Tu su recepti za smotuljke od srdela, tjesteninu s lignjama, pogaču s inčunima, filet bijele ribe s porilukom, pečenu škarpinu, filet pastrve s pestom od zelenih maslina i kapara...
10 recepata za blagdanski post - lazanje od ribe, fish & chips...
1. File pastrve s pestom od zelenih maslina i kapara
Sastojci: 800 g fileta pastrva, 1/2 šalice oštrog brašna, majčina dušica, ružmarin, peršin, 2 lista kadulje, dl maslinova ulja, žlica soka od limuna, sol, papar, žlica paste od zelenih maslina, žlica kapara, rikula
Priprema: Pastrvu izrežite na filete i operite. Osušite kuhinjskim papirom, posolite, popaprite i obložite brašnom. Nasjeckajte začine te pomiješajte s pastom od zelenih maslina i kaparima. Filete prepržite na ulju. Izmiješajte limunov sok, prstohvat soli, malo mljevenog papra, ulijte preostalo ulje te dodajte začinske trave, kapare i masline.
2. Fish & chips
Sastojci: kg fileta bijele ribe, 2 žlice mješavine začina za ribu, papar, kg krumpira; tijesto: 200 g brašna, dl mineralne vode, 2 dl mlijeka, jaje, sol, malo praška za pecivo
Priprema: Narežite filete te ih začinite ih mješavinom začina i paprom. Ogulite krumpir, narežite ga na štapiće. Pripremite tijesto od brašna i praška za pecivo, mlijeka i mineralne vode, dodajte jaje, malo soli i izmiješajte pjenjačom. Pripremljenu ribu umočite u smjesu i pržite, a višak masnoće odstranite na papirnatim ubrusima. U ulju ispržite krumpiriće te poslužite uz ribu i umak po želji.
3. Moqueca de peixe
Sastojci: 300 g kozica, 200 g fileta škarpina, crveni luk, crvena rog paprika, 3 dl vrhnja za kuhanje, sjeckani peršin, sol, papar, 1/2 limuna, češanj češnjaka, maslinovo ulje, 80 g mini rajčica, kopar, korijander
Priprema: U blenderu izmiksajte češanjak, peršin, rajčice, sol, papar, maslinovo ulje i limunov sok. Filete narežite na manje komade i stavite ih u posudu s kozicama te ih prelijte marinadom. Promiješajte da se svaki komad dobro obloži, pokrijte i ostavite u marinadi sat vremena.
Na zagrijanom ulju prepržite sjeckani luk dok ne postane staklast, dodajte papriku i nju kratko propirjajte. Ubacite škampe i filete ribe zajedno s marinadom, zalijte po potrebi s vodom ili ribljim temeljcem te kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Pred kraj kuhanja ulijte vrhnje, sjeckani korijander i kopar. Poslužite uz kuhanu rižu.
4. Filet bijele ribe s porilukom
Sastojci: 600 g fileta bijele ribe, 4 žlice limunova soka, 2 dl maslinova ulja, 300 g poriluka, manji koromač, 5 dl ribljeg temeljca, sol, papar, žlica sušenog mediteranskog bilja, cherry rajčice
Priprema: Filete bijele ribe pokapajte limunovim sokom, pospite mješavinom začina i kratko ispecite na maslinovu ulju. U posudi na maslinovu ulju pirjajte ploške poriluka i kocke komorača. Zalijevajte temeljcem, pa kad je povrće omekšalo, začinite ga solju i paprom. Ribu i povrće stavite na tanjur te poslužite s rajčicama.
5. Tjestenina s lignjama
Sastojci: 500 g tjestenine rigatone, 600 g liganja, 80 g maslaca, nekoliko kapi tabasco umaka, sol, papar, sjeckani peršun, maslinovo ulje; umak: 100 g luka, 150 g pelata, 2 češnja češnjaka, dl bijelog vina, žlica konjaka, sol, papar, masline
Priprema: Skuhajte tjesteninu al dente. Lignje očistite, operite, izrežite i poslažite na maslinovo ulje u tavu za pečenje. Dodajte maslac, sol, papar i tabasco umak. Pirjajte na laganoj vatri. Istodobno u drugoj posudi na maslinovu ulju pirjajte sitno sjeckani crveni luk, dodajte sjeckane pelate, masline i protisnuti češnjak.
Dolijevajte vino, a na kraju ulijte i konjak. Malo prokuhajte i prelijte umakom lignje. Pospite peršinom i sve kratko pirjajte na laganoj vatri da se svi okusi prožmu. Poslužite uz kuhanu tjesteninu.
