U receptima koje smo pripremili za vas pronađite inspiraciju za vlastite zdrave obroke ili iznenadite nepce neočekivanim kombinacijama poput kolača sa slanutkom ili ciklom
25 zdravih slatkih recepata: Svi redom su odlični za vitku liniju pa ih jedite bez grižnje savjesti
1. Namaz od datulja
Sastojci:
- 15 suhih datulja
- 1 dcl vode
- 1 žlica cimeta
U blender staviti sjeckane datulje s vodom i cimetom te ostaviti sat vremena da odstoji te izmiksati u glatku smjesu. Može izdržati u hladnjaku par dana.
2. Kolač od jabuka i rogača
Sastojci:
- 6 jabuka
- 2 jaja
- 150 gr zobenog ili pirovog brašna
- 150 gr rogača
- 2 dcl mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice sirupa agave, meda ili drugog zaslađivača
Od bjelanjaka napraviti snijeg i staviti sa strane. U međuvremenu naribati jabuke, a zatim u drugoj zdjeli izmiksati žumanjke sa sirupom te ubaciti sve ostale sastojke. Smjesu pomiješati s jabukama, a potom pjenjačom umiješati bjelanjke. Staviti na pola sata na 180 stupnjeva.
3. Kolačić od batata i banane
Sastojci:
- 1 banana
- 1 srednji batat
- 1 žličica cimeta
- 50 gr zobenog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 aroma vanilije
Bananu izmiksati štapnim mikserom. Dodati naribani batat i pomiješati sve sastojke te prebaciti u silikonski kalup od 13 cm i staviti na 180 stupnjeva 40 minuta. Ostaviti da se ohladi i stisne te izvaditi iz kalupa.
4. Sladoled od breskve
Sastojci:
- 4 breskve
- 1 žlica javorovog sirupa
- 3 žlice grčkog jogurta
Izmiksati breskve, dodati ostale sastojke i dobro promiješati. Preliti u kalupe i zamrznuti.
5. Pita od krem jabuka
Sastojci:
- 300 gr raženog brašna
- 1 jaje
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1/2 praška za pecivo
- 1 vrećica arome vanilije
- 1 korica limuna
- 3 žlice sirupa od jabuke
- Malo maslinovog ulja
Za fil:
- 4 - 5 jabuka
- Sok 1 limuna
- 3 žlice sirupa od jabuka
- 100 ml bademovog mlijeka
- 3 - 4 žlice pirovog griza
- 1 žličica cimeta
Od brašna, jaja i ostalih sastojaka umijesiti tijesto i podijeliti na 2 dijela. Smjesa je za manji kalup 22x22. Izvaljati prvu koru i položiti je u kalup koji ste lagano premazali maslinovim uljem. Izbockati koru. Jabuke naribati na sitno i ubaciti u lonac sa sirupom od jabuke, sokom limuna i cimetom te prokuhati na laganoj vatri dok ne omekšaju. Potom štapnim mikserom usitniti u kašu. Dodati mlijeko i griz (ako je vodenije, malo više griza) te prokuhati da se zgusne. Smjesu preliti preko kore u kalup. Razvaljati drugu koru, staviti je preko smjese i izbockati vilicom. Peći na 180 stupnjeva oko pola sata, a potom dobro ohladiti prije rezanja.
6. Pogačice sa sirom
Sastojci:
- 1 svježi kvasac
- 1, 5 dcl bademovog mlijeka
- 1 žličica kokosovog šećera
- 300 gr pirovog brašna
- Prstohvat soli
- 4 žlice sirupa agave
- 2 jaja
- 1 aroma vanilije
- 1 korica limuna
- 1 šaka grožđica
- 250 gr posnog sira
- 1 žličica cimeta
Kvasac izmrviti u toplo mlijeko pomiješano sa šećerom i ostaviti 10 minuta da naraste. Kvas pomiješati sa brašnom, 1 jajetom, 2 žlice agave, cimetom i prstohvatom soli. Po potrebi dodati mlijeka i umijesiti tijesto. Ostaviti na toplom da se digne. Sir pomiješati s limunom, vanilijom, grožđicama i preostalom agavom. Tijesto tanko razvaljati na par milimetara i čašom izrezivati krugove. Na donji krug staviti nadjev od sira, poklopiti gornjim krugom i pritisnuti krajeve te slagati na pek papir. Ostaviti još pola sata da se malo podigne, a onda premazati smjesom jaja i malo mlijeka te peći na 180 stupnjeva 20 - 25 minuta.
