Kako ne bi bacali hranu, ali i novac, omiljene namirnice iskoristite u novim obrocima. Pravilnim zamrzavanjem hrane i ostataka obroka, spremni ste u svakom trenutku za pripremu novog ukusnog recepta
16 namirnica za koje niste znali da se mogu čuvati u ledenici - avokado, banane, humus...
Svježa hrana je ukusna, ali nitko ne želi bacati hranu ili novac, pa umjesto trčanja u trgovinu nekoliko puta dnevno ili bacanja neiskorištene hrane u kuhinjski kompost ili smeće, razmišljajte strateški i umjesto toga zamrznite hranu.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Evo nekih namirnica koje također možete čuvati u zamrzivaču:
Avokado
Kad avokado bude na sniženju, poželjet ćete napraviti zalihe pa ih tada zamrznite.
Jednostavno operite i prepolovite ovo omiljeno voće. Zamrznite polovice ili ih napravite u pire s malo svježeg soka od limuna ili limete. Smrznuti avokado ima tendenciju da postane kašast nakon zamrzavanja pa ga koristite u domaćim umacima ili guacamoleima.
Banane
Smrznuto voće, kao što su banane i bobičasto voće, savršeno je za jutarnji smoothie. Osim toga, smrznute banane imaju kremastiju teksturu od svježih i mogu se čak umiješati u zamjenu za sladoled. Također možete napraviti jednostavan domaći desert tako da umočite smrznute banane u maslac od orašastih plodova ili sjemenki, a zatim ih pospete svojim omiljenim dodacima poput komadića čokolade.
Juha od kostiju i temeljac
Domaća juha od kostiju i temeljac glavna su namirnica tijekom hladnijih jesenskih i zimskih mjeseci. Juha i temeljac ugodni su sami ili se mogu koristiti kao osnova za umake, juhe i variva. Jednostavan način za spremanje juhe od kostiju ili temeljca je da ih ulijete u posude i zamrznete.
Kruh
Ako ne pojedete cijelu štrucu kruha u kraćem vremenu, riskirate da se pokvari prije nego što biste željeli. Umjesto toga, ubacite štrucu svježeg kruha u zamrzivač ako je ne planirate odmah ili cijelu pojesti. Zatim jednostavno ubacite kriške u toster ili pećnicu kada poželite sendvič ili tost.
Tijesto za kolačiće
Izbjegnite trud, rad i vrijeme potrebno za pravljenje nove količine tijesta za kekse svaki put kada poželite nešto slatko. Umjesto toga, odlučite se za zamrzavanje tijesta za kekse u pojedinačne dijelove tako da sve što trebate sljedeći put učiniti je uzeti koliko želite, a zatim ispeći klasični desert koji je ukusan.
Brašno i žitarice
Pekarsko brašno i žitarice obično se prodaju u većim količinama i ako ne želite riskirati da užegnu prije sljedećeg pečenja, razmislite o tome da ih zamrznete. Tako će dulje ostati svježi, što znači da ćete imati svježe zalihe peciva tijekom cijele godine.
Svježe bilje
Svježe začinsko bilje poput korijandera, kopra, peršina, ružmarina, kadulje ili majčine dušice obično se prodaje u velikim grozdovima, što je obično previše za jedan recept. Jednostavan trik bio bi da ih nasjeckate i promućkate u procesoru hrane s laganom kapljicom maslinovog ulja, a zatim ih spremite u posudu za led. Sljedeći put kada vam zatreba malo arome za recept, samo ubacite kockicu ili dvije u svoje omiljene umake ili juhe.
Đumbir
Đumbir je još jedan sastojak kojeg je obično potrebno samo malo odjednom, što znači da ostaje puno ostataka. Jednostavno podijelite korijen đumbira u određene količine koje će vam zatrebati za buduće recepte. Slično drugim sastojcima, smrznuti đumbir može se čuvati do godinu dana ili više.
Humus
Bilo da pripremate domaći humus po receptu ili kupujete veću posudu iz trgovine, humus je hrana koja se zapravo jako dobro smrzava. Ako radite domaći humus, dodajte malo maslinovog ulja na vrh i stavite ga u hermetički zatvorenu posudu prije zamrzavanja. Ako imate paket kupljen u trgovini, jednostavno ga stavite u zamrzivač. Otopite u hladnjaku pa dobro promiješajte prije posluživanja.
Orašasti plodovi i sjemenke
Možda razmišljate o kupnji orašastih plodova i sjemenki na veliko kako biste uštedjeli novac, ali konzumiranje svih tih orašastih plodova i sjemenki može biti gotovo nemoguće prije nego što se pokvare. Umjesto toga, pokušajte ih zamrznuti u posudi prikladnoj za zamrzavanje. Na taj način samo trebate odmjeriti količinu koju želite ili koje su vam potrebne za recepte i grickalice.
Paprike
Paprike i specijalitete od čilija ponekad je teško nabaviti i ovisno o tome gdje ih kupujete, mogu se prodavati samo u rinfuzi. Umjesto traženja načina da ih sve upotrijebite odjednom, zamrznite ih. Kao i kod drugih svježih proizvoda, smrznute paprike obično dobro funkcioniraju u receptima samo ako su kuhane, mljevene ili pasirane jer mogu postati spužvaste nakon odmrzavanja, stoga se odlučite za recepte poput curryja, juha ili variva.
Špinat
Špinat se, kao i većina smrznutog povrća, bere i pakira u najvišoj zrelosti, tako da ovo nije pametno kad se radi o zalihama zelenog povrća. Nažalost, smrznuti špinat ne ide dobro sa svježim salatama, ali smrznuti špinat, kada se odmrzne, dobro funkcionira u kuhanim receptima.
Tofu
Kada se zamrzne, tofu gubi dodatnu ili neželjenu vlagu ostavljajući komad koji je odličan za prženje na zraku, roštiljanje ili pečenje. Možda će malo izgubiti strukturu ako ga zamrznete, ali kad bude kuhan i ponovno hrskav nakon kuhanja, to ćete jedva primijetiti.
Paste od rajčice
Popularne paste od rajčice obično su potrebne u manjim količinama, što znači da riskirate da užegnu prije sljedeće upotrebe. Umjesto toga, razdijelite pojedinačne porcije, a zatim ih stavite u staklene posude za pohranu u zamrzivač. Možete se odlučiti i za silikonske posude za led.
Ostaci povrća
Ako ste ljubitelj izrade vlastite domaće juhe ili temeljca, razmislite o zamrzavanju ostataka povrća. Umjesto da ih stavite u kuhinjsku hrpu komposta, sačuvajte i zamrznite ostatke mrkve, kelja, luka i ostalog povrća za drugi put.
Kvasac
Osim zamrzavanja omiljenih namirnica za pečenje poput brašna i žitarica, kvasac je još jedna namirnica koja se može smrznuti, donosi MSN.