6. Bruschette s pjenicom od oslića (ili bakalara)
Sastojci: 600 g fileta oslića, 1 dl maslinovog ulja, limunov sok, manja vezica peršinovog lista, 2-3 češnja češnjaka, sol, papar, ploške prepečenog kruha
Priprema: U zavrelu slanu vodu stavite kuhati riblje filete. Kad omekšaju, ocijedite i ohladite. Ohlađenu ribu stavite u električnu sjeckalicu, dodaje ploške češnjaka, manji dio peršinova lista, limunov sok, sol i papar. Miješajte na manjoj brzini uz dolijevanje maslinova ulja. Dobivenu pjenicu ohladite, poslužite uz prepečenac i ukrasite listićima peršina.
7. Pogača s lukom i inćunima
Sastojci: 300 g bijelog brašna za dizana tijesta, 200 g oštrog brašna, žličica soli, vrećica suhog kvasca, žličica smeđeg šećera, 3 dl mlake vode; nadjev: 6 fileta inćuna, žličica kapara, 1/2 ljute papričice, 3 žlice marmelade od luka, maslinovo ulje, 3 žlice umaka od rajčice, 80 g mozzarelle, sol, papar, 7 maslina, 5 cherry rajčica
Priprema: Od obje vrste brašna, šećera, soli i vode umijesite glatko, elastično tijesto. Pospite ga brašnom, prekrijte prozirnom folijom i ostavite 30 minuta. Inćune stavite u zdjelu s ploškicama čili papričice, sjeckanim kaparima, koricom limuna i nekoliko žlica maslinova ulja. Iscijedite malo limunova soka i ostavite 15 minuta. Tijesto razdijelite u tri lopte i svaku razvaljajte u tanku pogaču.
Ravnomjerno premažite umakom od rajčice i marmeladom od luka te razbacajte natrgane komadiće mozzarelle. Rasporedite inćune, kapare i čili, masline i prepolovljene rajčice. Začinite solju i paprom, pokapajte preostalim uljem od mariniranja i pecite jednu po jednu pogaču na 220°C na najdonjoj rešetki oko 10 minuta.
8. Pečena škarpina s maslinama
Sastojci: dl suhog bijelog vina, 5 fileta škarpine s kožom, 3 češnja češnjaka, 1/2 dl maslinova ulja, limun, sjeckana majčina dušica, 8 maslina, krupna morska sol
Priprema: U manjoj posudi skuhajte vino s ploškama očišćenog češnjaka, dok alkohol na pola ne ispari. Dodajte majčinu dušicu, maslinovo ulje, ploške limuna i masline te sve još jednom prokuhajte. Zagrijte pećnicu na 200°C. Premažite posudu za pečenje maslinovim uljem, posložite filete ribe, posolite i prelijte pripremljenim umakom. Stavite u pećnicu i pecite od 15 do 20 minuta. Posložite pečenu ribu na tanjure, prelijte je umakom te poslužite kuhani krumpir i brokulu za prilog.
9. Smotuljci od srdela
Sastojci: 12 srdela, dl bijelog vina, 50 g krušnih mrvica, 20 g ovčjeg sira, češanj češnjaka, peršin, origano, 30 g brašna, limun, sol, papar, ulje, pinjoli
Priprema: Očistite sredele od kosti i utrobe te marinirajte u bijelom vinu. U posudi izmiješajte krušne mrvice, ribani ovčji sir, peršin, protisnuti češnjak, origano, malo soli i papra. Izvadite ribu iz vina, ocijedite, rastvorite i pospite po njima pripremljenu smjesu. Uvijte ih u svitke i pričvrstite čačkalicama. Pobrašnite ih i pržite na zagrijanom ulju. Ukrasite ploškama limuna i pinjolima.
10. Lazanje s patlidžanima i inćunima
Sastojci: 200 g lazanja, 2 limenke inćuna u maslinovu ulju, 2 patlidžana, 250 g rajčica, 1 i 1⁄2 crveni luk, 200 g sira, 100 g mozzarelle, 2 žlice maslinova ulja, listovi bosiljka, sol, papar, 4 mini rajčica; bešamel: 40 g maslaca, 40 g brašna, 5 dl mlijeka, 50 g parmezana, sol, papar, mušaktni oraščić
Priprema: Patlidžan narežite na tanke ploške, posolite i ostavite dok ne ispusti tekućinu. Ocijedite i zatim ga prepržite na malo ulja sa sjeckanim lukom. Narežite rajčice na kolutiće i pomiješajte ribani sir s patlidžanima. Prepržite na otopljenome maslacu brašno, zalijte mlijekom i miješajte dok ne dobijete gusti glatki umak. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem te umiješajte ribani parmezan.
U posudu za pečenje posložite prvi red lazanja i prelijte dijelom bešamela, mješavinom patlidžana i sira, dodajte kolutove rajčica, ocijeđene inćune, bosiljak i završite novim redom lazanja. Ponovite dok ne potrošite sve sastojke. Zadnju lazanju prelijte bešamelom te posložite nekoliko ploška patlidžana, inćuna i cherry rajčica. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C, dodajte izmrvljenu mozzarellu i vratite u pećnicu dok se ne rastopi.