Slavni kuhari otkrivaju recepte za neodoljivi domaći sladoled, cheesecake i kultni talijanski semifreddo, priprema je brza i jednostavna, bez stajanja uz štednjak
Napravi sladoled za 10 minuta, kolač s Nutellom bez pečenja...
Uz samo pet sastojaka napravite neodoljivi desert bez uključivanja pećnice, predlaže popularni nizozemski kuhar Rudolph Van Veen.
Potrebno je 150 g maslaca, 50 g tamne čokolade, 200 g šećera, 60 g kakaa u prahu i 200 g integralnih keksa. Istopite maslac i čokoladu u dvije odvojene posude, a kalup za kolač dobro namastite i obložite papirom za pečenje. Pomiješajte otopljeni maslac sa šećerom i kakaom.
Usitnite kekse i prelijte čokoladom pa dodajte smjesu s maslacem. Dobro promiješajte te ulijte u kalup i stavite u hladnjak na dva sata. Dok čekate da se kolač s keksima stisne, napravite pravo ljetno osvježenje u čaši - “slushy”. To je zapravo izmrvljeni led preliven sokom od voća.
Na primjer, kombinirajte jagode i naranču. Ocijedite sok od naranče i ulijte ga u blender. Zatim dodajte nekoliko narezanih jagoda i sve usitnite. Želite li da sok bude malo gušći, dodajte oko pola banane. Nakon toga umiješajte kocke leda i još usitnite.
Ako nemate blender ili multipraktik, led možete usitniti i pomoću krpe i valjka za tijesto. Omotajte kocke leda u krpu i prvo valjkom lagano udarajte da se usitni pa valjajte preko krpe dok ne bude potpuno sitan. Dodajte u čašu i prelijte sokom.
Za sve ljubitelje kave Rudolph predlaže trifle (desert u čaši ili posudi) s piškotama i espressom. Obložite unutrašnjost posude prozirnom folijom. Umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu i dodajte lješnjake, bademe, kandiranu narančinu koru te komadiće čokolade. Skuhajte kavu i u nju umočite piškote pa ih redajte po dnu i sa strane posude. Otopite čokoladu i ulijte u kalup. Ostavite u hladnjaku preko noći.
Kuharica Nigella Lawson predlaže cheesecake s limunom. Za koru ispulsirajte 200 g keksa i 100 g maslaca, a kremu napravite od krem-sira, slatkog vrhnja, šećera u prahu i soka od jednog limuna. Rachael Ray obožava semifreddo - poluzamrznuti desert kojem čar pruža vrhnje.
Kuharica često priprema onaj s avokadom koji može zamijeniti vrhnje, a omiljen joj je i semifreddo s orašastim plodovima i čokoladom. Otopite malo maslaca na laganoj vatri pa dodajte grubo mljevene orašaste plodove, šećer i malo soli. Sve kuhajte dok se šećer ne otopi te smjesom obložite duguljasti kalup, npr., onaj za mesne štruce.
U blenderu ispulsirajte avokado, kondenzirano mlijeko i limunov sok. Istucite vrhnje za šlag pa dodajte pireu od avokada. Sve prelijte preko orašastih plodova i stavite u zamrzivač na četiri sata. Naravno, ljeto nije pravo ljeto bez sladoleda, a i njega možete napraviti kod kuće. Istucite slatko vrhnje, ali ne do kraja. Možete dodati malo metvice pa šećer u prahu, vanilin šećer te limunov sok i koricu za aromu.
Prema želji, dodajte i ispasirano bobičasto voće ili breskve. Sve promiješajte pa dodajte jogurt. Izlijte smjesu u posudu i ostavite u zamrzivaču, a svakih pola sata žustro promiješajte vilicom kako bi bio gladak.
Semifreddo od pistacija i malina
Sastojci:
2 jaja, 4 žumanjka, 1/3 šalice šećera, 1 i 3/4 šalice vrhnja, 2/3 šalice pistacija, 300 g malina, prema želji jestiva zelena boja
Priprema:
Pomiješajte jaja, žumanjke i šećer te pustite da krčka iznad lonca s toplom vodom od tri do četiri minute dok se ne zgusne. Maknite s plamena i miješajte još nekoliko minuta dok se ne ohladi. U smjesu polako umiješajte vrhnje, boju za kolače, narezane pistacije i dvije trećine količine malina.
Ulijte u kalup obložen papirom za pečenje, pokrijte i zamrznite preko noći. Preokrenite s kalupa na pladanj i ukrasite ostalim malinama.
Ledeni jogurt na štapiću
Sastojci:
2 šalice borovnica, 2 šalice soka od borovnica, 4 žlice nemasnog jogurta, 4 žlice limetina soka, prstohvat soli
Priprema:
Borovnice i sok kuhajte u manjem loncu dok ne uzavriju. Smanjite plamen pa ostavite da krčka dvije minute ili dok se borovnice ne raspadnu. Maknite s plamenika i ohladite. Zatim smjesu izlijte u blender pa dodajte jogurt, limetin sok i sol.
Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izlijte u kalupe ili deset uskih čašica te umetnite štapiće. Stavite u zamrzivač tijekom noći.
Crveni sorbet s limetom
Sastojci:
150 g zamrznutog crvenog ribiza, 150 g malina, 150 ml vode, 85 gr šećera, 100 ml soka od brusnica, 2 limete
Priprema:
Limetu zamrznite. Ribiz, maline i dvije žlice vode kuhajte 10-ak minuta. Protisnite voće kroz cjedilo kako biste dobili pire. Dodajte i limetu, koju naribajte s koricom. Kašu kratko propirjajte. Šećer i vodu zagrijavajte miješajući dok se šećer ne otopi.
Kad provrije, kuhajte 10 minuta dok ne dobijete sirup. Maknite s vatre i ostavite da se hladi. Sve izmiješajte pa zamrznite.
Nigellein cheesecake s Nutellom
Sastojci:
250 g keksa, 75 g omekšalog maslaca, 400 g Nutelle, 100 g nasjeckanih i tostiranih lješnjaka, 500 g krem sira, 60 g šećera u prahu
Priprema:
Sameljite kekse u blenderu i dodajte maslac te žlicu Nutelle. Sve dobro ispulsirajte pa dodajte tri žlice nasjeckanih lješnjaka. Nastavite pulsirati dok ne dobijete teksturu sličnu pijesku. Utisnite smjesu u limeni okrugli kalup za torte i stavite u hladnjak da se hladi. Istucite krem sir i šećer i dodajte ostatak Nutelle.
Sve dobro izmiksajte. Izvadite kalup iz hladnjaka i dodajte nadjev. Ravnomjerno premažite i pospite ostatkom lješnjaka. Ostavite u hladnjaku na najmanje četiri sata.