Noževe ne bi trebalo ostavljati mokre jer se tako skuplja hrđa i oštećuje oštrica. Također, ne bi ih trebalo ostavljati ni prljave jer metal može korodirati
PRIPAZITE
12 stvari koje ne smijete raditi sa svojim noževima - baš nikad
Postoje pravila za pravilno korištenje kuhinjskih noževa. Neka se odnose na čuvanje i održavanje njihove kvalitete, a druga na sigurnost onoga tko s njima priprema hranu.
Ovih 12 stvari ne smijete raditi s kuhinjskim noževima - baš nikada:
- 1. Nikada ih ne perite u perilici posuđa To je zapravo zlatno pravilo želite li da vam noževi dugo traju i budu oštri. Visoka temperatura može oštetiti metal. Perite ih ručno.
- 2. Nikada ih ne ostavljajte u sudoperu Naime, ako stoje na vlažnom mjestu kao što je sudoper, mogu početi hrđati.
- 3. Nikada ih ne spremajte ako su mokri Jednako kao i kod ostavljanja u sudoperu, i u ovom slučaju riskirate pojavu hrđe. Osim toga, ako stoje u drvenom postolju, ono će se iznutra namočiti čime riskirate pojavu plijesni. Zato, dobro ih obrišite krpom pa tek tada spremite.
- 4. Nikada ih ne držite nezaštićene Nije dobro da stoje u ladici, a da nisu u nekoj futroli. Naime, druge stvari koje stoje u ladici mogu im oštetiti oštricu.
- 5. Nikada ne koristite daske za rezanje od stakla To može oštetiti oštricu, zato uvijek birajte drvene daske koje bi morale biti dovoljno velike za model noža koji koristiti. Nož ne smije biti veći od daske već mrvicu manji.
- 6. Nikada ne koristite nož koji je otupio Takvi noževi mogu biti vrlo opasni, jer morate raditi dodatni pritisak da bi nešto izrezali, a tada nož može kliznuti i završiti na vašim prstima.
- 7. Nikada ih ne ostavljajte da stoje s ostacima hrane U tom slučaju kiselina iz hrane može uzrokovati koroziju metala. Zato je važno da noževe odmah isperete i obrišete krpom.
- 8. Nikada ne čistite hranu nožem Iako se čini bezazleno, noževima ne bi trebali strugati hranu, recimo, mrkvu. Na taj način se nož otupljuje. Umjesto toga birajte kuhinjska pomagala predviđena za struganje ili guljenje. Noževi su za rezanje.
- 9. Nikada ne režite naglim pokretima Umjesto agresivnog pomicanja noža gore-dolje, režite npr. češnjak nježnim pokretima - tako će vam oštrica dulje trajati, a i prsti će biti sigurniji od ozljeda.
- 10. Nikada ne ostavljajte nož blizu ruba radne plohe Trenutak nepažnje je dovoljan da nož, koji se nalazi na rubu radne ploče, padne i ozlijedi vas. Zato, pripazite na to dok pripremate hranu.
- 11. Nikada ne hvatajte nož koji pada I to baš nikad! U tom slučaju morate brzo obuzdati instinkt za hvatanjem onoga što pada. Važno je i odmaknuti se od noža koji je krenuo prema tlu, jer može odskočiti i ozlijediti vas.
- 12. Nikada ne koristite nož odmah nakon oštrenja Oštrenje proizvodi mikroskopske komadiće metala koji vam mogu ući u hranu, a time i u vaše tijelo. Nakon oštrenja nož operite i brišite krpom, i tek tada ga koristite, otkriva portal delish.com.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku