začinjene octom, maslinovim uljem, soli i paprom te s kuhanim jajima, no vrlo ukusne su i u krem juhama, pitama ili kao prilog
5 recepata za moćne šparoge: Ne trebaju im posebni začini
Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Savršena piletina s roštilja baš uvijek: Polako okrećite meso...
Šparoge će zasjati već uz malo soli, papra i maslinova ulja. Budući da su vrlo aromatične, nisu im potrebni jaki začini. Njihov okus do izražaja najbolje dolazi u jednostavnim jelima poput kajgane, tj. fritaje. Dovoljno ih je kratko propirjati na maslinovu ulju i preliti razmućenim jajima. Sladokusci mogu ubaciti i malo pršuta, domaće kobasice, očišćenih škampa ili čak naribanih tartufa.
POGLEDAJTE VIDEO: Zašto volimo šparoge?
Pokretanje videa...
EGZOTIČNA SALATA OD ŽITARICA I BADEMA
Sastojci: 300 g dinkela (ili pšenice), 300 g kus-kusa (ili riže), 500 g šparoga, maslinovo ulje, šalica prženih badema, 150 g kozjeg feta sira, 1/4 šalice maslinova ulja, 1 žlica bučina ulja, sol
Priprema: Skuhajte dinkel ili pšenicu s trostrukom količinom vode. Kus-kus kuhajte nekoliko minuta na pari. Šparoge narežite na veće komade i propirjajte na maslinovom ulju 1-2 minute. Pomiješajte sa žitaricama, dodajte bademe, kozji sir, sok od limuna, ulje, sol i papar. Dobro promiješajte i stavite u hladnjaki.
IZDAŠNA KREM-JUHA S MAJČINOM DUŠICOM
Sastojci: 400 g šparoga, 1 veliki luk, 3 žlice maslaca, 5 šalica pilećeg temeljca, prstohvat majčine dušice, 100 ml vrhnja, 1 žlica vermuta, sol, papar
Priprema: Odrežite vrhove šparoga, prepolovite ih po dužini i ostavite za ukras. Sjeckani luk propirjajte na maslacu, dodajte nasjeckane šparoge, sol i papar te pirjajte pet min. Dodajte temeljac i majčinu dušicu te kuhajte 20 min. Propasirajte, vratite u posudu, dodajte vrhnje i vermut. Posolite i popaprite, dodajte vrhove šparoga i kuhajte još četiri min.
PEČENE ŠPAROGE U UMAKU HOLLANDAISE
Sastojci: 750 g šparoga, 3 žlice maslinova ulja, sol i crni papar, 50 ml majoneze, 15 ml zelenog pesta, 75 g sitno nasjeckanih pinjola ili pistacija, 1 češanj češnjaka (nasjeckan).
Priprema: premažite lim za pečenje maslinovim uljem, u njega poslažite očišćene šparoge i polijte ih maslinovim uljem. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 C 20-25 minuta. Pomiješajte majonezu, pesto, pinjole i češnjak te prelijte preko pečenih šparoga.
QUICHE OD SVJEŽEG SIRA I ŠPAROGA
Sastojci: 700 g šparoga, 2,5 šalice svježeg sira, 100 g mozzarelle ili gaude, 1 mladi luk, svežanj svježega kopra ili peršina, 1 jaje, 3 bjelanjka, 1 žličica senfa, 2 žličice ribanog parmezana
Priprema: Uljem premažite okrugli lim. Šparoge prepolovite i kuhajte ih na pari dok ne omekšaju, oko pet minuta. Ohladite ih i nasjeckajte. U mikseru promiješajte svježi sir, mozzarellu, sjeckani luk, sjeckani kopar, jaje, bjelanjke i senf. Umiješajte šparoge. Ulijte u lim, pospite parmezanom i pecite 1 sat na 150 C.
RIŽOTO SA ŠKAMPIMA I BIJELIM VINOM
Sastojci: litra pilećeg temeljca, 150 g očišćenih škampi, pola luka, 30 g maslaca, 180 g riže, 100 ml suhog bijelog vina, 6 šparoga, sok pola limuna, peršinovo lišće za ukras
Priprema: Rastopite maslac s malo maslinova ulja. Kratko propirjajte nasjeckani luk i dodajte rižu. Promiješajte i ulijte bijelo vino. Kad se tekućina gotovo upije, postupno dolijevajte temeljac. Nakon 15 minuta dodajte šparoge, škampe i limun pa kuhajte dok se tekućina ne upije.
Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Savršena piletina s roštilja baš uvijek: Polako okrećite meso...
POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:
Pokretanje videa...