Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kupuje li se u društvu za blagdane se manje potroši

Kupuje li se u društvu za blagdane se manje potroši
1

ukrasi, mašnice i glazba u trgovinama navode na zaduživanje, a Najbolje oružje protiv bankrota su dobar popis i kupnja u društvu prijatelja

VIDEO

Iako će zbog gospodarske krize ove godine Hrvati ostaviti oko dvije milijarde manje novca u blagajnama trgovačkih lanaca, u prosincu će na darove, hranu i ukrase potrošiti čak deset milijardi kuna, predviđanja su Nezavisnog sindikata Hrvatske.
- Kupci moraju biti odgovorni, trošiti u skladu s mogućnostima i ne nasjedati na reklame - napominje Jadranka Kolarević, predsjednica Društva za zaštitu potrošača Hrvatske Potrošač, i objašnjava:
- Prigodna glazba u trgovinama, mašnice, ukrasi i sniženja magnetski privlače, no prije odlaska u kupnju sastavite razrađen plan jer reklame mijenjaju ekonomsko ponašanje. Zapitajte se 'koliko novca imam’, 'koliko smijem potrošiti’ i 'što točno želim’. Ako će na blagdanskom ručku biti troje ljudi, ne treba kupovati cijelu puricu. Nekoliko dana prije početka blagdana razmislite o jelovniku, sastavite popis ovisno o broju ljudi koji dolaze na večeru i njihovim prehrambenim navikama te ne odstupajte od njega bez obzira na zov reklama.
Kupujete li u društvu, dogovorite se da ćete jedni drugima zauzdati želju za trošenjem na nepotrebne stvari i ohrabrivati se na štednju. Najmilijima darujte samo ono što im doista treba. Umjesto ukrasa ili najskupljeg parfema, birajte darove koji imaju uporabnu vrijednost poput rukavica, lijekova ili odjeće.

Natpisi ne pokazuju kolika je razlika u stvarnoj i sniženoj cijeni pa ne nasjedajte olako na natpise “akcija” i “sniženje”. Ponekad na proizvodu piše da je dio gratis, no stoji više nego obično. Kupujete li uvijek na istome mjestu, pratite rast cijena.

Pri kupnji vodite računa o količini koja piše na deklaraciji, a ne veličini ambalaže. Ponekad se količina hrane može činiti većom nego što uistinu je. Kupujete li na rasprodaji, obratite pozornost na kvalitetu namirnica te pomno pročitajte deklaraciju i obvezno provjerite kad istječe rok trajanja.

Reklame na Facebooku i Twitteru potiču blagdansku kupnju, pokazuje američko istraživanje. Blještave “posebne ponude”, ali i internetske stranice na kojima kupci mogu na različite načine isprobavati proizvode “navlače” na kupnju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dnevni horoskop za petak 18. listopada: Djevicu navečer čeka flert, Rak rješava zaostatke...
ŠTO VAS OČEKUJE DANAS?

Dnevni horoskop za petak 18. listopada: Djevicu navečer čeka flert, Rak rješava zaostatke...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 18. listopada i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'
PROMIJENILA TIJELO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'

Upoznala je gospodina X četiri godine ranije, nakon što joj je poslao e-mail u kojem je rekao da je želi rezervirati na sat vremena. Iako više nisu u kontaktu, jako mu je zahvalna