Od jesenskih plodova mogu se praviti razna slana jela poput krem-juha s kestenima ili ravioli, no ipak se najviše od njih pripremaju pite, kolači, torte i sladoledi
Juha od kestena, palačinke s pireom i kesten u košuljici
Jesen je počela, a to znači i uživanje u pečenim kestenima. Iako ih je najlakše ispeći, mogu se i dodavati drugim jelima, čime se postižu novi gurmanski užici. Od njih se mogu praviti razna slana jela poput krem-juha s kestenima ili se mogu kombinirati s drugim povrćem, a mogu se praviti i ravioli s kestenima, razni ukusni umaci, primjerice sa špinatom. Izvrstan je i u kombinaciji s lososom i rižom, a jedna od poslastica su i pečeni kesteni omotani slaninom. Kesteni su česti sastojak mnogih nadjeva, a najčešće se kombiniraju s jabukama.
Od kestenova brašna može se napraviti ukusan kruh, a osobito je zdrav za one koji ne smiju jesti namirnice koje sadrže gluten. Preporučuje se i kruh od kukuruznog brašna s kestenima i medom. No ipak se najviše od njih prave slatka jela. Nezaobilazna je pita od kestena, minimuffini s jabukama i kestenima, torta od kestena te raznorazni čokoladni kolači s kestenima, a rijetko tko može odoljeti kesten pireu.
Juha od kestena
Sastojci: Mrkva, luk, peršin, celer, maslac, pola kg kestena, kokošja kocka, muškatni oraščić, sok jabuke, estragon, sol i papar
Priprema: Otopite maslac u loncu, dodajte mrkvu, luk i celer te pirjajte oko sedam min dok ne omekšaju. Zatim dodajte kestene te kuhajte još pet min povremeno miješajući. Sve zakuhajte, umiješajte ostale sastojke i kuhajte 15 min. Umiješajte estragon te kuhajte još pet min. Izmiješajte sve u blenderu te vratite u lonac i zagrijte. Poslužite s kiselim vrhnjem.
Kesten u slanini
Sastojci: svježi kesteni, komadi narezane svinjetine ili pureće slanine
Priprema: Oguljene kestene kuhajte u vodi oko pet min ili dok ne postanu hrskavi pa ih iscijedite. Umotajte ih u male komade svinjetine ili pureće slanine, a rubove spojite čačkalicama. Pecite oko 20 min na 250 C ili dok se slanina ne ispeče. Ohladite malo prije nego što poslužite.
Palačinke s ušećerenim kristalima i grožđicama
Sastojci: Zamrznuti pire od kestena, ušećereni kesteni, žlica suhih grožđica, šećer u prahu, pola litre slatkog vrhnja, 4 vanilin šećera, šećer u prahu, malo ruma
Priprema: Umijesite tijesto i ispecite palačinke. Za nadjev usitnite kestene, a grožđice namočite u rum. Zatim umiješajte vanilin šećer, četvrtinu vrhnja i kestene te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostatak vrhnja istucite, malo pošećerite pa pomiješajte s kestenom. Pripremljenim nadjevom premažite palačinke, presavijte ih na pola, ukrasite ušećerenim kestenima i grožđicama. Prema želji ih još malo pospite šećerom.
Kesteni za desert, ali i kao egzotično slano jelo