7. Zobene iz mikrovalne
Sastojci:
- 1 banana
- 30 - 40 gr zobenih pahuljica
Bananu zgnječiti vilicom, dodati zobene i dobro promiješati. Ubaciti u mikrovalnu na minutu i pol.
8. Okruglice od mrkve
Sastojci:
- 4 mrkve
- 1 žlica sirupa agave
Mrkvu izmiksati štapnim mikserom i prebaciti u lonac. Dodati agavu i miješajući kuhati oko pola sata dok se ne zgusne, odnosno dok većina vode ne ispari. Prohladiti te oblikovati kuglice, ostaviti u hladnjaku par sati prije konzumacije.
9. Laganini kolačić
Sastojci:
- 50 gr zobenog brašna
- 1 žlica stevije
- 3 žlice bademovog mlijeka
- 100 gr quarka
- 50 gr smrznutih višanja
- Cimet
Pomiješati brašno, pola žlice stevije i mlijeko te oblikovati podlogu na tanjuriću i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati da se stisne. Višnje odmrznuti i ocijediti te pomiješati sa ostatkom stevije. Prije konzumacije staviti quark na podlogu i po vrhu složiti višnje te posuti cimetom.
10. Borovnice i ricotta
Sastojci:
- 100 gr ricotte
- Šaka borovnica
- Po želji cimet i stevija
11. Štangice punjene bananom
Sastojci:
- 200 gr zobenog brašna
- 300 gr pirovog brašna
- 4 žlice sirupa agave
- 2 jaja
- 1 kvasac
- 2 dcl bademovog mlijeka
- 2 korice limuna
- 2 banane
- Cimet, kokosovo ulje
Pomiješati žlicu agave sa mlijekom i zagrijati. U toplo mlijeko namrviti kvasac i kad se digne pomiješati sa brašnom, jajetom i koricom limuna te ostatkom agave i umijesiti tijesto. Premazati kistom umočenim u kokosovo ulje i ostaviti na toplom da se digne. Kad udvostruči volumen, premijesiti na pobrašnjenoj podlozi i razvaljati te rezati na kocke. Sa dvije strane napraviti resice na izrezanoj kocki tijesta, a sredinu puniti bananom narezanom na kockice i posuti cimetom. Resice prebaciti preko sredine i utisnuti rubove te štangice slagati na masni papir. Složene premazati kokosovim uljem i staviti peći oko pola sata na 180 stupnjeva.
12. Zarobljene jagode
Sastojci:
- 500 gr jagoda
- 10 gr agartina
- 500 ml vode
- 2 žlice sirupa agave
- Sirup datulje za dekoraciju
Jagode ubaciti u 4 - 5 čaša i zaliti sa malo agave. Agartin pripremiti u skladu sa uputama na pakiranju i gotovi žele preliti tako da potopi jagode. Ohladiti, izvaditi iz čaša te ukrasiti jagodama i sirupom datulje.
13. Kuglice od datulje i rogača
Sastojci:
- 4 svježe datulje
- 2 dcl bademovog mlijeka
- 10 žlica rogača
Datulje izmiksati u mlijeku štapnim mikserom i dodati rogač. Promiješati i oblikovati kuglice. Od smjese ispadne oko 20 kuglica. Ostaviti u hladnjaku barem dva sata prije posluživanja.
14. Slatka kopriva
Sastojci:
- 1 vezica svježe koprive
- 500 gr posnog sira
- 2 jaja
- 2 žlice kristal stevije
- 1 prašak za pecivo
- 2 korice limuna
- 2 žlice soka limuna
- 1 aroma vanilije
- 150 gr pirovog brašna
- 70 gr heljdinog brašna
- 1 dcl bademovog mlijeka
- Par kapi kokosovog ulja
Listove koprive minutu blanširati u kipućoj vodi, a zatim ocijediti i izblendati štapnim mikserom. Ohladiti. Izmiksati bjelanjke u snijeg. Žumanjke miksati sa stevijom, dodati sir i nastaviti miksati dodajući aromu, limun, brašno i prašak te mlijeko. Ubaciti koprivu te ručno umiješati snijeg. Smjesu prebaciti u kalup 22x22 premazan kokosovim uljem i peći 35 minuta na 180 stupnjeva. Provjeriti čačkalicom. Nema veze ako se kolač malo napuhne, jer se slegne dok se hladi. Ohladiti prije posluživanja.
