S lijepim vremenom dolazi i prilika za roštiljanje, ali kako okupljanja nisu poželjna, napravite roštilj samo za svoju obitelj sa kojom živite. Ukoliko nemate dvorište, roštiljati možete i na balkonu
20 odličnih recepata za meso, ribu i povrće s roštilja - prefino
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Napokon pravi odgovor: Koliko suhog umjesto običnog kvasca?
1. Sendvič sa šampinjonima
Sastojci: 230 GRAMA SVJEŽIH ŠAMPINJONA, 700 GRAMA MLJEVENE JUNETINE, 1/2 ŽLIČICE ČEŠNJAKA U PRAHU, 1 ŽLIČICA SOLI, 1/2 ŽLIČICE PAPRA, 6 INTEGRALNIH PECIVA, 2 RAJČICE, 1 LUK, 1 SVJEŽI KRASTAVAC, 5 ROTKVICA, SALATA, MAJONEZA
Priprema: Meso začinite solju, paprom i češnjakom u prahu. Oblikujte šest pljeskavica i ispecite na roštilju. Gljive očistite pa ih također ispecite na roštilju. Narežite rajčice, krastavac, rotkvice i luk na kolutove, a salatu na trakice. Prepolovite peciva pa u donji dio namažite Zvijezda majonezu, dodajte povrće i pljeskavicu. Na pljeskavicu namažite još jedan sloj majoneze, dodajte povrće i poklopite gornjim dijelom peciva.
2. Riblji zalogaji s tartarom
Sastojci: 300 GRAMA FILETA OSLIĆA, 3 BUČINA PECIVA, RADIČ, KRISTAL SALATA, SVJEŽI KRASTAVCI, CRVENI LUK, MAJONEZA, TARTAR UMAK
Priprema: Filete oslića ispecite na roštilju, pa ih natrgajte na veće komade. Radič, kristal salatu i luk narežite na trakice, a krastavce na tanke kriške. Prerežite bučina peciva na pola te donje dijelove premažite majonezom. Dodajte salatu, ribu, crveni luk, tartar umak i na vrh posložite krastavce, pa poklopite sendvič.
3. Tost s mariniranom piletinom i avokadom
Sastojci: 4 ŽLIČICE ZVIJEZDA ULJA, 5 ČEŠNJEVA ČEŠNJAKA, ŠALICA SVJEŽEG RUŽMARINA ILI MAJČINE DUŠICE, SOL, PAPAR, 4 PILEĆA FILETA, ULJE, 8 KRIŠKI TOST KRUHA, AVOKADO, RAJČICA, LISTOVI ZELENE SALATE, 1/2 LUKA, LIMUN, MAJONEZA
Priprema: Izmiješajte ulje, češnjak, začinsko bilje, dvije žlice soli i dvije žlice papra. Premažite piletinu marinadom te ostavite da odstoji u hladnjaku četiri sata ili preko noći. Izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije pečenja. Premažite rešetku uljem. Ispecite meso premazujući marinadom. Zapecite i tost kruh. Narežite povrće na ploške, a piletinu na komadiće. Slažite na tost listove salate, komadiće piletine, ploške rajčice i avokada. Nasjeckajte luk, umiješajte ga u Zvijezda majonezu i začinite s nekoliko kapi limunova soka. Nadjenite sendviče i poklopite tost kruhom.
4. Slasni domaći ćevapčići
Sastojci: 500 GRAMA JUNEĆEG MESA OD LOPATICE, DL MINERALNE VODE, SOL, PAPAR, 1/2 ŽLIČICE SODE BIKARBONE, MANJA GLAVICA LUKA, 2 ŽLIČICE ČEŠNJAKA U PRAHU
Priprema: Meso sameljite dva puta. Dodajte sol i papar pa promiješajte. Pomiješajte sodu bikarbonu i mineralnu vodu. Što sitnije narežite luk. Pomiješajte meso, luk, češnjak te ulijte mineralnu vodu. Pokrijte i ostavite u hladnjaku preko noći. Od smjese oblikujte ćevape. Roštilj premažite slaninom i pecite na njemu oko pet minuta.
5. Kobasice s roštilja
Sastojci: ŽLICA MASLINOVA ULJA, CRVENA I ŽUTA PAPRIKA NAREZANE NA KOLUTOVE, LUK, ŽLICA WORCESTERA, ŽLICA BALZAMIČKOG OCTA, 4 LJUTE KOBASICE, 4 PECIVA
Priprema: Zagrijte roštilj. Stavite kolutove paprike u zdjelu, polijte ih dvjema žličicama maslinova ulja pa dobro izmiješajte. Čačkalicom za svaki kolut paprike pričvrstite komad luka te premažite ostatkom ulja. Pecite paprike s lukom na nauljenoj rešetki oko tri minute sa svake strane. Premjestite ih u zdjelu, bacite čačkalice pa prelijte Worcesterom i octom. Izbodite kobasice vilicom te ih pecite 10-15 minuta. Kobasice možete prerezati po dužini, a peciva vodoravno pa ih pecite na roštilju minutu. Poslužite s paprikama i lukom.
6. Pljeskavice s povrćem
Sastojci: 2 ŽLICE MASLINOVA ULJA, NASJECKANI LUK I ČEŠANJ ČEŠNJAKA, PO 300 GRAMA RIBANE MRKVE I TIKVICE, PO 1,5 ŽLICA MLJEVENOGA KIMA I KORIJANDRA, 2 ŽLICE SVJEŽEGA KORIJANDRA, SOL, PAPAR, 80 GRAMA KRUŠNIH MRVICA, RAZMUĆENO JAJE
Priprema: Popržite pet minuta na ulju u tavi luk i češnjak, dodajte mrkvu i tikvicu pa pirjajte još deset minuta. Umiješajte kim, obje vrste korijandra, sol i papar pa dobro izmiješajte. U smjesu umiješajte mrvice i jaje te oblikujte četiri deblja odreska. Pecite ih na rešetki roštilja prekrivenoj nauljenom alu-folijom oko pet minuta sa svake strane.
7. Ramstek sa sirom
Sastojci: 4 RAMSTEKA (PO 200 GRAMA), 2 ŽLICE ULJA OD KIKIRIKIJA, 100 GRAMA BLAGOG SIRA S PLEMENITOM PLIJESNI, 100 GRAMA PUNOMASNOGA SVJEŽEG SIRA, 4 ŽLICE KISELOG VRHNJA, 2-3 ŽLICE MLIJEKA, ČEŠANJ ČEŠNJAKA, SOL, PAPAR, MLJEVENI PIMENT
Priprema: Odreske zarežite po rubovima da se pri pečenju ne skupe. Natrljajte ih uljem od kikirikija, umotajte u foliju i stavite u hladnjak. Za umak stavite sir u zdjelu i zgnječite ga vilicom. Dodajte svježi sir i kiselo vrhnje te miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu, a prema potrebi, ulijte i malo mlijeka. Zgnječite češnjak i dodajte u umak. Začinite solju, paprom i pimentom. Stavite na hladno. Odreske i umak izvadite iz hladnjaka. Ispecite meso te poslužite s umakom od sira.
8. Teleći kotleti na toskanski način
Sastojci: 2 VELIKE MRKVE, 2 RAJČICE, 250 GRAMA MAHUNA, 4 TELEĆA KOTLETA, PAPAR, ŽLICA NASJECKANOG RUŽMARINA; MARINADA: 4 ŽLICE BIJELOGA VINSKOG OCTA, 6 ŽLICA BIJELOG VINA, 6 ŽLICA MASLINOVA ULJA, 1/2 ŽLIČICE ZAČINSKOG BILJA, PAPAR
Priprema: Stavite sastojke za marinadu u staklenku pa dobro protresite. Očistite te narežite mrkve i rajčice. Kotlete dobro popaprite sa svake strane. Stavite s povrćem u posudu i prelijte marinadom. Neka odstoji 15 minuta. Zagrijte roštilj pa pržite kotlete, a povrće i ružmarin pržite u foliji. Začinite solju i paprom.
9. Kozice s tropskom salatom
Sastojci: 2 ŽLIČICE LJUTOG UMAKA, ŽLICA SOJINA UMAKA, ŽLICA MEDA, ŽLICA NARIBANOG ĐUMBIRA, 2 ŽLICE NASJECKANOGA KORIJANDRA, 2 ČEŠNJA ČEŠNJAKA, 60 ML SOKA OD LIMETE I TRI MANJE LIMETE NAREZANE NA TANKE KRIŠKE, 24 KOZICE, KUHANI RIŽINI REZANCI; TROPSKA SALATA: MANGO, AVOKADO ILI SVJEŽI KRASTAVAC, 1/2 PAPAJE, CRVENA ČILI PAPRIČICA, 1-2 ŽLICE LIMETINA SOKA
Priprema: Pomiješajte ljuti i sojin umak, med, đumbir, zgnječeni češnjak, korijandar te limetin sok. Ubacite kozice i ohladite 30 minuta. Sastojke za salatu narežite i pomiješajte u drugoj zdjeli te ohladite. Kozice nabodite na štapiće ukrašavajući komadićima limete. Zagrijte roštilj i pecite minutu, dvije sa svake strane. Poslužite s rižinim rezancima i tropskom salatom.
10. Pastrva sa začinskim biljem
Sastojci: 4 PASTRVE, 8 ČEŠNJEVA USITNJENOG ČEŠNJAKA, ŽLICA MASLINOVA ULJA, 8 PLOŠKI SLANINE, ŽLIČICA MAJČINE DUŠICE, ŽLIČICA RUŽMARINA, ŽLIČICA KADULJE, PLOŠKE LIMUNA
Priprema: Očišćene pastrve složite na papirnati ubrus, osušite, malo zarežite s bočne strane i posolite. Napunite ih smjesom češnjaka i ulja, omotajte ih slaninom i pospite mješavinom začinskih trava. Prekrijte ih limunovim ploškama i pecite 10-15 minuta uz povremeno okretanje.
11. Skuša s koprom
Sastojci: VEZICA SVJEŽEG KOPRA, 700 GRAMA MLADOGA KRUMPIRA, SOL, ŽLIČICA PAPRA U ZRNU, ULJE ZA PREMAZIVANJE, 4 FILETA SKUŠE, 4 ŽLICE MAJONEZE, 4 ŽLICE GUSTOG JOGURTA, 300 GRAMA KAPARA, LIMUN
Priprema: Zakuhajte vodu u loncu. Odvojite listiće od stabljike kopra. Očišćeni krumpir sa stabljikama kopra stavite u lonac i posolite. Prelijte ih vrelom vodom pa kuhajte 10-15 minuta. Zagrijte roštilj, zgnječite papar, premažite rešetku uljem, stavite na nju filete skuše kožom nadolje te ih popaprite. Pecite ih pet minuta, okrenite, smanjite temperaturu pa pecite još pet minuta. Opet ih okrenite i pecite još dvije minute. Izmiješajte majonezu i jogurt. Nasjeckajte listove kopra i kapare pa umiješajte u smjesu. Posolite mesnati dio pečenih fileta. Ocijedite krumpir, maknite stabljike kopra pa poslužite s krumpirom, majonezom i limunom.
12. Goveđi odrezak
Sastojci: 500 GRAMA LJUTIKE, 2 GLAVICE ČEŠNJAKA, 3 ŽLICE MASLINOVA ULJA, ŽLIČICA BALZAMIČKOG OCTA, 2 ŽLICE NASJECKANOG PERŠINA, SOL, PAPAR, 4 NEMASNA GOVEĐA ODRESKA OD BUTA, ŽLIČICA UMAKA WORCESTER
Priprema: Zagrijte roštilj s poklopcem. Očistite ljutiku i češnjak od vrhova i korjenčića pa ih neoguljene stavite u posudu. Poprskajte ih maslinovim uljem i izmiješajte. Pecite ih oko pola sata na poklopljenom roštilju, a tijekom pečenja nekoliko puta ih okrenite. Ostavite ljutiku i češnjak da se malo ohlade pa ih istisnite iz kožica, no pazite da ih pritom ne zgnječite. Stavite ih u posudu pa izmiješajte sa žlicom maslinova ulja, octom i peršinom. Začinite solju i paprom. S odrezaka odstranite masnoću te ih premažite preostalim uljem i umakom Worcester pa začinite. Pecite ih pod poklopcem roštilja sa svake strane oko pet minuta. Poslužite ih s ljutikom i češnjakom.
13. Začinjena pileća krilca
Sastojci: 20 KOMADA PILEĆIH KRILA, LUK, 2 ČEŠNJA ČEŠNJAKA, 500 GRAMA PASIRANIH RAJČICA, 2 ŽLICE ŠEĆERA, 2 ŽLICE ZAČINA ZA ROŠTILJ, 1/2 ŽLIČICE KAJENSKE PAPRIKE, SOL, PAPAR, 2 ŽLICE JABUČNOG OCTA, 150 GRAMA KISELOG VRHNJA, 2 ŽLICE KOLUTOVA ČILI PAPRIČICE
Priprema: Odrežite krilcima vrhove, poklopite i stavite u hladnjak. Usitnite luk i češnjak. Propirjajte ih na ulju, dodajte rajčicu, šećer, začine i papriku pa pirjajte oko 20 minuta. Začinite solju, paprom i octom te ostavite da se hladi. Nauljite zagrijanu rešetku roštilja, premažite piletinu umakom i pecite 10-15 minuta sa svake strane. Polijte umakom, ukrasite vrhnjem i papričicama.
14. Janjeći odresci u tortilji
Sastojci: PORILUK, ZELENA PAPRIKA, 2 ČEŠNJA ČEŠNJAKA, ŽLICA MASLINOVA ULJA, 2 ŽLICE NASJECKANOG RUŽMARINA, 500 GRAMA MLJEVENE JANJETINE, ŽUMANJAK, 100 GRAMA KRUŠNIH MRVICA, SOL, PAPAR, TORTILJE
Priprema: Nasjeckajte poriluk, papriku i češnjak pa pirjajte deset minuta. Umiješajte ružmarin, maknite s vatre i ostavite da se hladi. Izmiješajte mljeveno meso, žumanjak, krušne mrvice, sol i papar. Dodajte povrće s tekućinom od pirjanja i izmiješajte. Podijelite smjesu na 8 komada. Oblikujte plosnate kuglice, pokrijte ih i stavite na 30 min u hladnjak. Odreske pecite na zagrijanom roštilju 5-7 minuta sa svake strane.
17. Ćevapčići s kajmakom
Sastojci: 500 GRAMA MLJEVENE JUNETINE, DL MINERALNE VODE, SOL, PAPAR, 1/2 ŽLIČICE SODE BIKARBONE, MANJA GLAVICA LUKA, 2 ŽLIČICE ČEŠNJAKA U PRAHU, SLANINA; PRILOG: KAJMAK, KRUMPIR, LEPINJE, SALATA PO ŽELJI
Priprema: Meso začinite solju i paprom i pomiješajte. Pomiješajte sodu bikarbonu i mineralnu vodu. Što sitnije narežite luk. Pomiješajte meso, luk, češnjak te ulijte mineralnu vodu. Pokrijte i ostavite u hladnjaku preko noći. Od smjese oblikujte ćevape. Roštilj premažite slaninom i pecite na njemu oko pet minuta. Poslužite s kajmakom, pečenim krumpirom, lepinjama i salatom po želji.
18. Burgeri s cheddarom
Sastojci: 700 GRAMA MLJEVENE JUNETINE, 100 GRAMA SIRA CHEDDARA, BILJNO ULJE, SOL, PAPAR, 4 PECIVA ZA HAMBURGER (BLAGO TOSTIRANIH); PRILOZI: 4 LISTIĆA SIRA, SALATA, RAJČICA, LUK, MAJONEZA, KEČAP
Priprema: Razdijelite meso na četiri jednaka dijela pa ih kružno oblikujte. U sredinu svakog odreska umetnite komad sira, preklopite ga i poravnajte. Zagrijte roštilj pa blago nauljite rešetku. Posolite i popaprite meso. Pecite ga od dvije do četiri minute
sa svake strane. Na pljeskavice dodajte listiće sira dok su još vruće. Poslužite na tostiranom pecivu s prilozima prema želji.
19. Salata od pečenih rajčica
Sastojci: 4 DEBELE KRIŠKE PECIVA BAGUETTE, 5 ŽLICA MASLINOVA ULJA, 10 DUGULJASTIH RAJČICA, 2 ČEŠNJA ČEŠNJAKA, 150 GRAMA RIKULE, PO ŽLICA BALZAMIČKOG OCTA I LIMUNOVA SOKA, 100 GRAMA OČIŠĆENIH ZELENIH MASLINA, SOL, PAPAR
Priprema: Narežite pecivo na kockice. U tavi zagrijte tri žlice ulja pa pržite kockice dok ne postanu hrskave. Zagrijte roštilj. Prepolovite rajčice, a češnjak narežite na ploške. U svaku ravnu stranu polovica rajčica zabodite po dva komada češnjaka. Stavite rajčice prerezanom površinom nadolje na lim za roštilj pa na rešetku roštilja i pecite tri-četiri minute. Narezane listove rikule složite na tanjur, a za preljev istucite ocat, limunov sok, sol, papar i dvije žlice ulja. Na rikulu složite rajčice i polijte preljevom. Između stavite masline i pospite prženim kockicama peciva.
20. Povrće s roštilja
Sastojci: TIKVICA, LUK, CRVENA PAPRIKA, 2 GLJIVE, 2 ŽLICE EKSTRA DJEVIČANSKOG MASLINOVA ULJA, ŽLIČICA SUŠENOG ORIGANA, ŽLICA BALZAMIČKOG OCTA, PO 1/4 ŽLIČICE SOLI I CRNOG PAPRA
Priprema: Pomiješajte tikvicu, papriku, gljive i luk. Polijte uljem, pospite origanom te promiješajte. Stavite povrće na rešetku, pecite 6-8 minuta, okrenite pa pecite još 4-6 minuta. Stavite povrće na tanjur. U drugoj posudi izmiješajte balzamički ocat, sol i papar pa time premažite povrće. Poslužite povrće toplo.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 NAJPOPULARNIJIH INSTAGRAM RECEPATA U 'DOBA KORONA VIRUSA'
POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA:
Pokretanje videa...