Prirodan način: Vitamin C i omega-3 masne kiseline ublažavaju upalne procese i smanjuju rizik od ukočenosti, dok vitamin D povećava gustoću kostiju
5 prirodnih boraca protiv boli u zglobovima: Kefir, naranče...
U zdravim zglobovima hrskavica štiti kosti od naglih udaraca i pravilno raspoređuje opterećenje pri kretanju. Genetika, prehrana, starenje i bolesti utječu na to koliko se brzo troši hrskavica, a što je istrošenija, krajevi kostiju ostaju ogoljeniji te se trljaju jedno o drugo uzrokujući bolove. Pravilnim i redovitim vježbanjem te zdravom prehranom kosti, hrskavica i zglobovi itekako se mogu zaštititi i očuvati, piše Prevention.
Maslinovo ulje
Ono sadrži oleokantal koji blokira enzime odgovorena za upalne procese i povećava razinu proteina u sinovijalnoj tekućini koja štiti hrskavicu i služi kao mazivo. Oko 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja djeluje kao 200 miligrama ibuprofena. Iz tih se razloga preporučuje kod bolova u zglobovima i artritisa, piše arthritistoday.org.
Kefir
Namirnice bogate vitaminom D kao što su mliječni proizvodi povećavaju gustoću kostiju i neophodni su ljudima koje muče bolovi u zglobovima. Jedan od njih je i kefir koji između ostalog sadrže kulturu bakterija L.casei. Studije su potvrdile da su ljudi koji su redovito jeli kefir rjeđe imali problema s ukočenosti zglobova i upalnim procesima.
Naranče
Vitamin C ublažava upalne procese u tijelu, a najviše ga ima u agrumima. Odličan izbor su naranče koje sadrže bioflavonoid, nobiletin i ublažavaju bolove u zglobovima. Međutim, njega najviše ima u kori stoga se preporučuje što više koristiti i koru.
Losos
Redovito jedenje ribe smanjuje rizik od pojave reumatoidnog artritisa, potvrdilo je 15-godišnje istraživanje. Za sve su zaslužne omega-3 masne kiseline koje ublažavaju upalne procese i smanjuju rizik od ukočenosti. Losos izgrađuju mišiće i smanjuju rizik od ozljeda, ali s godinama omega-3 masne kiseline tijelo teže apsorbira pa su mu potrebne veće količine nego u mladosti.
Kurkuma
Ona ima protuupalno djelovanje i koristi se u ublažavanju bolova od artritisa i drugih reumatoidnih oboljenja. Antioksidansi kojima obiluju uništavaju slobodne radikale koji pak oštećuju tjelesne stanice i usporavaju obnovu. Istraživanja su potvrdila da oboljeli od artritisa koji redovito jedu ovaj začin imaju manje bolove od drugih pacijenata. Također, prema njima, kurkuma uzrokuje veće olakšanje nego lijekovi.