Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Kruška - kraljica svakog stola! Fini deserti i slatko-slana jela

Kruška - kraljica svakog stola! Fini deserti i slatko-slana jela
5

Jednostavna predjela s pršutom, pečeni krumpir, pizza i salata idealno se slažu s kruškom, a i pire u trenu postaje bolji. Možete ih pripremiti uz lake recepte

Za najbržu slanu varijantu krušaka narežite jednaku količinu krušaka i krumpira na ploške, posložite ih, prelijte vrhnjem i zapecite. 

Pireu od krumpira također možete dodati malo kuhanih krušaka, začiniti ga paprom i poslužiti kao prilog. Kruške se slažu s jelima od peradi, osobito puretinom i pilećim bijelim mesom. Uz juneće i svinjske odreske možete poslužiti umak od krušaka i meda začinjen balzamičkim octom i paprom. U juhama i kremastim umacima kruška se odlično slaže s celerom. Pasirane kruške možete dodati i smjesi za domaći kruh, koji će biti osobito ukusan ako ga začinite listićima svježeg ružmarina. 

Pijane kruške u lisnatom tijestu 

Sastojci: 4 kruške, 150 g smeđeg šećera, limun, 400 ml crnog vina, štapić cimeta, paket lisnatog tijesta, žumanjak 

Priprema: Kruške ogulite tako da ostanu peteljke, a donji dio poravnajte nožem tako da mogu stajati. Poprskajte sokom od limuna pomiješanim sa 100 ml vode (da ne potamne). U lonac ulijte crno vino i 100 ml vode, dodajte šećer i cimet, pustite da zakuha, dodajte kruške i kuhajte ih pet minuta. Ohladite, umotajte u lisnato tijesto premažite žumanjkom i pecite u pećnici 20-30 minuta na 200 stupnjeva, ovisno o veličini krušaka. 

Puding od krušaka 

Sastojci: 4 velike kruške, 200 ml soka od jabuka, 20 g maslaca, 50 g smeđeg šećera, malo cimeta, 8 žlica slatkog vrhnja, 3 žumanjka 

Priprema: Kruške ogulite, očistite i izrežite na osmine. Stavite u posudu sa sokom od jabuka i maslacem te kuhajte 5-10 minuta (ovisno o veličini krušaka) dok kruške ne omekšaju. Sve propasirajte, dodajte šećer, vrhnje i cimet, vratite u posudu, dodajte žumanjke i miješajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Poslužite u zdjelicama dobro ohlađeno. 

Muffini s kruškama 

Sastojci: 450 g brašna, 300 g krušaka, 2 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice cimeta, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 100 g šećera, 2 jaja, 400 ml mlijeka, vrećica vanilin šećera, 25 g mljevenih oraha, 150 g maslaca, 20 g šećera u prahu 

Priprema: Jaja umutite, kruške ogulite, očistite i narežite na kockice. U zdjelu s prosijanim brašnom dodajte prašak za pecivo, obični i vanilin šećer, mljevene orahe, kockice krušaka, cimet i muškatni oraščić te izmiješajte. U zdjelu s umućenim jajima ulijte rastopljeni maslac i dobro izmiješajte pjenjačom. Postupno ulijevajte mlijeko stalno miješajući. Smjesu prelijte u zdjelu s mješavinom brašna, šećera, krušaka i oraha te, miješajući, izradite tijesto. Kalup za muffine obložite čašicama od papira, napunite ih tijestom do 2/3 visine i pecite na 200°C oko 15 minuta. Poslužite posuto šećerom u prahu. 

Nabujak s kruškama 

Sastojci: 4 kruške, 150 g šećera, 500 ml vode, štapić cimeta, zvjezdasti anis, naranča, 2 jaja, 40 g maslaca, 100 g čokolade u prahu, 3 žlice kakaa, 40 g brašna, žličica praška za pecivo 

Priprema: Kruške operite i izdubite. U loncu zakuhajte vodu sa šećerom i začinima. Kad se šećer otopi, smanjite temperaturu i dodajte kruške. Kuhajte još pet minuta. Izvadite iz sirupa na cjedilo, a sirup i dalje kuhajte da se zgusne. Bjelanjke umutite u snijeg, a žumanjke izmiksajte s četiri žlice sirupa, brašnom, čokoladom, kakaom i praškom za pecivo. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Posude za pečenje premažite maslacem i pospite kakaom. U svaku zdjelicu stavite dvije žlice smjese pa uronite krušku. Pecite desetak minuta na 180 stupnjeva. Poslužite s tučenim slatkim vrhnjem i sirupom. 

Kruške prelivene paprenom čokoladom 

Sastojci: kg krušaka, 100 g šećera, 200 ml vrhnja za kuhanje, 100 g čokolade za kuhanje, žlica maslaca, naranča, malo papra 

Priprema: Zakuhajte litru vode, dodajte koru naranče i šećer. Kruške ogulite tako da ostane peteljka, stavite ih u ključali sirup te kuhajte 20 minuta na laganoj vatri. Kruške izvadite na tanjuriće i ohladite. U međuvremenu zagrijte vrhnje za kuhanje, dodajte čokoladu i miješajte na laganoj vatri dok se čokolada ne rastopi. Umiješajte žlicu maslaca. Dobiveni umak prelijte preko krušaka i lagano popaprite.

Predjelo s pršutom i sirom

Sastojci: 2 velike kruške, 2 žlice svježe iscijeđenog limunova soka, šalica rikole, 85 g gorgonzole ili drugoga plavog sira, 170 g pršuta narezanog na tanke kriške

Priprema: Operite i obrišite kruške, narežite svaku na osam kriški, očistite ih od tvrdih dijelova te nakapajte limunovim sokom kako ne bi potamnile. Rikolu operite i osušite. Na svaku krišku kruške složite list rikole i komadić sira te sve omotajte kriškama pršuta izrezanim na tanke trake. 

Salata s kruškama

Sastojci: 1/4 šalice maslinova ulja, 2 žlice limunova soka, žličica meda, 200 g rikole, 3 kruške, 80 g gorgonzole, sol, papar 

Priprema: U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje s limunovim sokom i medom. Posolite i popaprite prema ukusu. U većoj zdjeli pomiješajte rikolu s kruškama narezanim na tanke kriške. Dodajte preljev i dobro promiješajte. Ukrasite zdrobljenim sirom. Poslužite odmah. 

Svinjetina s kruškama

Sastojci: žlica maslinova ulja, žlica maslaca, velika kruška, kg svinjskoga karea, žličica senfa, 10 kriški pršuta 

Priprema: Ogulite i narežite krušku. Zagrijte pećnicu na 200°C. Na velikoj tavi zagrijte ulje i maslac te krušku pržite 2-3 minute sa svake strane dok lagano ne posmeđi. Odrežite dio mesa i masnoće s karea tako da otkrijete 2 cm kosti. Posložite krušku preko mesa da ga potpuno prekrijete. Na vrh položite pršut i omotajte oko kotleta. Zavežite uzicom, stavite u lim za pečenje i pecite 10 minuta. Smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 45 minuta dok svinjetina ne omekša, a pršut postane hrskav. 

Odlični deserti: Čokoladni tart s kruškama, crumble i fondue

Dio recepata preuzet je iz gastromagazina Skuhatćute.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14
Dnevni horoskop za četvrtak 12. prosinca: Lav je rastrgan svojim osjećajima, Vaga ulaže novac
ŠTO VAS OČEKUJE DANAS?

Dnevni horoskop za četvrtak 12. prosinca: Lav je rastrgan svojim osjećajima, Vaga ulaže novac

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 12. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje