Za mladoliku kožu pomoći će i zelene namirnice poput špinata, brokule i graška. Za brže zarastanje rana zaslužan je i cink. On se nalazi u sjemenkama bundeve, krumpiru, kikirikiju...
20 namirnica protiv starenja: Rajčica štiti kožu od posljedica sunca, a limun čuva mladolikost
Starost se, prije svega, ogleda u tjelesnom izgledu, zatim u fizičkoj aktivnosti i mentalnom funkcioniranju, rekla je dr. med. Vikica Krolo u knjizi “Najbolje od dijetetike”. Dodaje kako postoje puno bolje opcije od korištenja krema protiv bora, a to su prehrana i životni stil. To uključuje nepušenje i redovitu tjelesnu aktivnost.
POGLEDAJTE VIDEO (Najzdravije namirnice):
Pokretanje videa...
- Prehrana koja se temelji na unosu cjelovitih žitarica, voća, povrća, niskomasnih mliječnih proizvoda i mesa peradi i ribe uistinu sadrži sve što je potrebno za usporavanje posljedica starenja - govori dr. Krolo.
Na prehranu posebno trebaju paziti oni koji su izloženi stresu i psihofizičkim naporima. U rizičnu skupinu spadaju i bolesnici.Za zdravu i mladoliku kožu važna je i hijaluronska kiselina, koja podmazuje kožu i zglobove.
Hrana bogata hijaluronskom kiselinom pomaže u jačanju vezivnog tkiva oko zglobova i hrskavice, hidrira kožu i omogućuje brže zarastanje rana.
Hijaluronska kiselina služi i u borbi protiv bora te čuva mladenački izgled kože. Najveći izvor hijaluronske kiseline u hrani su životinjski dijelovi koji sadrže puno te tvari, poput kože, hrskavica i zglobova, kaže nutricionistica Olja Martinić.
Pileća juha od kostiju pomaže i u liječenju prehlade i gripe jer hijaluronska kiselina omogućava stvaranje barijere kroz koju virusi i bakterije ne mogu prodrijeti u organizam.
- Za stvaranje hijaluronske kiseline u tijelu važan je i vitamin C, neophodan za sintezu kolagena, glavne komponente vezivnog tkiva. Vitamina C ima u paprici, rajčici, kupusu i cvjetači - objašnjava Martinić u knjizi “Najbolje od dijetetike” koja se može pronaći na stranicama Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Za stvaranje hijaluronske kiseline ključan je i magnezij, koji je sastavni dio klorofila u biljkama. Dakle, za mladoliku kožu pomoći će i zelene namirnice poput špinata, brokule i graška. Bogate magnezijem su i banane, jabuke i kruške.
Za brže zarastanje rana zaslužan je i cink. On također jača imunitet, a veoma je važan i za muškarce jer sprječava povećanje prostate i utječe na impotenciju i stvaranje testosterona.
- Cink možemo pronaći u sjemenkama bundeve, krumpiru, kikirikiju, grahu i mesu - ističe Olja Martinić.
Omega 3 masne kiseline važne su za mentalnu svježinu. Najviše ih ima u ribi pa je zato treba uvrstiti u jelovnik barem dva puta tjedno. Ima ih i u sjemenkama lana, orasima, soji i tofuu. Omega 3 su posebna skupina unutar nezasićenih masnih kiselina i pripadaju esencijalnim nutrijentima koji su nam potrebni za život, a koje tijelo ne može samo proizvesti.
Probiotici održavaju ravnotežu između dobrih i loših bakterija u crijevima. Važno ih je uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a namirnice bogate probioticima su jogurti, kefir, sir, kobasice i kiseli kupus.
20 supernamirnica protiv starenja
- PAPRIKA BABURA ima puno vitamina C bitnog za proizvodnju kolagena, a on je zaslužan za lijepu i njegovanu kožu.
- KUPUS - Odličan je za imunitet, ali i održavanje mladolikosti. Dobar je za kožu i bogat je vitaminom C.
- JAGODE - Bogate su vitaminom C koji povećava proizvodnju kolagena i obnavlja kožu oštećenu od sunca.
- JABUKE - Sadrže antioksidanse poput flavonoida i polifenola koji obnavljaju oštećene stanice i poboljšavaju probavu.
- CVJETAČA - Prepune su antioksidansa koji djeluju protuupalno. Ona čuva zdravlje kože i potiče rast kose.
- RAJČICA - Likopen u rajčici sprječava slobodne radikale u uništavanju kostiju, a štiti kožu od posljedica sunca.
- ĐUMBIR štiti mozak od starosnog gubitka pamćenja, izbacuje toksine iz tijela, poboljšava cirkulaciju i ten.
- KUKURUZ sadrži tiamin potreban za proizvodnju energije i očuvanje kognitivnih funkcija. Bogat je vitaminom C.
- BUNDEVA - Zbog mangana koji sadrži bundeva poboljšava probavu i rast kostiju, a bogata je i vitaminom C.
- LIMUN je bogat vitaminom C koji je važan u proizvodnji kolagena, a uz to je i antioksidans koji čuva mladolikost kože.
- GRAH usporava starenje stanica pa isto tako i kože. Odličan je izvor bjelančevina, ali i vitamina i minerala.
- BRESKVA - Obiluju vitaminima i mineralima, sadrže lutein za oči, štite mozak, a posebno su bogate vitaminom A.
- BROKULA - Bogata je vitaminom C te stoga pomaže u očuvanju kože i smanjenju vidljivosti bora te kalijem za kosti.
- LUBENICA je bogata vodom, osigurava tijelu hidraciju, bogata je vitaminom A, C, likopenom i betakarotenom. Prehrana bogata lubenicom, krastavcima i dinjom sprječavanju nastanka bora i održava glatkoću i blistav izgled kože.
- BOROVNICE - Štite organizam od raznih karcinoma i usporavaju procese starenja kože.
- RIBE I ŠKOLJKE - Obiluju omega 3 masnim kiselinama i cinkom, koji je neophodan za stvaranje hijaluronske kiseline.
- AVOKADO - Sadrži nezasićene masne kiseline, kalij, željezo, bakar, fosfor, magnezij, vitamin A , C i E te je izvor vlakana.
- PISTACIJE su odlične za kožu i organizam jer su bogate vitaminom E i omega 3 masnim kiselinama.
- JOGURT - Probiotici štite crijeva tako da održavaju ravnotežu između bakterija u crijevima.
- ŠPINAT - Bogat beta karotenom koji štiti kožu od posljedica izlaganja suncu, ali i vitaminom E koji obnavlja kožu.