Ljeti nitko ne voli dugo provesti u kuhinji, a obilje svježeg povrća omogućuje svakom kuharu pripremu ovih slasnih jela koji će nahraniti tijelo i zadovoljiti znatiželju za novim okusima....
4 recepta za brze i fine tortilje s mekom piletinom ili slaninom
Tortilje s piletinom
30 min
Sastojci: 400 g Pilećih prsa, paprika, manji luk, 4 rajčice, 100 g rukole, 200 g matovilca, 1/2 vezice lišća peršina, 8 tortilja, suncokretovo ulje; umak: krastavac, 2 dl kiselog vrhnja, režanj češnjaka, limunov sok; začini: čili, mljevena paprika, korijander, kurkuma, sol, papar
Priprema: Pileća prsa očistite i narežite na tanje prutiće. Začinite ih smjesom začina pa popržite na ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Papriku, luk i rajčice očistite, nasjeckajte na manje komadiće pa ih pomiješajte sa sjeckanim peršinom i salatom. Za umak nasjeckajte na sitno svježi krastavac i češnjak, pomiješajte ih s kiselim vrhnjem, začinite sa soli, paprom i malo limunova soka. U tortilje složite meso, povrće i umak pa ih zamotajte i poslužite.
Burrito s jajima i slaninom
25 minuta
Sastojci: 3 jaja, 150 g slanine, 1/4 šalice sjeckanog luka, nekoliko malih rajčica, 2 tortilje, 2 žlice ribanog sira
Priprema: Pecite slaninu dok malo ne zažuti pa dodajte luk te i njega propirjajte. Dodajte im sjeckane rajčice i posolite te popaprite. Napravite kajganu i dodajte joj smjesu sa šunkom, lukom i rajčicama. Sve položite na blago zagrijane tortilje, zamotajte ih i pričvrstite čačkalicama.
Zapečene tortilje
45 minuta
Sastojci: 6 tortilja, crvena paprika, maslinovo ulje, sjeckani luk, sitno sjeckana zelena paprika, 4 žlice pirea od rajčice, 2 sitno sjeckanje čili papričice, 80 g tvrdog sira, nadjev: zapečeni grah, pečena piletina, ribani sir, mrkva, zelena salata
Priprema: Premažite crvenu papriku uljem i pecite u zagrijanoj pećnici na 220°C oko 15 minuta dok kožica ne pocrni. Prekrijte je krpom, ostavite neka se ohladi te ogulite. Izmiksajte papriku u blenderu. U tavi na ulju pirjajte luk, zelenu papriku, origano i pire od rajčice. Umiješajte pire od crvene paprike, sjeckanu papričicu i tvrdi sir. Pecite tortille u zagrijanoj tavi bez masnoće sa svake strane 15-30 sekundi. Nadjenite tortille prema želji zapečenim meksičkim grahom ili komadima začinjene piletine te pospite ribanim sirom, ribanom mrkvom i sjeckanom zelenom salatom. Poslužite uz umak od paprike.
Burrito s povrćem i mesom
20 minuta
Sastojci: 2 crvene ili žute paprike. luk, češanj češnjaka, 1/2 žlice usitnjenoga kumina, 1/4 žličice čilija u prahu, žlica limetina soka, žlica nasjeckanog peršina, 200 g pilećih prsa, limenka kuhanoga graha, 250 g mljevenog mesa
Priprema: Ispržite meso u tavi na sitno narezanom luku. Nakon toga dodajte narezane paprike i grah iz limenke. Pržite oko osam minuta. Umiješajte nasjeckani češnjak i kumin. Dodajte čili u prahu i, miješajući, pržite dvije minute. Maknite s vatre i umiješajte limetin sok te pospite nasjeckanim peršinom. Na svaku tortilju stavite dio nadjeva pa ih zarolajte. Tortilje pržite u tavi do lijepe zlatnožute boje.