BRZO I FINO Pripremite umake za čips i krekere od jogurta, rajčice, sira, slanutka, tune, avokada. Ako ste ljubitelj ljutog, u umak slobodno nasjeckajte ljute papričice
10 umaka za pobjedu Vatrenih: Gotovi su dok kažeš 'Goooool'
Umaci za grickalice brzo se pripremaju, a nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Za njih će vam trebati svega nekoliko sastojaka koje vjerojatno već imate.
Umake od jogurta ili rajčice možete obogatiti okusom omiljenog povrća. Dodajte im kapare, sušene rajčice ili neko voće kako biste dobili zanimljiv okus te ih poslužite uz krekere, hrskave štapiće ili tortilja čips. Uz humus će dobro odgovarati i zdravija varijanta grickalica, poput štapića mrkve i celera.
Kap limuna ili limete mogao bi odgovarati svim osvježavajućim umacima na bazi jogurta i kiselog vrhnja, a za dodatno osvježenje ubacite malo svježe mente. Umaku s tunjevinom mogu se dodati masline kako biste pojačali njegov mediteranski okus. Ako ste ljubitelj ljutog, u umak slobodno ubacite nekoliko kapi ljutog umaka ili nasjeckajte ljute papričice. Poigrajte se i s posluživanjem. Poslužite guacamole u kori od avokada, a grčki umak u izdubljenoj paprici.
10 NAVIJAČKIH UMAKA:
1. Salsa umak
SASTOJCI: 1 kg rajčica, 50 ml maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, žličica šećera, bosiljak, sol, papar
PRIPREMA: Rajčice ogulite i narežite na kockice. Na tavu stavite ulje, protisnuti češnjak i narezanu oguljenu rajčicu. Kuhajte uz miješanje i na kraju, kad se sve sjedini, dodajte sol, papar, malo šećera i bosiljak.
2. Hummus
SASTOJCI: 300 g slanutka, 1 žlica tahini umaka, 2 žlice limunova soka, 1 češanj češnjaka, 2 žlice vode, 3 žlice maslinova ulja
PRIPREMA: Izmiješajte slanutak, tahini, limunov sok, protisnuti češnjak i vodu te izmiksajte mikserom. Dok miksate, postupno dodajte ulje dok ne dobijete glatku smjesu.
3. Guacamole
SASTOJCI: 2 avokada, 1 ljubičasti luk, 1 čili papričica, 1 rajčica, limetin sok. svježe mljeveni papar, sol
PRIPREMA: Avokado prepolovite, uklonite sjemenku i izdubite ga žlicom. Meso avokada premjestite u posudu i pokapajte sokom od limete. Nasjeckajte rajčicu i luk na sitno. Chilli papričici uklonite sjemenke i žilice pa je sitno nasjeckajte. U posudi usitnite avokado pomoću vilice, dodajte luk, rajčicu, chilli papričicu po želji i promiješajte. Začinite solju, paprom i sokom od limete po ukusu. Umak prekrijte prozirnom folijom i ohladite.
4. Umak s tunjevinom
SASTOJCI: 1 veća glavica luka, 1 konzerva tune, 5 žličica majoneze, 1 žličica sjeckane rajčice, 1 žličica octa, sol, papar
PRIPREMA: Luk nasjeckajte i ubacite u blender sa svim ostalim sastojcima. Izblendajte i poslužite.
5. Pikantni umak
SASTOJCI: 5 rajčica bez kože i sjemenki (može i pelati), 1 manja glavica crvenog luka, 1-2 češnja češnjaka, korijander, origano, žlica maslinova ulja, 1 paprika (najbolje zelena ili Jalapeño), chili ili tabasco
PRIPREMA: Sitno nasjeckajte rajčicu, luk, češnjak i papriku. Sve dobro pomiješajte s uljem i začinima. Poslužite hladno.
6. Tzatziki umak
SASTOJCI: 3 žlice maslinova ulja, 1 žlica limunova soka, 2 češnja češnjaka, 1/2 žličice soli, 300 ml grčkog jogurta, 1 veći krastavac, 1 žličica kopra, papar
PRIPREMA: Pomiješajte ulje, limunov sok, sol, protisnuti češnjak i papar. Dodajte jogurt i dobro pomiješajte. Krastavce ogulite, izvadite sjemenke pa sitno naribajte. Posolite pa pustite da krastavci odstoje i puste vodu. Ocijedite ih i ubacite u jogurt. Kopar nasjeckajte pa sve umiješajte u umak.
7. Umak s vlascem
SASTOJCI: 200 g grčkog jogurta, 100 g kiselog vrhnja, vezica vlasca, češanj češnjaka, sol, papar
PRIPREMA: Pomiješajte vrhnje i jogurt pa začinite sjeckanim vlascem i češnjakom, solju i paprom. Poslužite uz tortilla čips.
8. Umak sa sušenim rajčicama
SASTOJCI: 200 g krem sira, 1/2 šalice kiselog vrhnja, 1/2 šalice majoneze, 1/4 šalice sušenih rajčica, 1 mladi luk, 1/2 paprike, 1/2 žličice soli, 1/4 žličice papra
PRIPREMA: Sušene rajčice ocijedite i narežite na trakice pa izblendajte s mladim lukom i paprikom dok ne dobijete gustu pastu. Pomiješajte s vrhnjem, krem sirom i majonezom. Začinite i poslužite ohlađeno.
9. Grčki dip
SASTOJCI: 50 g feta sira, 100 g krem sira, 200 ml grčkog jogurta, 3 žlice maslinova ulja, sol, papar, crvena paprika, vlasac, sjeckani kopar
PRIPREMA: Pomiješajte sve sastojke i poslužite uz krekere.
10. Umak od sira
SASTOJCI: 4-5 listića sira za tost, 1/2 šalice salse, 70 g svježeg krem sira
PRIPREMA: Poslažite u keramičku posudu dva listića sira te na njih salsu i kremasti sir. Dodajte još jedan ili dva listića sira. Ubacite u mikrovalnu pećnicu na 20-30 sekundi. Promiješajte i ubacite na još 10-ak sekundi ako nije dovoljno kremasto.