Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

20 slučajnih otkrića - bez njih bi nam danas bilo puno teže

20 slučajnih otkrića - bez njih bi nam danas bilo puno teže
1

Omiljena ljetna poslastica je nastala nakon što je mali dječak zabunom ostavio sok na hladnoći. A bez želje za druženjem i zabavom pitanje je kad i kako bi ljudi otkrili anesteziju...,

1. Sladoled na štapiću

1905. godine jedanaestogodišnji Frank Epperson je pomiješao drvenim štapićem sok u prašku i vodu te ga zabunom ostavio preko noći na terasi. Noć je bila jako hladna, a ujutro ga je dočekao smrznuti sok sa štapićem.

Dreamstime

Oduševljen rezultatom nazvao je svoje otkriće Epsicle te ga je patentirao 1924. godine pod imenom Epsicle ledeni štapić. Par godina kasnije djeca su ga nagovorila da promijeni naziv svojeg izuma u Popsicle (sladoled na štapiću).

2. Anestezija

Joseph Priestly je 1776. otkrio dušikov oksid, popularno poznat pod imenom "rajski plin" ili "plin za smijanje". Njegovo otkriće je uskoro postalo jako popularno i počelo se koristiti na društvenim okupljanjima i u zabavnim parkovima kao nešto što će nasmijati i zabaviti ljude. 

Dreamstime

Američki zubar, Horace Wells, je na jednom od takvih događaja primijetio da glumac koji je bio pod utjecajem dušikovog oksida za vrijeme predstave pao, ali nastavio glumiti kao da se ništa nije dogodilo. Tako je otkrio da ljudi dok su pod utjecajem dušikovog oksida ne osjećaju bol. Od 1844. godine stomatolog Wells je počeo koristiti taj plin za anesteziju kod popravka zubiju.

3. Čičak-traka 

Velcro traku je izumio Francuz George de Mestral, a ideju je dobio šetajući svojeg psa. Slučajno je primijetio da se na hlače "lijepi" pseća dlaka i cvijeće čička s polja.

Pogledao je malo detaljnije i primijetio na cvijetu male "udice" pomoću kojih se čičak zalijepio za njegove hlače. Nakon par testova, 1951. Mestral je usavršio i patentirao Velcro (čičak-traku) kakvu danas koristimo u različite svrhe.

4. Gumica za brisanje

Englez Edward Naime 1770. je zabunom, umjesto krušnim mrvicama s kojima su ljudi prije brisali tintu, pokušao obrisati svoju grešku s gumenom smolom s drveta i otkrio da ta tvar zapravo puno bolje briše tintu od mrvica. Ubrzo je počeo prodavati gumice za brisanje.

5. Stetoskop

Gledajući kako se djeca igraju s iglama na drvenim daskama, francuski doktor René Laennec je otkrio novu metodu slušanja otkucaja srca kod pacijenata. Promatrajući igru, shvatio je da zvuk odjekuje od jedne strane daske do druge kada se igla pomakne. Pokušao je ponoviti rezultat "pojačavanjem zvuka" sa zarolanim stranicama iz svoje knjige. Tubu je prislonio na prsa pacijenta i stavio uho na drugu stranu, očekujući da će valjak pojačati zvuk. 

To se dogodilo u veljači 1816. godine, a od onda je doktor Laennec u više navrata poboljšavao svoj izum napravivši različite verzije stetoskopa od drveta.

6. Čips

Pred kraj smjene u jednom restoranu u New Yorku 1958. gost je vratio krumpiriće žaleći se da su predebelo narezani. 

Fotolia

Ljuti kuhar je odlučio "popraviti" svoju grešku nasjeckavši krumpir na jako tanke ploške, bacio ih u vruće ulje i nakon prženja zasolio. I tako je nastao čips!

7. Nutella

Nedugo nakon Drugog svjetskog rata bilo je jako teško i skupo doći do zrna kakaovca pa je Pietro Ferrero, slastičar iz Piedmonta, smislio čokoladnu kremu u kojoj je zamijenio čak 50 posto zrna kakaovca s lješnjacima. Desert, koji je nazvao Giandujot, je bio ogromni hit i Ferrero je uskoro počeo prodavati kocke drugim slastičarima i restoranima.

