Za još bogatiji blagdanski stol, šunku i pečenja poslužite uz raznolike umake od hrena, majoneze, vrhnja, bosiljka ili rajčice, a za njihovu vam pripremu treba svega nekoliko minuta
10 brzih recepata za umake uz koje su sva pečenja još slasnija
Uskrsna šunka i pečenja tradicionalno se poslužuju uz hren i majonezu, a od tih sastojaka možete napraviti i nove, kreativne umake. Uz pečenja se odlično sljubljuju i umaci na bazi vrhnja ili jogurta, a možete ih kombinirati s umacima na bazi rajčice ili pestom za još bogatije okuse. Sve umake možete poslužiti kao prilog, ali i kao dip za grickalice.
Aromatični umak od hrena
Sastojci: 2 šalice kiselog vrhnja, ¼ šalice pripremljenog hrena, 1 žličica limunovog soka, po prstohvat soli, mljevena paprika i češnjak u prahu (ili nasjeckani mali češanj češnjaka)
Pomiješajte vrhnje, hren i limunov sok. Začinite solju, paprikom i češnjakom. Ohladite barem 10 minuta da se okusi prožmu.
Umak od hrena i majoneze
Sastojci: ¼ šalice pripremljenog hrena, ½ šalice majoneze, 1 šalica vrhnja, 1 žlica limunova soka, ½ žličice tabasca, sol, papar
Dobro pomiješajte sve sastojke i ohladite.
Brzi domaći pesto
Sastojci: 1 šalica svježeg lišća bosiljka, 3 češnja češnjaka, 3 žlice pinjola, 1/3 šalice naribanog parmezana, 1/3 šalice maslinovog ulja, sol, papar
U blenderu izmiksajte bosiljak, češnjak, pinjole i maslinovo ulje. Parmezan možete izmiksati s ostalim sastojcima ili umiješati na kraju. Začinite solju i paprom.
Grčki tzatziki s krastavcem
Sastojci: 1 svježi krastavac, 1 žlica maslinovog ulja, 1 žličica limunovog soka, 1 režanj češnjaka, 200 ml grčkog jogurta, 1 žličica kopra, sol, papar
Pomiješajte ulje, limunov sok, jogurt i sjeckani češnjak. Krastavce ogulite i naribajte. Posolite pa pustite da odstoje i puste vodu. Ocijedite ih i umiješajte u jogurt. Začinite solju, paprom i sjeckanim koprom.
Umak od sira
Sastojci: 2 dl vrhnja, 20 dag naribane gaude, 10 g maslaca, prstohvat češnjaka u prahu, sol, papar
Sir otopite na rastopljenom maslacu. Umiješajte vrhnje, začinite češnjakom, solju i paprom te miješajte na laganoj vatri dok se ne sjedine.
Citrusni umak od svježe rajčice
Sastojci: 3 zrele rajčice, ½ luka, žlica korijandera, sok pola male limete, žlica limunova soka, žličica čilija ili tabasca, žlica sjeckanog peršina, sol, papar
Usitnite rajčicu i luk te izmiksajte sve sastojke. Možete ga jesti odmah, no bolje je ostaviti kratko u hladnjaku da se sastojci povežu.
Umak od majoneze, senfa i meda
Sastojci: ¼ šalice majoneze, ¼ šalice senfa, 1 žlica octa, 1 žličica meda, sol, kajenski papar
Dobro pomiješajte sve sastojke da se sjedine.
Aromatični umak od vrhnja i mladog luka
Sastojci: 2 šalice vrhnja, 4 žlice majoneze, 1 mladi luk, žličica maslinova ulja, sol, papar
Nasjeckajte mladi luk i pomiješajte ga s vrhnjem, majonezom i maslinovim uljem. Začinite solju i paprom.
Miks sira, vrhnja, hrena i češnjaka
Sastojci: 200 g vrhnja, 200 g kremastog sira, 2 žlice limunova soka, 1 češanj češnjaka, 1 žličica hrena, peršin, sol, papar
Nasjeckajte češnjak i peršin pa ih dobro izmiksajte s ostalim sastojcima. Začinite solju i paprom.
Jednostavan humus
Sastojci: 200 g konzerviranog slanutka, 2 žlice limunovog soka, 2 češnja češnjaka, 1 žličica mljevenog kumina, prstohvat soli, 1 žlica tahinija (paste od sezama), 4 žlice vode, 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 žličica mljevene crvene paprike
Ocijedite i isperite slanutak. Izmiksajte ga u blenderu s limunovim sokom, češnjakom, kuminom, solju, tahinijem i vodom. Po želji dodajte još soka od limuna, češnjaka ili soli. Na kraju umiješajte maslinovo ulje, pospite paprikom i ukrasite slanutkom.
SUĐENO IM JE DA BUDU SAMI: Ovi horoskopski znakovi uopće nemaju sreće u ljubavi