Jednostavna predjela s pršutom, pečeni krumpir, pizza i salata idealno se slažu s kruškom, a i pire u trenu postaje bolji. Možete ih pripremiti uz lake recepte
Kruška - kraljica svakog stola! Fini deserti i slatko-slana jela
Za najbržu slanu varijantu krušaka narežite jednaku količinu krušaka i krumpira na ploške, posložite ih, prelijte vrhnjem i zapecite.
Pireu od krumpira također možete dodati malo kuhanih krušaka, začiniti ga paprom i poslužiti kao prilog. Kruške se slažu s jelima od peradi, osobito puretinom i pilećim bijelim mesom. Uz juneće i svinjske odreske možete poslužiti umak od krušaka i meda začinjen balzamičkim octom i paprom. U juhama i kremastim umacima kruška se odlično slaže s celerom. Pasirane kruške možete dodati i smjesi za domaći kruh, koji će biti osobito ukusan ako ga začinite listićima svježeg ružmarina.
Pijane kruške u lisnatom tijestu
Sastojci: 4 kruške, 150 g smeđeg šećera, limun, 400 ml crnog vina, štapić cimeta, paket lisnatog tijesta, žumanjak
Priprema: Kruške ogulite tako da ostanu peteljke, a donji dio poravnajte nožem tako da mogu stajati. Poprskajte sokom od limuna pomiješanim sa 100 ml vode (da ne potamne). U lonac ulijte crno vino i 100 ml vode, dodajte šećer i cimet, pustite da zakuha, dodajte kruške i kuhajte ih pet minuta. Ohladite, umotajte u lisnato tijesto premažite žumanjkom i pecite u pećnici 20-30 minuta na 200 stupnjeva, ovisno o veličini krušaka.
Puding od krušaka
Sastojci: 4 velike kruške, 200 ml soka od jabuka, 20 g maslaca, 50 g smeđeg šećera, malo cimeta, 8 žlica slatkog vrhnja, 3 žumanjka
Priprema: Kruške ogulite, očistite i izrežite na osmine. Stavite u posudu sa sokom od jabuka i maslacem te kuhajte 5-10 minuta (ovisno o veličini krušaka) dok kruške ne omekšaju. Sve propasirajte, dodajte šećer, vrhnje i cimet, vratite u posudu, dodajte žumanjke i miješajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Poslužite u zdjelicama dobro ohlađeno.
Muffini s kruškama
Sastojci: 450 g brašna, 300 g krušaka, 2 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice cimeta, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 100 g šećera, 2 jaja, 400 ml mlijeka, vrećica vanilin šećera, 25 g mljevenih oraha, 150 g maslaca, 20 g šećera u prahu
Priprema: Jaja umutite, kruške ogulite, očistite i narežite na kockice. U zdjelu s prosijanim brašnom dodajte prašak za pecivo, obični i vanilin šećer, mljevene orahe, kockice krušaka, cimet i muškatni oraščić te izmiješajte. U zdjelu s umućenim jajima ulijte rastopljeni maslac i dobro izmiješajte pjenjačom. Postupno ulijevajte mlijeko stalno miješajući. Smjesu prelijte u zdjelu s mješavinom brašna, šećera, krušaka i oraha te, miješajući, izradite tijesto. Kalup za muffine obložite čašicama od papira, napunite ih tijestom do 2/3 visine i pecite na 200°C oko 15 minuta. Poslužite posuto šećerom u prahu.
Nabujak s kruškama
Sastojci: 4 kruške, 150 g šećera, 500 ml vode, štapić cimeta, zvjezdasti anis, naranča, 2 jaja, 40 g maslaca, 100 g čokolade u prahu, 3 žlice kakaa, 40 g brašna, žličica praška za pecivo
Priprema: Kruške operite i izdubite. U loncu zakuhajte vodu sa šećerom i začinima. Kad se šećer otopi, smanjite temperaturu i dodajte kruške. Kuhajte još pet minuta. Izvadite iz sirupa na cjedilo, a sirup i dalje kuhajte da se zgusne. Bjelanjke umutite u snijeg, a žumanjke izmiksajte s četiri žlice sirupa, brašnom, čokoladom, kakaom i praškom za pecivo. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Posude za pečenje premažite maslacem i pospite kakaom. U svaku zdjelicu stavite dvije žlice smjese pa uronite krušku. Pecite desetak minuta na 180 stupnjeva. Poslužite s tučenim slatkim vrhnjem i sirupom.
Kruške prelivene paprenom čokoladom
Sastojci: kg krušaka, 100 g šećera, 200 ml vrhnja za kuhanje, 100 g čokolade za kuhanje, žlica maslaca, naranča, malo papra
Priprema: Zakuhajte litru vode, dodajte koru naranče i šećer. Kruške ogulite tako da ostane peteljka, stavite ih u ključali sirup te kuhajte 20 minuta na laganoj vatri. Kruške izvadite na tanjuriće i ohladite. U međuvremenu zagrijte vrhnje za kuhanje, dodajte čokoladu i miješajte na laganoj vatri dok se čokolada ne rastopi. Umiješajte žlicu maslaca. Dobiveni umak prelijte preko krušaka i lagano popaprite.
Predjelo s pršutom i sirom
Sastojci: 2 velike kruške, 2 žlice svježe iscijeđenog limunova soka, šalica rikole, 85 g gorgonzole ili drugoga plavog sira, 170 g pršuta narezanog na tanke kriške
Priprema: Operite i obrišite kruške, narežite svaku na osam kriški, očistite ih od tvrdih dijelova te nakapajte limunovim sokom kako ne bi potamnile. Rikolu operite i osušite. Na svaku krišku kruške složite list rikole i komadić sira te sve omotajte kriškama pršuta izrezanim na tanke trake.
Salata s kruškama
Sastojci: 1/4 šalice maslinova ulja, 2 žlice limunova soka, žličica meda, 200 g rikole, 3 kruške, 80 g gorgonzole, sol, papar
Priprema: U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje s limunovim sokom i medom. Posolite i popaprite prema ukusu. U većoj zdjeli pomiješajte rikolu s kruškama narezanim na tanke kriške. Dodajte preljev i dobro promiješajte. Ukrasite zdrobljenim sirom. Poslužite odmah.
Svinjetina s kruškama
Sastojci: žlica maslinova ulja, žlica maslaca, velika kruška, kg svinjskoga karea, žličica senfa, 10 kriški pršuta
Priprema: Ogulite i narežite krušku. Zagrijte pećnicu na 200°C. Na velikoj tavi zagrijte ulje i maslac te krušku pržite 2-3 minute sa svake strane dok lagano ne posmeđi. Odrežite dio mesa i masnoće s karea tako da otkrijete 2 cm kosti. Posložite krušku preko mesa da ga potpuno prekrijete. Na vrh položite pršut i omotajte oko kotleta. Zavežite uzicom, stavite u lim za pečenje i pecite 10 minuta. Smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 45 minuta dok svinjetina ne omekša, a pršut postane hrskav.
Odlični deserti: Čokoladni tart s kruškama, crumble i fondue
Dio recepata preuzet je iz gastromagazina Skuhatćute.