Nutella-Etikett führt in die Irre

Jednog toplog popodneva čokoladna kocka je ostala na suncu i ubrzo se rastopila u finu gustu kremu koju je nazvao Superkrema. Tu Superkremu danas poznajemo kao Nutellu

8. Šampanjac

Redovnik Dom Perignon iz Benediktinskog samostana u Francuskoj je pri pripremi zimnice želio izbjeći zatvaranje boca običnim drvenim čepom jer se vino brzo kvarilo. Zamjenu za drveni čep je našao u pčelinjem vosku s kojim je zatvorio vrh boce.

Nakon par tjedana iz smočnice su se počeli čuti zvukovi slični malim eksplozijama. Našao je razbijene boce. Vino u bocama je počelo fermentirati i boce su eksplodirale jer nisu mogle podnijeti pritisak.

9. Radioaktivnost

Henri Becquerel je 1896. godine otkrio radioaktivnost dok je proučavao kako zajedno reagiraju rendgenske zrake i fluorescencija. 

Nakon provedenog eksperimenta s kristalima soli fluorescentnog uranija u fotografskim pločicama prekrivenim crnim papirom i izloženim sunčevoj svjetlosti, otkrio je da je sol ostavila jasne obrise na jednoj ploči koja je ostala u ormaru, što je upućivalo na to da kristali soli fluorescentnog uranija emitiraju radioaktivnost.

10. Teflonska tava

Roy Plunkett bio je mladi američki kemičar zaposlen u Pont de Nemours & Company u New Jerseyju. U travnju 1938., dok je eksperimentirao s rashladnim sustavima, vidio je da iz cijevi sa smrznutim tetrafluoroetilenom nijedan plin nije izašao van.

Zainteresiran ovim rezultatom pokusa, protresao je cijev i pronašao male bijele fragmente koji se nisu zalijepili na cijev. Na unutarnjim zidovima cijevi, tetrafluoretilen je polimerizirao i stvorio premaz koji danas poznajemo kao Teflon.

11. Ulošci

Tijekom Prvog svjetskog rata medicinske sestre su za vrijeme mjesečnice počele namotavati gaze i koristiti ih kao uloške. To će 1920. prerasti u tvrtku Kotex.

12. Desertno vino

Postoje dvije priče o otkriću desertnog vina. Nema dokaza da je ijedna od njih istinita, ali barem su zanimljive. Jedna je o Marquis of Lur-Salucesu koji je 1847. godine zadržan na povratku s putovanja. Tražio je od svojih radnika da pričekaju s branjem grožđa dok se ne vrati. Kad je napokon krenulo branje, grožđe je već bilo napola trulo.  Ali, bez obzira na stanje grožđa, markiz je pobrao sve i napravio vino.

Fotolia

Druga priča je o trgovcu Fockeu iz Bordeauxa koji je želio pričekati da kiša prestane padati kako bi krenuo u berbu, ali kad se to napokon dogodilo više od pola grožđa je bilo trulo. To se dogodilo 1836. godine, nedugo prije priče o markizu. U oba slučaja, nastalo je slatko vino iz polutrulog grožđa.

13. Keksi s komadićima čokolade

Ruth Graves Wakefield bila je suvlasnik hotela Toll House Inn u Massachusettsu. Zbog nedostatka čokolade za kolače 1936. zamijenila ju je Nestléovim poluslatkim čokoladnim keksima.

Fotolia

Otkrila je da se čokoladni komadići ne tope za vrijeme pečenja s ukusnim rezultatima. Nestlé je smatrao da je to tako dobra ideja da su odlučili napisati recept na ambalaži njihovih čokoladnih kolača. Nekoliko godina kasnije kolačići Nestlé Toll House su se počeli prodavati kao gotov proizvod.

14. Penicilin

Penicilin je potpuno revolucionirao medicinu i nastavlja spašavati živote i dan danas. Britanski biolog, Alexander Fleming u rujnu 1928. vratio se u svoj laboratorij nakon godišnjeg odmora i otkrio u svojim Petrijevim posudama plijesan.

