Riječ je o problemu na koji možete utjecati sami, promjenom navika i načina prehrane, izbjegavanjem namirnica koje nadražuju želudac te prirodnim lijekovima koji smiruju kiselinu u želucu
15 prirodnih načina na koje si možete pomoći kad boli želudac
Prehrambene navike i odabir hrane mogu igrati značajnu ulogu u pojavi, terapiji i prevenciji brojnih gastrointestinalnih smetnji. U velikom broju slučajeva, pravilna prehrana pomaže uspostavljanju bolje probave jer smanjuje bol i nelagodu. Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na nemasnu i ne suviše začinjenu hranu te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redoviti unos fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir). Od pomoći mogu biti i aloe vera te pčelinji proizvodi i ljekovito bilje. Hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru te pogoduju refluksu. Zato treba izbjegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak pa i njih treba izbjegavati. To su citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar.
Bolovi, pečenje, osjećaj nelagode i mučnine u želucu, pritisak i nadutost, sitost već nakon malih količina hrane, gubitak apetita, podrigivanje i pojačano ispuštanje plinova te vraćanje želučanog sadržaja u jednjak, uz osjećaj mučnine, blaži su simptomi bolova u želucu koji se povremeno javljaju kod trećine populacije.
Riječ je o problemu na koji možete utjecati sami, promjenom navika i načina prehrane, izbjegavanjem namirnica koje nadražuju želudac te prirodnim lijekovima koji smiruju kiselinu u želucu i uravnotežuju probavne sokove. Ljudi s čestim bolovima u želucu trebali bi izbjegavati pšenicu, kukuruz, raž i druge glutene na bazi žitarica.
15 prirodnih načina kako si možete pomoći kad boli želudac:
Čaj od đumbira
Sastojci: korijen đumbira, duljine od 2,5 do 5 centimetara,1 do 2 šalice vode, med (po želji)
Priprema: Operite, ogulite i naribajte ili sitno nasjeckajte korijen đumbira. U međuvremenu stavite vodu na štednjak i dodajte đumbir. Kuhajte oko 3 minute, a zatim pustite još 2 na laganijoj vatri. Maknite s vatre, procijedite i dodajte med ako vam paše. Pijuckajte polako.
Jabučni ocat
Jabučni ocat koristi se kao prirodni čistač ili kao antiseptik, ali može se koristiti i kao pomoć za probleme s probavom, jer pomaže apsorbirati hranjive tvari i ublažiti bol u želucu.
Stavite nekoliko žličica u čašu hladne ili tople vode. Da bi se apsorbirale hranjive tvari, pijte prije obroka. No, koristite isključivo jabučni ocat, ne neke druge vrste.
Sladić ili komorač
Vrlo su sličnog slatkastog okusa i dio su mnogih biljnih čajeva, što je najjednostavniji način unosa. Ako vam se sviđa okus komorača, možete žvakati komadić svježeg korijena radi ublažavanja probavnih smetnji i nadutosti nakon obroka. Sladić u većim količinama diže tlak i može izazvati čir, pa se zadržite na čajevima u kojima je samo jedan od sastojaka.
Topli oblog od riže
Toplina je jedan od najboljih načina da smirite bol u želucu, pogotovo grčeve. Dovoljna je stara čarapa bez rupica, koju ste napunili s nešto sirove riže. Stavite ju na minutu u mikrovalnu, provjerite da nije prevruća i držite na želucu.
Umjesto riže možete koristiti laneno sjeme, koje se bolje zagrijava i dulje drži toplinu, no pazite da se ne opečete. Možete dodati malo suhe kamilice ili lavande, pa ćete dobiti i opuštajući miris.
Voda u kojoj se kuhala riža
Ta voda djeluje kao ‘omekšivač’, odnosno ublažava upalu formiranjem svojevrsne umirujuće barijere preko membrane i sluznice želuca. Oko pola šalice bijele riže zakuhajte u dvije šalice vode. Kad prokuha, skuhajte rižu, pa maknite sa štednjaka i ostavite poklopljeno tri minute. Ocijedite i popijte mlako. Ako je potrebno, dodajte žlicu meda. Rižu iskoristite kao obrok kasnije.
Aktivni medicinski ugljen
Ugljen se obično koristi u bolnicama kod trovanja hranom ili alkoholom jer neutralizira toksine u organizmu. Ako sumnjate u trovanje, svakako otiđite u bolnicu, ali ako ste popili previše koktela, ugljen može pomoći apsorbirati dio alkohola i neutralizirati otrov.
Crni čaj (indijski)
Crni čaj i svi napici koji sadrže tanin, osim vina u ovom slučaju, također neutralizira toksine te upija višak alkohola, ako je to uzrok bolova u želucu. Dobro je jesti i banane, rižu, jabuke i tost, no nemojte jesti prepečenac.
Sok aloe vere
Puno je svjedočanstava o korisnim svojstvima soka aloe vere, među kojima su i mnogi koji su imali odlične rezultate protiv različitih crijevnih problema. No, razlog broj jedan zašto ga ljudi koriste je liječenje zatvora. Taj sok također pomaže protiv plinova, nadutosti, proljeva i grčeva.
Listići mente
Listići mente sadrže eterično ulje bogato mentolom. Mentol je anestetik i anestezira, tj. smiruje želučane bolove. Menta potiče probavu te smiruje želudac u slučajevima probavnih smetnji i upala.
Čaj od mente se može pomoći s tegobama kao što su mučnina, bolovi u trbuhu, proljev ili zatvor. Djeluje kao sredstvo protiv nadutosti pomažući hrani da se brže kreće kroz želudac i crijeva.
Cimet
Neke studije pokazuju da i cimet može biti učinkovit u smirenju probavnih smetnji, no obično se ne koristi sam, nego u kombinaciji s drugim biljkama. Na primjer, u čaj od đumbira možete dodati malo cimeta.
Kim smiruje proljev
Začin porijeklom iz Europe i zapadne Azije korišten je za liječenje gastrointestinalnih problema već 1500 godina prije Krista.
Koliko je poznato, kim sprečava kontrakcije glatkih mišića koji mogu ublažiti proljev. Ipak, u većini studija se prati učinkovitost kima u kombinaciji s drugim sastojcima, pa nema onih koje dokazuju samo njegovu prednost.
Soda bikarbona pomaže eliminirati plinove i balansirati pH želuca
Ne trebate skupe praške za ublažavanje žgaravice i problema s probavom, bake i djedovi koristili su sodu. Pomiješajte jednu do dvije žličice sode bikarbone u šalici mlake vode i popijte. Studija iz 2009. pokazala je da ta kombinacija pomaže eliminirati plinove i balansirati pH želuca. No sodu ne smijete koristiti dugo i u velikim količinama, jer može biti toksična.
Đumbir je još učinkovitiji s metvicom
Istraživanje provedeno na Tajvanu 2011. pokazalo je da đumbir ubrzava protok hrane kroz probavni trakt. Učinkovitiji je u kombinaciji s paprenom metvicom nego sam. Jedno istraživanje pokazalo je da čak 74 posto pacijenata osjeća olakšanje dispeptičkih simptoma zahvaljujući toj kombinaciji.
Pripremite čaj od svježeg đumbira. Ako ste osjetljivi na jake začine, koristite ga umjereno. Đumbir sadrži kemikalije gingerol i šogaol, koje pomažu u opuštanju glatkih mišića, među kojima su i oni koji upravljaju probavnim traktom.
I napitak s kolom može olakšati želučane tegobe
Kad vam u želucu nije dobro, ponekad može pomoći čaša napitka s kolom, no sirup je ipak bolji, jer spojevi u napitku s kolom mogu nadražiti sluznicu želuca. Istraživanja pokazuju da se ranije često koristio protiv želučanih tegoba. Problem je u tome što ga je teže naći, no nije teško napraviti domaći.
Pomaže i topla slana voda s limunom
Dobro rješenje protiv želučanih tegoba može biti i čaša mlake vode u koju ste istisnuli pola limuna, ili mlaka voda s pola žličice soli. No, slana voda ne preporučuje se ako imate jako povišeni tlak, pa budite oprezni s unosom soli.