15. Brzi kolač od prosa i borovnica
Sastojci:
- 200 gr kuhanog prosa
- 100 gr smrznutih borovnica
- 1 dcl bademovog mlijeka
- 1 žlica sirupa agave
Proso skuhati u vodi bez dodataka. Dodati borovnice i agavu te promiješati i prebaciti u silikonski kalup od 13 cm. Preliti mlijekom i staviti na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Ohladiti.
16. Pita od sira i prosa
Sastojci:
- 2 jaja
- 150 gr prosenog brašna
- 50 gr zobenog brašna
- 500 gr posnog sira
- 2 žlice sirupa agave
- 2 korice limuna
- 2 žlice soka limuna
- 1 prašak za pecivo
- Par žlica zobenog mlijeka
- Maslinovo ulje
Od bjelanjaka napraviti snijeg. Žumanjke pomiješati sa pola žlice agave, brašnom, mlijekom, praškom i jednom koricom limuna te napraviti tijesto i podijeliti ga na dva dijela. Razvaljati prvi dio i staviti ga na dno tepsije 22x22 premazane maslinovim uljem te izbockati vilicom. Izmiksati sir, drugu koricu, sok i ostatak agave te ručno umiješati bjelanjke. Smjesu prebaciti u tepsiju i prekriti drugom polovicom razvaljanog tijesta te također izbockati vilicom. Peći oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Ohladiti prije rezanja.
17. Pjenasti biskvit sa umakom od aronije
Sastojci:
- 1 banana
- 100 gr pirovog brašna
- 2 korice limuna
- 1 aroma vanilije
- 3 bjelanjka
- 1,5 - 2 dcl bademovog mlijeka
- Šaka smrznutih aronija
- 1 - 2 žličice kristal stevije
- Cimet
- Kokosovo ulje
Bananu izmiksati štapnim mikserom, dodati brašno, mlijeko, koricu i vaniliju te izmiksati mikserom. Bjelanjke istući u snijeg te lagano ručno umiješati u smjesu. Silikonski kalup od 23 cm premazati kokosovim uljem i preliti smjesu te peći na 180 stupnjeva 35 - 40 minuta, provjeriti čačkalicom kad je gotovo. Aroniju posipati stevijom i dodati cimet te preliti žlicom ili dvije vode i lagano kuhati oko pola sata. Kad je biskvit gotov, ohladiti ga i kod posluživanja preliti žlicom umaka od aronije.
18. Kakao kolač od cikle i banane
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 2 srednje cikle
- 8 suhih datulja
- 2 žlice kakaa
- 2 dcl bademovog mlijeka
- 1/ vrećice praška za pecivo
- 10 žlica pirovog griza
- 1 jaje
- Kokosovo ulje
Pjenasto izmiksati jaja te u njih ručno dodati štapnim mikserom izmiksane banane sa kakaom i izmiksanu svježu ciklu. Štapnim izmiksati datulje u mlijeku te dodati smjesi i ubaciti griz sa praškom. Preliti u silikonski kalup 10x22 premazan uljem i peći na 180 stupnjeva 40 - 45 minuta. Provjeriti čačkalicom. Pustiti da se ohladi prije vađenja iz kalupa.
19. Košarice od malina i quarka
Sastojci:
- 1 jaje
- 150 - 200 gr zobenog brašna
- 2 žlice bademovog mlijeka po potrebi
- 2 žlice sirupa agave
- Korica limuna
- 1 žličica sode bikarbone
- 250 gr quarka
- Šaka smrznutih malina
Od zobi, jaja, korice, sode i 1 žlice agave umijesiti tijesto. Ako je pretvrdo, dodati malo bademovog mlijeka. Razvaljati i rezati kalupe za silikonske košarice za muffine. Pomiješati sir sa drugom žlicom agave i malinama te napuniti košarice. Peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
20. Ječmene palačinke sa sirom i jabukom
Sastojci:
- 1 jaje
- 2 korice limuna
- 1 aroma vanilije
- Sok 1/2 limuna
- 500 - 600 ml sirutke
- 200 - 300 gr ječmenog brašna
- Prstohvat soli
- 5 žlica sirupa agave
- 5 žlica grčkog jogurta
- Cimet
- 2 jabuke
- 300 - 400 gr posnog sira
- Maslinovo ulje
Izmiksati jaje, koricu limuna, 2 žlice agave, sol i vaniliju. Ulijevati sirutku i miksajući dodavati brašno. Tavu premazati kapljicom ulja peći palačinke. Ispadne 10 - 15 komada, pa ne moraju sve biti sa sirom. U drugoj posudi izmiksati sir, žlicu agave i koricu limuna. Sjediniti smjese i puniti palačinke te ih stavljati u vatrostalnu posudu. Grčki jogurt pomiješati sa preostalom žlicom agave i premazati palačinke te ih na pola sata staviti na 200 stupnjeva.