Fotolia

Analiza je otkrila krivca. Bila je to sitna gljivica, Penicilium notatum, na kojoj je radio jedan od njegovih kolega.

Prilikom čišćenja njegova laboratorija otkrio je da područje oko gljivica ne sadrži bakterije. Pretpostavljao je da je gljiva izlučuje antibakterijsku supstancu i nazvao ju je penicilin.

15. Coca -Cola

John Stith Pemberton, farmaceut iz Atlante koji je razvio ozbiljnu ovisnost o morfiju, odlučio je jednog dana izmisliti lijek kako bi mu pomogao da se riješi te grozne navike.

YouTube

Izmislio je sirup od ekstrakta kola oraha, kofeina, lišća od koke, ekstrakta povrća i šećera. Sirup se prodavao kao lijek dok ga jednog dana konobar nije pokušao razrijediti u pjenušavoj vodi. Njegov izum je ubrzo posao jako popularan, a Coca-Cola je 6. srpnja 1887. ušla u trgovinski registar kao službeni brend.

16. Tart Tatin

Stéphanie i Caroline Tatin bile su sestre iz Francuske koje su krajem 19. stoljeća vodile restoran u Sologneu. Lovci su ih često posjećivali. Jednog nedjeljnog jutra, prije početka lova, jedna od njih je napravila kolač od jabuka ... ali zaboravila staviti sloj tijesta na dno pleha.

Umjesto toga stavila ga je na vrh i ispekla. Rezultat je bio odličan - sočan i mirisan kolač. Tart Tatin ubrzo je postao specijalitet restorana, ali i poznat u cijelom svijetu.

17. Post-It

Spencer Silver, američki kemičar, pokušavao je 70-ih godina usavršiti superotporno ljepilo. Uspio je napraviti ljepilo koje će zalijepljeno lijepiti papir više puta, ali ono nije bilo dovoljno snažno kao što je želio.

Njegov kolega, Arthur Fry, čuo je za izum i iskoristio ga kao oznaku za knjigu. Uskoro je otkrio potencijal izuma i 1981.lansirao na tržište danas svjetski poznate i korištene Post-It-e.

18. Slinki

Svatko od nas, u nekom trenutku u našem životu, igrao se na stepenicama s velikim gromobranskim Slinkijem. Godine 1943. Richard James, američki pomorski inženjer, razvijao je velike opruge za transport krhkih instrumenata na brodovima.

Jednog proljeća jedna od opruga se zanjihala i krenula "svoj put" po brodu. Prizor opruge kako se spušta niz stepenice ga je zabavio i odlučio je napraviti manje opruge, nazvavši ih Slinki, i počeo prodavati djeci.

19. Mikrovalna pećnica

Percy Spencer je bio alkoholičar i  upravitelj u tvornici radara (proizvodio je uređaje za preobrazbu energije). Dok je jedan dan prolazio aktivnim magnetronom, otkrio je da mu se topi čokoladica u džepu. 

24sata

Nakon što je obavijestio vlasnike tvrtke o tom događaju, odlučili su provesti nekoliko testova, najprije s kokicama, a zatim s jajima. Kokice su se otvorile, a jaja skuhala, i tako je otkrivena mikrovalna pećnica.

20. Umjetno sladilo

Tijekom istraživanja lijeka protiv čireva 1965. kemičar J. Schlatter koristio je aspartam za sintezu amino kiselina. Stavljajući prst blizu ustiju, otkrio je na njemu malo pudera slatkog okusa.

Nakon kratkog istraživanja otkrio je da aspartam stimulira okusne pupoljke i da je slatkog okusa. Ubrzo je tržištu predstavio svoje otkriće - umjetno sladilo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14
Ovaj 'čudesni' sastojak uklanja kamenac iz WC-a, a nije ocat
ZA ČISTO, KAO NOVO

Ovaj 'čudesni' sastojak uklanja kamenac iz WC-a, a nije ocat

Kamenac u WC školjci čest je problem, osobito u područjima s tvrđom vodom. Mnogi se za čišćenje oslanjaju na ocat i sodu bikarbonu, ali postoji učinkovitiji i prirodniji način koji su otkrili ljubitelji čišćenja