Tajna ukusnoga i mekoga janjećeg mesa iz pećnice je u dugom pečenju na umjerenoj, laganijoj temperaturi i podlijevanju umakom od pečenja. Oduševite goste ovim odličnim receptima
3 odlična recepta s janjetinom: Ispod peke s krumpirom, marinirana rebra i punjeni but
Janjeća rebra marinirana u medu i začinima
Sastojci: 1,5 kg janjećih rebara, 2 luka, 2 žličice mljevenog češnjaka, 3 žličice meda, 3 žličice maslinova ulja, 1/4 šalice sojina umaka, šalica vina, papar, sol, 1/4 šalice limunova soka, žličica cimeta
Priprema: U manjoj posudi pomiješajte narezani luk, češnjak, ulje, med, sojin umak, vino, papar, sol, limunov sok i cimet. Janjetinu stavite u vatrostalnu posudu pa je prelijte tom mješavinom. Ostavite u hladnjaku sat vremena pa prebacite u pećnicu. Pecite 40 minuta na 200 stupnjeva. Poslužite s povrćem.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Janjetina ispod peke
Sastojci: 1,80 kg janjećeg buta, kg krumpira, 250 g luka, 1,5 dcl ulja, 3 grančice ružmarina, 2 lovorova lista, sol, papar
Priprema: Janjeći but operite, obrišite i narežite na dva ili tri komada. Natrljajte ga krupnom morskom solju. Ogulite krumpir i prerežite na pola. Luk ogulite i narežite na veće ploške. Pripremljeno meso stavite na donju ovalnu posudu peke. Oko mesa posložite krumpir i luk te dodajte ružmarin i lovor.
Posolite i popaprite pa prelijte uljem i poklopite. Sve dobro prekrijte žarom i pecite na užarenoj ploči ili ognjištu 1,5-2 sata. Prema želji, s janjećim mesom možete pripremiti i ostale vrste mesa s drugim povrćem osim krumpira; mrkvom, kupusom, rajčicama, tikvicama.
Nadjeveni janjeći but
Sastojci: kg janjećeg buta bez kostiju, 3 kriške tosta, peršin, 6 inćuna, 4 češnja češnjaka, limun bjelanjak, 200 ml bijelog vina, 100 ml pilećeg temeljca, 6 lukova, 4 artičoke, 10-ak sušenih rajčica, maslinovo ulje, sol, papar, 10 krumpira, naranča, ružmarin
Priprema: Pomiješajte tost, inćune i peršin pa dodajte koricu limuna, bjelanjak, sol i papar. Tom smjesom nadjenite otkošten but i sve učvrstite kuhinjskim koncem ili čačkalicama. Još posolite i popaprite pa nauljite. Stavite u lim s češnjakom i ružmarinom te pecite 15 min na 220°C. Prelijte vinom i temeljcem pa pecite još pola sata na 180°C.
Ogulite luk i kuhajte ga pet minuta u zasoljenoj vodi. Prepržite ga na ulju i dodajte artičoke. Za to vrijeme stavite i krumpire u pećnicu te pecite dok ne dobiju boju. U tavu dodajte sok od limuna i rajčice. Sve stavite u lim za pečenje s mesom i pecite još pola sata.