Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Pet savršenih recepata za fini domaći kruh po svačijem ukusu

Pet savršenih recepata za fini domaći kruh po svačijem ukusu

Prave domaćice imaju posebne krpe za pripremu kruha, koje samo prokuhaju u loncu kipuće vode, isperu i osuše, bez dodatka deterdženta. Naime, ako krpa ima neki miris, on će se uvući u kruh i pokvariti ga

Nekada davno kruh se nije s rezao već trgao rukama. Bio je vrlo cijenjen jer su ga ljudi smatrali darom Božjim i grijeh je bilo bacati ga. Pokloniti nekome komad kruha smatralo se odrazom gostoljubivosti, prijateljstva i ljubavi. Napravite i vi fini domaći kruh pa njime počastite drage ljude.

POGLEDAJTE VIDEO Baka Marija (84) peče kruh već 62 godine:

Pokretanje videa...

Baka Marija 01:09

Donosimo vam pet odličnih recepata:

1. Integralni kruh

Sastojci: 250 g integralnog brašna, 100 g raženog brašna (može i kukuruzno), 150 g polubijelog brašna, pola svježeg kvasca, 330 ml mlake vode, žličica ulja (može i maslinovo), 10 g soli, prstohvat šećera.

Postupak: Pomiješajte brašna i sol pa trećinu odvojite. Rastopite kvasac i šećer u vodi pa umiješajte u trećinu odvojenog brašna. Kad se sve dobro poveže, dodajte ostatak brašna pa uspite ulje i eventualno još vode i brašna po potrebi. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i prestane se lijepiti na površinu.

Pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu neka se diže nekih sat vremena. Potom oblikujte štrucu kruha, stavite je na protvan, pospite brašnom i ostavite neka se diže još pola sata. Pecite na 200 stupnjeva 10 minuta pa temperaturu smanjite na 180. Pecite još 25 do 30 minuta. 

Kruh na kraju prekrijte s krpom. Ostavite tako pokriveno pola sata, maknite krpu i pustite neka se skroz ohladi. 

Recepti za fantastične deserte od oraha: Torta, minjoni i pita
Recepti za fantastične deserte od oraha: Torta, minjoni i pita

2. Seljački kruh

Sastojci: 300 g glatkog bijelog brašna, 300 g crnog brašna, žlica šećera, 2 žličice soli, 1 suhi kvasac (ili domaći kvas, recept je niže u tekstu), 400 ml mlake vode.

Priprema: Pomiješajte sve suhe sastojke pa dodajte suhi kvasac i vodu. Miksajte oko 10 minuta dok smjesa ne postane glatka. Prekrijte je kuhinjskom krpom i ostavite na toplom oko sat vremena. 

Potom tijesto premijesite, oblikujte okrugli kruh, stavite ga na protvan koji ste posuli brašnom i stavite neka se diže još sat vremena. Potom ga premažite vodom i pecite 15 minuta na 220 stupnjeva. Nakon toga temperaturu smanjite na 200 i pecite kruh još 40 minuta. 

Baka Marija (84) peče kruh već 62 godine: 'Nema boljeg, cijelo selo dolazi kod mene po kruh'
Baka Marija (84) peče kruh već 62 godine: 'Nema boljeg, cijelo selo dolazi kod mene po kruh'

3. Kruh bez kvasca po receptu iz 1952.

U 'Knjizi za svaku ženu', koja je izdana 1952. godine u Zagrebu  pronašli smo jednostavan recept za kruh u koji ne ide kvasac, već soda bikarbona. Recept za ovaj kruh bez kvasca donosimo vam u izvornom obliku, onako kako se tada pisalo.

Recept: 1 litru bijelog brašna (koliko stane u posudu od jedne litre) i 1 žlicu soda bikarbone dobro promiješati i prosijati. Tome dodati: 1 malu žlicu soli, 4 dl mlake sirutke, kiselog mlijeka ili slabo octene vode. Sve dobro i čvrsto zamijesiti. Pečemo u zamašćenoj ili brašnom posipanoj tepsiji u pećnici kraj dobre vatre 1/2 sata. Nareže se tek kada je potpuno hladno. Najbolje drugi dan.

Pojasnili su učinak soda bikarbone i kiseline: 'Kad pomiješamo sodu i kiseline, razvijaju se plinovi koji tijesto rastežu, načine bubuljice i tako tijesto bude spužvasto. Dakle, isto kao i kod kvasca. Ali, velika je razlika u izradbi i pečenju tijesta... Sa sodom i kiselinom moramo brzo raditi da što prije dođe u pećnicu, jer bi plinovi prerano izašli iz tijesta i djelovanje bi bilo protivno.'

Vrijeme je idealno za roštiljanje - 12 odličnih recepata i trikovi kako da roštilj bude savršen
Vrijeme je idealno za roštiljanje - 12 odličnih recepata i trikovi kako da roštilj bude savršen

4. Raženi kruh

Sastojci: 400 g raženog brašna, 50 g glatkog, bijelog brašna, 1 žličica soli, 30 g suhog kvasca, žlica meda (daje posebnu aromu kruhu), 430 ml mlake vode.

Priprema: Pomiješajte sve suhe sastojke pa dodajte med i vodu te sve dobro pomiješajte. Ostavite neka se smjesa diže oko pola sata na toplom mjestu (bit će rjeđa, ali to tako mora biti). Potom smjesu prebacite u nauljen kalup za kruh i pecite 20 minuta na 220 stupnjeva. Smanjite temperaturu na 200 i nastavite peći još 15 minuta.

5. Kruh sa sjemenkama od suncokreta

Sastojci: 250 g crnog brašna, 200 g raženog brašna, žlica šećera, žlica soli, pakiranje suhog kvasca, 250 ml mlake vode, 3 žlice suncokretovog ulja, 150 g sjemenki suncokreta.

Priprema: Pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac. Dodaj mlaku vodu i ulje pa miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. Potom u tijesto rukama umiješajte 2/3 sjemenki, prekrijte tijesto krpom i ostavite neka se digne, oko sat vremena.

Tijesto zatim premijesite, oblikujte štrucu, premažite je vodom i uvaljajte u ostatak sjemenki. Prebacite na brašnom posut protvan ili u nauljen kalup za kruh. Pokrijte i ostavite sat vremena. Pecite ga na 200 stupnjeva 15 minuta pa smanjite temperaturu na 180 i ostavite još pola sata.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15