21. Kolač od slanutka i jabuke
Sastojci:
- 240 gr slanutka iz konzerve
- 2 - 3 dcl sirutke
- 1 jaje
- 1 aroma vanilije
- 2 žlice sirupa agave
- 80 gr ječmenog brašna
- 1 žlica cimeta
- 2 jabuke
- 2 žličice sode bikarbone
Slanutak izmiksati sa sirutkom u kašu. Jabuke naribati i pomiješati sa cimetom. Jaje izmiksati u gustu kremu sa sirupom agave i vanilijom. Dodati brašno i sodu miksajući, umiješati smjesu sa slanutkom i na kraju dodati jabuke i dobro izmiješati. Smjesu preliti u silikonski kalup od 22 cm i peći na 180 stupnjeva 45 minuta. Ostaviti da se ohladi i stisne, okrenuti na tanjur i poslužiti. Kolačić je mekan i kremaste teksture, a za one koji žele slađu varijantu, dodati više agave ili drugog sladila.
22. Kocke od skute i borovnice
Sastojci:
- 3 jaja
- 200 gr skute
- 200 gr grčkog jogurta
- 4 žlice sirupa agave
- 60 gr pirovog brašna
- 150 gr smrznute borovnice
- 1 korica limuna
- 1 aroma vanilije
Od bjelanjaka napraviti snijeg. Žumanjke izmiksati sa agavom, koricom limuna i vanilijom. Nakon nekoliko minuta ubaciti skutu i grčki jogurt te nastaviti miksati dok se smjesa ne prožme. Ubaciti borovnice i dobro pomiješati te pjenjačom dodati snijeg. Smjesu prebaciti u tepsiju 22x22 koju ste premazali maslinovim uljem te pecite na 180 stupnjeva oko pola sata, a testirajte čačkalicom kad je gotovo. Dobro ohladiti i rezati na kocke.
23. Pahuljica sa malinom
Sastojci:
- 300 ml bjelanjaka
- 35 - 40 kapi stevije
- 350 gr ricotte
- 100 gr smrznutih malina
- 2 žlice sirupa agave
- Prstohvat soli
Bjelanjke, steviju i sol izmiksati u čvrsti snijeg. Na pek papir razmazati bjelanjke u 3 - 4 biskvitne podloge i peći na 160 stupnjeva oko 15 minuta. Ohladiti. Pomiješati 250 gr ricotte sa 1 žlicom agave i malinama. Staviti na tanjur prvi biskvit, premazati smjesom i tako redom, završiti s biskvitom od bjelanjaka. Ostatak sira i agave dobro promiješati te premazati tortu i ostaviti barem nekoliko sati da se ohladi. Ukrasiti s još malo malina.
24. Čupavci
Sastojci:
- 50 gr kokosovog brašna
- 50 gr pirovog brašna
- 2 jaja
- 25 kapi stevije
- 3 dcl rižinog mlijeka
- 2 čajne žličice kokosovog ulja
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 30 gr čokolade 85 %
- 9 žlica rižinog mlijeka
- Ribani kokos listići
Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Od bjelanjaka napraviti snijeg, a žumanjke kremasto izmiksati sa stevijom. Dodati brašna, ulje, prašak i mlijeko te izmiksati. Ako je pregusto, dodati još mlijeka. Oprezno pjenjačom umiješati bjelanjak te izliti tijesto u mali kalup (20x12). Peći na 180 oko 35 minuta, provjeriti čačkalicom je li gotovo. Otopiti čokoladu s mlijekom. Topli biskvit narezati na kocke, umočiti u čokoladu i uvaljati u kokosove listiće.
25. Zobeni puding
Sastojci:
- 2 dcl zobenog mlijeka
- 3 žlice zobenog brašna
- 1 kockica tamne 95 % čokolade
- 2 žlice malina
Zakuhati mlijeko, dodati čokoladu da se otopi te ubaciti brašno i miješati pjenjačom na laganoj vatri nekoliko minuta da se zgusne. Preliti u zdjelicu i ohladiti te po želji dodati maline, borovnice ili šumsko voće.
POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'TKO MI BOLJE KUHA?'